Waar ben je naar opzoek?

Claudia’s zoon werd geweigerd op school om ADHD

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Claudia’s zoon werd geweigerd op school om ADHD

Al op zijn zesde jaar werd hij gediagnosticeerd met drie vormen van adhd. Voor Claudia (37), mama van vier, bracht het behalve duidelijkheid ook veel goeds. Eindelijk kon Jesse (nu 7 jaar) geholpen worden. “Hij gaf zelf al op 4-jarige leeftijd aan dat hij zo druk was in zijn koppie.”

Een turning point voor Claudia kwam een paar maanden vlak voor Jesse’s vierde verjaardag. “Wij wonen in een klein dorp”, vertelt ze. “Je hoeft ze dus niet heel vroeg aan te melden. Vlak voor zijn vierde verjaardag wilde ik hem inschrijven. Bij het brengen van mijn oudste werd ik even bij de directrice geroepen en daar werd me in het bijzijn van Jesse medegedeeld dat ze hem niet wilden inschrijven, omdat hij te druk zou zijn en ze de rust voor de andere leerlingen moesten bewaken.”

Peuterspeelzaal

Voor Claudia en haar man kwam dit als donderslag bij heldere hemel. Juist ook omdat het wél redelijk ging op de peuterspeelzaal. “We dachten nog steeds dat hij gewoon naar de basisschool moest en kon. Ook wisten we niet dat hij geweigerd kon worden dus dat voelde als een klap in ons gezicht. Bovendien kwam het heel hard binnen bij Jesse. Hij krijgt alles heel goed mee en is heel gevoelig. Dat hoort bij kids met adhd. Dus dat leidde tot extreem boos gedrag. Zelfs op de peuterspeelzaal, waar het voorheen best goed ging.”

Lees ook: Ja, ik heb een etiketkind ja. 

Geweigerd op school

De wanhoop nabij ging Claudia op zoek naar een oplossing. Die vond ze bij een Medisch Kinderdagverblijf. “Hiervoor was wel een enorme wachtlijst”, vertelt ze. “Voor ons was het op dat moment een groot probleem. Inmiddels was Jesse ook niet meer welkom op de peuterspeelzaal, niet op school, maar waar dan wel. Ik was hierom enorm verdrietig. Het voelde alsof mijn kind overal afgewezen werd.” Bij het Medisch Kinderdagverblijf had ze een negatief beeld, want zegt ze: “Zo’n verblijf is toch voor kinderen die echt grote problemen hebben en die ook vaak gehandicapt zijn.” Uiteindelijk hakte ze de knoop en zette hem op de lijst. Haar beste beslissing ooit. “Het was een geweldige ervaring voor onze Jesse en eindelijk zag je dat hij rust vond en gelukkiger was. Ook wij kregen wat rust. Al was hij thuis nog steeds de grooste wervelwind die er bestaat!”

Hoe het Claudia en Jesse verder verging, lees je in: “Het medisch kinderdagverblijf was de beste beslissing”

Tips voor ouders van kids met adhd

 • Probeer zoveel mogelijk structuur en continuïteit te bieden.
 • Ook op de basisschool kunnen ze veel bereiken door met pictogrammen en een vaste structuur te werken. Ze moeten hier ook op inspelen in verband met de wet passend onderwijs. Bij Jesse werkt een beloningssysteem heel goed.
 • Als je vermoedens hebt voor adhd ben dan niet bang voor het stempeltje, want het brengt ook veel goeds en opent veel deuren en ook wordt het gedrag dan toch sneller geaccepteerd.
 • Een Medisch Kinderdagverblijf brengt zoveel goeds. Zeker bij de hele kleine kinderen kan dit zoveel problemen voorkomen dus sta hiervoor open.
 • Er zijn vrijetijdsbestedingen voor kinderen met psychische problematiek. Hier worden ze goed begeleid en zijn ze niet zoals altijd het drukke of andere kind, maar zijn ze net als alle anderen, wat voor een verademing zorgt voor een kind dat zich nooit begrepen voelt.
 • De gemeente heeft een jeugdconsulent die nu alle zaken moeten regelen wat betreft het vroegere rugzakje. Voor de ouders lijkt dat omslachtiger maar dat is het niet. Zij kunnen je goed voorlichten over wat er mogelijk is en willen zelfs bemiddelen tussen de school en ouders. Zo hebben ze bij ons gezorgd dat de school een zorgplan maakte. Ook de psycholoog was hierbij aanwezig.
 • Kinderen met adhd zijn heel erg wispelturig maar meestal is er echt wel iets wat hun aandacht trekt en daar kun je ze mee belonen maar je moet dan wel heel consequent zijn anders werkt het averechts en ook een planbord thuis kan helpen.

Claudia (37) is docent economie en is mama van vier kinderen: Lucas (8), Jessse (7), Emma (5) en Thomas (3,5).

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 11 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Ray zei

  47 jaar ervaring hiermee. Mooi dat je het niet ontkent, stigmatiseert maar het gewoon onderkent. ADHD en dan leren ermee leven. Dan is het namelijk geen probleem meer, maar een levenswijze die je structureert.

  Ik ben dan wel op gewone scholen opgevangen. Maar de structuur (en extra bezigheden die men creerde) heeft me veel mentale rust gebracht. En daarmee ook rust voor anderen.

  Wat hielp was dat er altijd wel wat extra te doen was om mijn ‘hersenen’ uit te putten. Extra vakken op school, extra taakjes thuis.

  Zelfs simpele dingen als tot 10 leren tellen voordat ik boos werd….of even een rondje rennen om de ‘drukte’ kwijt te raken helpen.
  De omgeving raakt er aan gewend en weet dan gelijk ‘dat ze je even met rust moeten laten’.

  Al die kleine ‘regels’ om je leven te structuren gebruik ik nog steeds.

 • Nathalie zei

  Ik vind dit echt raar. Hier in België mogen we niet weigeren. Binnenkort komt er een kindje met het syndroom van Down, de ouders willen kost wat kost dat hij naar een normale school gaat en we mogen niet weigeren moesten we dat bvb willen omdat het niet haalbaar is. Zo raar. Is er bij jullie ook niet inclusie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Kinderopvangtoeslag 2022 berekenen en ontvangen

 • 2 dagen geleden
 • 2 minuten lezen
Verre reizen met kinderen

Vakantie Curacao 2022 met kinderen tips!

 • 2 dagen geleden
 • 12 minuten lezen
(financieel) vrij leven

Passief inkomen genereren: 12 boeken om te lezen!

 • 3 dagen geleden
 • 16 minuten lezen