Waar ben je naar opzoek?

DonderDagje Uit naar Leeuwarden (en omgeving)

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
DonderDagje Uit naar Leeuwarden (en omgeving)

In de meest noordelijke provincie, precies in het midden vinden jullie het prachtige en historische centrum van Leeuwarden of zoals wij in Friesland het noemen: ‘Ljouwert’. De stad die centraal staat in 2018 als culturele hoofdstad heeft zoveel moois te bieden. Voor een dagje uit, weekendje weg maar ook zeker voor gewoon een paar uurtjes als je in de buurt bent of woont. Breng bezoeken aan de scheve toren, strún langs de grachten en bezoek de leukste restaurants. Onderstaand heb ik 5 van mijn favorieten voor je samengesteld. 

De 5 leukste uitjes in (en rondom) Leeuwarden:

1. Aquazoo

Een heerlijk dagje uit in het familiepark van Friesland. Een kleine dierentuin waarin je een kijkje kunt nemen bij de pinguïns, de otters kunt bewonderen, zeeleeuwen ziet zwemmen en sinds kort zelfs krokodillen kunt bekijken. Aqua Zoo organiseert regelmatig evenementen zoals het Pinguïn Haringhapfestijn. Elke dag zijn er spetterende presentaties te bewonderen waaronder het Zeeleeuwen Spetterspektakel. Tanden worden gecontroleerd, visjes vangen en brullen voor het publiek.

Lees ook: 5x DonderDagje uit naar Delft

Loop de speurtocht door het prachtige park om zo alle dieren te bezoeken en vergeet niet alle speeltuintjes in het park te ontdekken. Maak een tochtje met een bootje over het meer of speel op de rotsen tussen de apen. In het restaurant op het park kun je wat lekkers eten maar picknicken is natuurlijk ook erg leuk.

2. Kinderboerderij Stiens

Iets boven Leeuwarden, ongeveer 8 km dus op de fiets nog prima te bereiken, ligt in het mooie dorp Stiens met een prachtige kinderboerderij. Een 6 hectare speelparadijs voor jong en oud. Voor de jongste kinderen is er een heus kabouterbos met allerlei spelletjes en opdrachten. De ruime speeltuin met de vele speeltoestellen is zeer geschikt om een heerlijke dag buiten te spelen.

In de kinderboerderij zijn veel dieren te ontdekken, zoals alpaca’s, reuzenslakken, emoe’s en de welbekende koeien en varkentjes. Ook zijn er natuurlijk de ‘gewone’ boerderijdieren in overvloed. Geitjes, schaapjes, ezels en konijntjes zijn er om geaaid en geknuffeld te worden.

In het restaurant worden voor de ouders heerlijke kopjes koffie verzorgd en een ijsje, patatje of zakje chips zijn uiteraard verkrijgbaar. In het restaurant kan er worden gegeten maar ook op de picknickplekken in het park is er mogelijkheid tot het nuttigen van een hapje en drankje. Een leuke middag voor de allerhoogste kinderen maar ook de oudere kinderen vermaken zich hier uitstekend.

3. Eten bij De Burgemeester Van Napels

Een Italiaans restaurant in het centrum van Leeuwarden. Een uitstekende kaart met heerlijke, authentieke, cappuccino’s, warme en koude lunchgerechten en een voortreffelijk Italiaans diner met zowel pizza’s, pasta’s, salades etc. Ook voor een borrel hoef je De Burgemeester Van Napels zeker niet over te slaan, de lekkerste wijnen met heerlijke hapjes worden voor je bereid.

Lees ook: 5x DonderDagje uit naar Enkhuizen

“Pizza’s en daarmee pasta”. Zo luidt de slogan van dit zeer kindvriendelijke restaurant. Een speciale speelplek helemaal ingericht volgens de wensen van de kinderen maar ook zeker volgens die van de ouders. Kleurrijk, genoeg te doen en dat allemaal in een moderne eigentijdse sfeer. Speciale kinderformaat pizza’s zijn te bestellen waarbij er altijd rekening wordt gehouden met voorkeuren van de kinderen. ’s Avonds knappert het vuur in de traditionele stenen houtoven op maar liefst 450 graden. Hierin worden de ambachtelijke Napolitaanse pizza’s bereid. Zacht van binnen en knapperig aan de buitenkant. Prachtig om samen met de kinderen een kijkje te nemen hoe de pizza’s worden gemaakt.

