Waar ben je naar opzoek?

Buiten spelen voor gezonde ogen

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Buiten spelen voor gezonde ogen

Bijziendheid bij kinderen

Steeds meer kinderen worden bijziend. Bijziendheid (myopie) neemt toe in Nederland en dat leidt tot meer slechtziendheid en blindheid. Myopie is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit is natuurlijk makkelijk op te lossen met een bril maar kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd de kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of zelfs blind te worden.

Myopie (bijziendheid) is erfelijk bepaald. Bijziende ouders krijgen vaak kinderen die ook bijziend zijn. Maar… er zijn wetenschappelijke studies naar gedaan en daaruit is gebleken dat het ontstaan van bijziendheid ook afhangt van de levensstijl.

Veel lezen en veel beeldschermtijd (gamen, televisie kijken, iPad) draagt tijdens de eerste levensjaren van een kind bij aan het ontstaan van bijziendheid. Ook kinderen die te weinig buiten spelen hebben een hogere kans om bijziend te worden.

Maar is het te voorkomen? En hoe?

Kinderen besteden meer tijd op mobiele telefoons en tablets. Ze komen minderen buiten en het is daarom ook niet gek dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt.

Het is te voorkomen. Het Oogfonds adviseert om kinderen:

  • Niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet of telefoon te laten spelen
  • Minstens twee uur per dag buiten spelen
  • Minstens 30 centimeter afstand van beeldschermen zoals televisie en tablets

Meer informatie over bijziendheid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Geldzaken

Budgettips huishouden: 8 geldbesparende tips!

  • 11 uur geleden
  • 5 minuten lezen
Tieners & Pubers

De lichamelijke ontwikkeling van een puber

  • 13 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Tieners & Pubers

12 jaar kind en alle ontwikkelingsfases

  • 1 dag geleden
  • 2 minuten lezen