Waar ben je naar opzoek?

De magie van lezen

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De magie van lezen

vis-in-een-sok. Zoiets leest mijn zoon nu in groep 3.
Hoera, hij heeft de magie van woorden ontdekt! Mijn dochter in groep 6 kent de magie al langer en houdt gelukkig ook van lezen. Ik zeg ‘gelukkig,’ want plezier in lezen heb je of dat heb je niet. Ik heb het!

Het goede voorbeeld

Je moet maar mazzel hebben dat je kinderen makkelijk leren lezen en er dan ook nog van genieten. Het beste wat je als ouder kunt doen is toch het goede voorbeeld geven. Lastig als je zelf liever een film kijkt dan een boek leest, bijvoorbeeld.
Ik hou van lezen, ik zou niet zonder kunnen. Tijdschriften, boeken, het nieuws, verkeersborden; het maakt niet uit wat. Ik vreet letters en draai ze ook erg graag om. Een beetje gestoord dus, maar ik noem het liever ‘omgekeerde dyslexie’. Ik heb juist een erg sterk woordbeeld. LOL, LEPEL en POP kan iedereen omdraaien, maar probeer struisvogelpolitiek maar eens. En snel! Toen ik 12 jaar was, belde iemand van Wedden Dat of ik een paar woorden om kon draaien. Dat deed ik. Ik zou misschien op TV komen. Nooit meer iets van gehoord.

Realiteit

Ik stop eigenlijk alleen met lezen als mijn kinderen of hond me nodig hebben. En dan eigenlijk ook liever niet. Ik heb er over nagedacht en besef dat je met lezen kunt ontsnappen aan de realiteit. Dat heb ik wel nodig ja. Even in een andere wereld duiken en dan tot de conclusie komen dat mijn eigen wereld veel leuker is.
De realiteit is ook dat er bibliotheken in Nederland aan het verdwijnen zijn. Dat het papieren boek ‘bedreigd’ wordt door het digitale. De kinderboekwinkels mogen ons niet verlaten!
In die winkels ligt de expertise en liefde voor boeken voor het grijpen. Om de boekwinkels te redden ben ik in april naar Maastricht gegaan. Schrijfster Manon Sikkel had het initiatief genomen om in De Boekenwurm van Hanneke Koene een kinderboekenschrijversflashmob op te zetten. Illustratoren waren er trouwens ook. Met een grote groep leesfreaks lazen we door elkaar heen een stuk uit ons eigen boek voor. Tja, iemand moet het doen.
Met welk boek ik dan naast Jacques Vriens en Reggie Naus stond te flashmobben?
Dat was ‘Pippa zoekt een pappa’. Een prentenboek dat ik schreef voor mijn twee vriendinnen die met elkaar getrouwd zijn en dochter Pippa kregen. Het boek is uitgegeven in eigen beheer. Zie www.2mamas.nl.

Kinderboekenweek en lezen

Houd jij zelf ook van lezen of wil je vaker gaan voorlezen aan je kind? Dan is de kinderboekenweek een mooie gelegenheid. In oktober staat alles in het teken van lezen. Op www.kinderboekenweek.nl vind je de activiteiten die in jouw omgeving plaatsvinden in het kader van deze (ruime) week. Op de school van je kind wordt er hopelijk veel aandacht aan besteed. Ik wens iedereen veel magie toe!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 5 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 5 maanden geleden
  • 12 minuten lezen