4. Fries natuurmuseum

In het natuurmuseum Fryslân ontdek je de Friese natuur in optima forma. In dit museum kun je de natuur zien, horen, ruiken, maar ook voelen. Onder en boven water, in de lucht en op het land. Op de drie verdiepingen die het museum telt zijn er volop activiteiten om de natuur te beleven.

Zelf doen staat centraal in dit museum. Vooral voor de kinderen maar elke natuurliefhebber zal zijn geluk hier op kunnen. Het zien van de enorme kaken van een blauwe vinvis, toekijken bij het opzetten van dieren of vliegen net als een gans, alles is mogelijk.

Voor de allerkleinsten in het museum iets minder geschikt vanwege een aantal donkere ruimten en onverwachte geluiden maar vanaf 5 jaar is dit museum zeker een aanrader. Met mooi of minder mooi weer is dit zeker geschikt, alles is namelijk overdekt.

5. Wandeling door het centrum – blikspuit, de toverlantaarn, zaailand (water) en de Oldehove

Het centrum van Leeuwarden heeft een talrijke geschiedenis aan mooie panden, vergezichten en pleintjes. Loop langs de grachten en ontdek alle mooie winkeltjes en panden die de binnenstad kent. Vooral in de zomer wanneer het er wemelt van de bootjes in de grachten, prachtige geurende en kleurende bloemen bloeien en de terrassen vol zitten is het absoluut genieten.

Aanraders voor een wandeling met kinderen is het bezoeken van het restaurant Blikspuit. Een plek gericht op de kinderen. Elke woensdagochtend vanaf 10.30 uur is er een voorleesmoment waarin de kinderen en ouders kunnen meeluisteren, kijken en genieten. Ook zijn er vaak jazzsessies waarin de mooiste klanken langs de grachten klinken.

De kinderboekenwinkel van Leeuwarden, de Toverlantaarn. Een prachtige winkel waarin de fantasie van kinderen wordt geprikkeld. Er worden vaak activiteiten georganiseerd als het ontmoeten van je favoriete kinderboekenschrijver, voorleesmomenten en actieve activiteiten.

Lees ook: Gratis uitjes in Friesland

Vervolg je wandeling naar het Wilhelminaplein, in de stad beter bekend als het Zaailand. Lekker vanaf het terras genieten van een kopje koffie of een lekker glas wijn terwijl de kinderen door de fonteinstralen op het plein rennen. Ultiem genieten op een zomerse dag. Naast het uitzicht van je kinderen kun je ook het mooie Fries museum en gerechtsgebouw vanaf je stoeltje bewonderen, een prachtige plek in Leeuwarden. En als extra tip de kaart bij Fellini City Lounge is subliem!

Wat je ook zeker niet mag missen is de scheve toren aan de rand van het centrum. De Oldehove is een aantal keer per jaar open om te beklimmen en het uitzicht is er prachtig. Je kunt de gehele stad bekijken vanaf 40 meter en op de glazen ‘uitbouw’ is menig man op zijn knieën gegaan.

Dit is GEEN gesponsorde blogpost. Deze blog is geschreven door Annie Mauer-Vennema, mem van Floor(3,5) en Sofie(8 maanden).

We willen graag nog meer DonderDagje Uit-blogs verzamelen. Vind je het leuk om 5 leuke dagjes uit te verzamelen over jouw stad of een stad/regio bij jou in de buurt? Mail naar [email protected]!

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Kerst met kinderen

Adventskalender zelf vullen: leuke ideetjes!

  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Kerst met kinderen

De 8 leukste adventskalenders

  • 4 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas bingokaarten: leukste bingospellen voor pakjesavond

  • 4 dagen geleden
  • 2 minuten lezen