Waar ben je naar opzoek?

De populairste babynamen van 2015

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De populairste babynamen van 2015

Top 10 babynamen

Het einde van het jaar 2015 is in zicht. Tevens is dat dé tijd voor het publiceren van lijstjes. De Sociale Verzekeringsbank (die van de kinderbijslag) maakt elk jaar de balans op van de meest populaire babynamen per kwartaal. De definitieve lijst volgt in januari 2016 maar hier is alvast een lijstje tot en met het derde kwartaal van 2015. Staat de naam van jouw kindje erbij? Of wellicht kun je je nog laten inspireren!

Exotisch onder BN’ers

Opvallend is dat sterren steeds vaker kiezen voor een exotische naam: bloemen, windrichtingen én voor kort, simpel en herkenbaar. Het schijnt ook dat Instagram filters populair zijn om naar te vernoemen… Zo zijn er dit jaar de volgende bekende baby’s geboren:

 1. Xess Xavazoon van Yolanthe en Wesley Sneijder 
 2. Posy – dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda
 3. Saint – zoon van Kim Kardashian en Kanye West
 4. Golden Grace – dochter van Richy Brown (LA The Voices) en Patricia Dinther

Nog meer bijzondere babynamen

BN’ers geven hun kinderen vaak merkwaardige namen. Hierbij een top 5:

 1. Vagas – dochter van Afrojack
 2. Tatum, Dokus, Charlie Chang, Mingus en Monk – kinderen van Hans Dagelet
 3. Broos, Tip en Lasse – kinderen van Ronald Giphart
 4. Goud – dochter van Gers Pardoel
 5. Bloem, Mensje en zusje – kinderen van Angela Schijf

Top 10 babynamen

Babynamen die in Nederland momenteel erg populair zijn:

Top 10 namen voor jongens

 1. Luuk
 2. Liam
 3. Lucas
 4. Sem
 5. Daan
 6. Milan
 7. Noah
 8. Finn
 9. Levi
 10. Jesse

De meest populaire kindernamen over de eerste drie kwartalen van 2015 zijn bekend. Liam en Lucas staan nu op een gedeelde tweede plek en daarmee staat Sem niet meer in de top 3. Luuk staat nu op de eerste plaats. Mees en Julian staan nu in de top 20, terwijl Adam niet meer in de top staat.

Top 10 namen voor meisjes

 1. Emma
 2. Sophie
 3. Julia
 4. Anna
 5. Mila
 6. Tess
 7. Fenna
 8. Lotte
 9. Eva
 10. Zoë

Emma, Sophie, Julia blijven, net als in het eerste half jaar van 2015, de eerste drie plekken van de lijst aanvoeren. Emma blijft op nummer 1, gevolgd door Julia (2), Sophie (3). Opvallend is het grote verschil tussen de nummers 1 en 2. Emma is 608 keer gebruikt als meisjesnaam tegenover 517 keer de naam Julia.

Hoi, mijn naam is Dj

Een opkomende trend in namenland is de naam ‘Dj’. In Nederland zijn er twee kinderen die deze naam hebben gekregen. Zij kregen deze naam in 2009. Toen werden er in Nederland 184.915 baby’s geboren. Of het dus echt een trend is anno 2016, dat denk ik niet. Wat wel opvalt is dat steeds meer namen beginnen met ‘Dj’: Djay, Djayden, Django, Deurre, Djustin, Djim. En meisjesnamen als: Djamilla, Djenna, Djuna, Djura, Djoeke.

Populaire namen over de grens

Zowel in België als in Frankrijk doen de namen Lucas, Emma, Julia, Sophie en Tess het erg goed. De recente cijfers zijn nog niet binnen.

Bron: Sociale Verzekeringsbank, Vernoeming.nl

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Alicia zei

  Ook al zou ik niet snel een naam uit de top 10 kiezen: ik verbaas me wel over de originaliteit van sommige BN’ers. Dan denk je toch gewoon niet aan de toekomst van je baby?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Sinterklaas

Surprises maken: wist ik veel dat mijn kind dit zelf moet doen…

 • 10 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Kids & Media

De beste spelcomputer kind: Welke is kidsproof?

 • 10 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas surpise idee: wat kan je maken?

 • 2 dagen geleden
 • 2 minuten lezen