Waar ben je naar opzoek?

Consequent zijn is best moeilijk

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Consequent zijn is best moeilijk

Consequent zijn is toch wel een belangrijk gegeven. Tijdens de opvoeding van je kind is het belangrijk. Als je zelf niet consequent bent, heb je een grote kans dat de kinderen een loopje met je gaan nemen. Consequent zijn is ook best moeilijk. Veel ouders willen liever een ‘beste-vriend’ relatie met hun kind in plaats van een ‘ouder-kind’ relatie. Ook als je iets wilt afleren of aanleren bij een kind moet je consequent zijn. Doe je het één keer niet, dan zul je vaak opnieuw moeten beginnen.

Regels zijn nodig

Elk kind heeft regels nodig. Regels geven kinderen de zekerheid die ze nodig hebben. En het geeft ook een stukje veiligheid, omdat ze weten waar ze aan toe zijn. Niet alleen zullen ze niet meer zo goed naar je luisteren als je alles steeds verandert, je schept ook onrust en verwarring in je gezin.

Grenzen stellen

Kinderen zullen altijd grenzen opzoeken en dan is het jouw baan om die grenzen duidelijk te maken. Dat je duidelijk bent in het, tot hier en niet verder. Of in het, dit mag wel, maar dat niet. Duidelijk zijn, consequent zijn en blijven.

Blijf consequent

Consequent zijn, is moeilijk. Ik spreek uit ervaring. Het overkomt mij ook nog wel eens dat ik (omdat het mij even beter uitkwam) de regel versoepel. Je krijgt het alleen wel een keer terug op je bord. En dan krijg je dus een discussie waarop misschien wel een driftbui volgt. Je bent dus terug bij af, want je bent niet langs ‘start’ gegaan. Dus hoe moeilijk het ook is, geef niet toe.

Vraag naar de mening van je kind

Als we een goede dag hebben gehad, dan zeg ik dat altijd tegen ze als ze naar bed gaan. Ik vertel ze wat ik zo goed vond gaan en natuurlijk wat minder goed ging. Ik vertel ze hoe trots ik op ze ben en vraag ze hoe zij het vandaag vonden gaan. Vonden zij hun dag net als ik ook zo leuk? Ik stel ze die vraag altijd. Ook als het een keer minder goed ging. Ook dan blijft het een goede vraag, want dan kun je de wedervraag stellen: Zou het niet leuker geweest zijn als we ons aan de regels gehouden hadden?

Vooraf regels vaststellen

Wat ik ook altijd doe, is een afspraak of regel vooraf aan ze duidelijk maken met daarbij de consequentie als ze zich niet aan de regel houden. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn. En soms wil ik best wel met ze praten over een regel en hun visie aanhoren. Dat lijdt soms wel eens tot een aanpassing van de regel, maar vaak ook niet. Ze weten zo wel dat ik ze serieus neem.

Boeman-moeder

Soms dreig ik met een straf en dat is niet goed, dat weet ik. Ik  vind het (achteraf) altijd zo rot voor ze. Ik ben altijd bang dat ik dan zo’n boeman-moeder word. En dan hebben ze eigenlijk ook gewonnen. Ben ik weer terug bij af. Daarnaast is het dreigen met een straf één ding, maar vaak wordt de straf niet uitgevoerd waardoor ík me dus niet aan de regels houd.

Rustig blijven

Tegenwoordig doe ik vaak ademoefeningen om even terug te komen in het hier en nu. Om weer even alles helder te zien en ik niet opgeef in het consequent zijn. Want het is voor een ouder ook belangrijk om niet op te geven en rustig te blijven. Soms zijn er van die dagen waarop je bijvoorbeeld op je werk een rotdag hebt gehad, dan is het de kunst om die stress niet mee naar huis te nemen. Dat gevoel zorgt er namelijk alleen al voor dat je minder consequent bent.

Als jij lekker in je vel zit en je kinderen weten waar ze aan toe zijn, zal jullie gezinnetje een stuk gelukkiger zijn!

Ben jij consequent?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Priscilla zei

  Nee ik ben echt niet heel consequent.. daar ben ik echt te laks voor! Ik ben ook wel erg makkelijk geloof ik. En ja ook ik heb voorkeur voor de beste vriend relatie. Er blijft zo niet veel over van mijn reputatie als moeder haha Gelukkig is mijn kind nog niet ontspoord!

 • Daisy zei

  Ik vind het nos steeds lastig ik ben buiten een gezin opgegroeid en we hebben co ouderschap over ons zoontje, dus dat maakt het voor mij lastig maar is iets waar ik nu wel aan ga werken omdat hij dat echt nodig is en het mij een stuk meer rust geeft.

 • Sofie zei

  Ik ben altijd consequent en ik voel me eigenlijk nooit een boeman. Ik leg altijd goed uit waarom dingen niet mogen. Doet ze dat niet, dat zet ik haar -bij wijze van spreken – fluitend in de hoek. En daarna maken we het weer goed. Ik denk juist dat als je altijd consequent bent, dat je nooit boos wordt en dus geen boeman wordt. Als ik boos ben, dan is het eigenlijk al te laat. Mensen die niet consequent zijn hebben de hele dag strijd met hun kinderen. Dat heb ik bijna nooit (maar ben ook geen heilige natuurlijk ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Nieuwsflits

Er is niets ‘gewoons’ aan het programma Gewoon Bloot

 • 1 dag geleden
 • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Kraamtijd in coronatijd: Lockdown zonder roze wolk

 • 1 dag geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over boeken, films en series

Redenen waarom je vandaag nog moet beginnen met de serie Bridgerton kijken

 • 4 dagen geleden
 • 4 minuten lezen