Waar ben je naar opzoek?

Borstvoeding geven aan je peuter

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Borstvoeding geven aan je peuter

Het is geen onderwerp dat ik vaak bespreek met mensen. Niet eens met mijn moeder, schoonmoeder en sommige vriendinnen, maar al helemaal niet met collega’s of random mensen op het internet, zoals nu; borstvoeding geven aan je peuter. Iedereen heeft er namelijk wel een mening over. En het voelt toch een beetje alsof ik nu met de borsten bloot ga. Figuurlijk dan gelukkig. Maar ik ga het toch doen. Once and for all.

Borstvoeding geven aan je peuter
Onlangs zorgde deze cover voor heel veel ophef over de hele wereld.

Bron foto: Time Magazine Cover – Unicef Ukraine 

Blote borst gesignaleerd!

Locatie: het Sesamstraatmuseum. Gezelschap: man en dochter (4) en zoon (2). Terwijl ik een rietje door het folietje van het pakje drinken van mijn zoon prik, zie ik het vanuit mijn ooghoek gebeuren; de moeder naast me doet haar trui omhoog en haar zoon – iets ouder dan de mijne – kruipt op schoot en drinkt bij zijn moeder. Aan! De! Borst!

26 maanden borstvoeding

Zelf begon ik bij de oudste aan borstvoeding met ideeën als ‘als het lukt’ en ‘als ik aan het werk ga stop ik’. Omdat het zo goed ging stelde ik dat steeds bij; ik kolfde op het werk, op een feestje en mijn dochter dronk tot een maand of veertien. We bouwden onbewust en geleidelijk af. Bij de jongste begon ik heel anders; toen mijn zoon in de kraamweek moest worden bijgevoed en de verloskundige mijn voorstel om dat zelf te kolven eerst afwees, was ik verdrietig. De lieve kraamhulp maakte mijn kolf schoon. Ik gaf bijna huilend de fles; ik wilde mijn zoon zo graag zelf voeden. Uiteindelijk kwam dat meer dan goed. Inmiddels is hij 26 maanden en drinkt vaak nog even ‘s avonds. Onder een jaar voedde ik mijn kinderen overal, maar discreet. Ik zat wat meer in een hoekje, m’n rug naar mensen toe; voor mezelf en m’n kind een rustige plek creëren. Maar laat ik eerlijk zijn; als je je kinderen langer dan zes maanden de borst geeft, wordt daar vaak wat anders tegenaan gekeken. Hoe vaak ik wel geen vragen kreeg of ik al bijna ging stoppen, of het niet onhandig was en of hij wel wat anders kreeg… (weet ik niet, nee en ja natuurlijk, hij eet gewoon brood/groenten/wat-dan-ook). Het onbegrip was een reden om het er niet met mensen over te hebben, terwijl ik wel steeds meer vrouwen in m’n omgeving vond die het ook deden.

Borstvoeding geven aan je peuter
Steeds meer vrouwen komen op voor het geven van borstvoeding. Zal het ooit ‘normaal’ worden?

Bron foto + uitgelichte afbeelding: Dailycloudt

Nederlandse kinderen krijgen steeds langer de borst

Dat ik niet de enige ben die haar grotere kindje nog aan de borst heeft, bleek afgelopen week uit recent onderzoek van TNO. Moeders in Nederland geven hun kinderen steeds langer de borst. 39 procent voedt langer dan zes maanden en dat is een verdubbeling ten opzichte van 2010. Tachtig procent van de vrouwen begint direct na de geboorte met borstvoeding; hoger opgeleide vrouwen wat vaker dan lager opgeleide vrouwen.

Lactatiekundige Teddy Roorda vertelt over langvoeden:

,,In de literatuur wordt, als het over de natuurlijke speenleeftijd van de mens gaat, gesproken over ‘beyond infancy’; dat is ergens tussen de 2,5 en de 7 jaar. Langvoeden vind ik zelf al alles na zes maanden; niet iedereen komt zo ver. Het is een misverstand te denken dat borstvoeding iets is dat je actief zou moeten stoppen. Het afbouwen van borstvoeding is een natuurlijk proces. Als een kind meer vast voedsel gaat eten, neemt het vanzelf minder de borst. Voor een jong kind biedt de borst van mama enorm veel troost en geborgenheid. Mensen die zelf niet of niet langer borstvoeding hebben gegeven, kunnen zich er waarschijnlijk niks bij voorstellen en dat is logisch. Een groot kind aan de borst is net zo normaal als alle andere intermenselijke contacten. Voor onze cultuur heeft de vrouwenborst vooral een seksuele associatie. In primitievere volken speelt dat seksuele aspect helemaal niet bij de borst en is lang borstvoeding geven ook veel normaler.”

Ze stoppen vanzelf

Maar waarom was uitgerekend ik dan ietwat flabbergasted om dat jongetje dat in het museum aan de borst van zijn moeder dronk? Het was iets wat ik niet had verwacht met dat pakje sap in m’n handen. Omdat het niet iets is wat ik – persoonlijk –  fijn vind om te delen met de rest van de wereld. Misschien ook wel om het onbegrip, want de reacties die moeders die er voor uitkomen hun kind langer te voeden dan gemiddeld krijgen, zijn niet altijd mild. Vergelijkingen met incest (as if!), opmerkingen over bewust klein houden en dat die vrouwen ‘iets tekort komen’ (eh, nee!), zijn maar enkele voorbeelden. Terwijl het gewoon gaat om fijne momenten tussen moeder en kind.

‘As I write’ lijkt zoon ook steeds minder behoefte te hebben aan ‘bosj’. Prima wat mij betreft. We kunnen namelijk ook heel goed knuffelen samen 🙂

Samen knuffelen

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • agnes zei

  Ik heb mijn dochter ook 3,5 jaar gevoed en we genoten er allebei volop van. Ze is eigenlijk zelf gestopt en heb niks af hoeven bouwen.

 • Nynke zei

  Mijn dochter is 3 1/2 en drinkt ook nog bij mij. Niet meer zo vaak, want ik wil het wel afgebouwd hebben als ze naar school gaat. We genieten er beiden nog van en ik ben er ook open over naar anderen. Niks om me voor te schamen.

 • Madelon zei

  Wat fijn te lezen dat jij ook lang voedt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 5 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 5 maanden geleden
 • 12 minuten lezen