Waar ben je naar opzoek?

Do’s en don’ts van een schoolpleinvader

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Do’s en don’ts van een schoolpleinvader

We kennen ze allemaal; de schoolpleinmoeders. De meesten van ons zijn daar één van. Maar laten we de schoolpleinvader onder ons ook niet vergeten… Deze zijn een hele belangrijke schakel in het gezinsleven maar ook op het schoolplein en op school. Vaak belangrijker dan ze zelf doorhebben. Maar blogger Linda geeft ze tips! 

Lieve schoolpleinvaders,

Wat vervelend voor jullie dat als je op Google intypt: schoolpleinvaders, de eerste opmerking luidt: Bedoelde u: schoolpleinmoeders.
Daar begint de ellende al; jullie worden niet erkend in jullie soort.
Misschien fijn om te weten dat er een club voor jullie is opgericht, een heuse vereniging van schoolpleinvaders.

Als ervaren schoolpleinmoeder wil ik jullie tips geven over hoe je als schoolpleinvader het beste overkomt op anderen, of in ieder geval op mij. Ik observeer graag en speur bijna elke dag het plein af naar voorbeeld-vaders.
Ik begin graag met de don’ts, zodat de do’s er zo meteen beter uitspringen:

Dont’s van een schoolpleinvader

 1. Ga niet luidruchtig en populair met andere ouders praten. Je valt als vader op het plein heus wel op, hoor.
 2. Ga niet door met je werk, oftewel ga niet quasi-interessant telefoneren op het plein.
 3. Ga niet overdreven met je peuter spelen en praten in de trant van: “Ja schatje knap hoor, klim maar niet te hoog, dadelijk val je.
 4. Kom lopend of met de fiets, tenzij het niet anders kan. Als je toch je auto wil laten zien, parkeer deze dan netjes en niet asociaal.
 5. Kom niet in je chill-kloffie naar school.

Op naar de do’s, zodat je gezien en gewaardeerd wordt door de ‘kritische’ moeders zoals ik:

Do’s van een schoolpleinvader

 1. Verzorg jezelf een beetje! Wij schoolpleinmoeders kijken graag naar een verzorgde vader., niet eentje die de hoop op een beter leven al heeft opgegeven.
 2. Straal uit dat je zin hebt om op dat plein te staan. Over een paar jaar is dat voorbij, dan hebben de kinderen je niet meer nodig.
 3. Ga gezellig staan kletsen met een groepje ouders of houd je een beetje nonchalant-afzijdig. Voor beide varianten valt wat te zeggen.
 4. Ontvang je kinderen enthousiast. Een kind dat in papa’s armen springt is het mooiste om te zien vind ik.
 5. Zorg dat men weet dat je gescheiden bent. Vrouwen vinden je ‘zielig’ (tenzij jij de aanstichter was van de scheiding) en dat werkt als een magneet op de moeders om je heen.
 6. Wees er trots op dat je schoolpleinvader bent, ook al is dat maar één keer in de week. Zoals ik al zei, de kinderen zijn groot voordat je het weet en dan hoef je niet eens meer op dat plein te staan.
 7. Wil je nog wat meer opvallen als vader, help dan eens een handje op school. De juffen zullen dat zeker waarderen. Een enkele meester vast ook wel. Toen ik nog juf was, bespraken we onderling heus wel wie we de leukste/knapste vader vonden, hoor! De meningen en smaken waren overigens sterk verdeeld. Ik wens jullie sterkte en veel succes met mijn tips, zodat je fijne schoolpleinmomenten kunt beleven.

Schoolpleinvader

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Natascha zei

  zet er alstublieft een onafhankelijk en neutraal persoon neer ik heb pleinwacht werk gedaan en ben er mee gestopt omdat het juist niet iets is voor ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 5 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 5 maanden geleden
 • 12 minuten lezen