Bij test Downsyndroom overtreden gynaecologen de wet
De test om de kans op een kindje met het Downsyndroom te meten mag alleen afgenomen worden bij vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down. Tientallen Nederlandse gynaecologen en verloskundigen overtreden de wet doordat zij zwangere vrouwen helpen bij een test voor het syndroom van Down. Dit meldt de Volkskrant.
In Nederland mag de test, de NIPT test, niet worden afgenomen bij ‘gezonde vrouwen’. De test valt onder de wet op het bevolkingsonderzoek en mag niet zomaar aan alle vrouwen worden aangeboden. Het valt dan onder screening bij gezonde vrouwen. Doordat de nieuwe test zo betrouwbaar is willen verloskundigen en gynaecologen de test zwangere vrouwen niet onthouden.
>> Lees ook: Het einde van het Downsyndroom?
In België mag het wel
Doordat de test in België wel afgenomen mag worden nemen ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken bloed af en sturen ze het naar het Antwerpse laboratorium Gendia. Daar komt wekelijks bloed binnen van zeker zestig Nederlandse vrouwen. De test moeten ze zelf betalen en kost 600 euro.
Zekerheid test Downsyndroom
Nederlandse vrouwen die toch zekerheid willen over deze afwijking moeten dan een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest laten doen maar dat brengt de risico’s van een miskraam met zich mee.
>> Lees ook: Een kijkje in het leven van een moeder met een kindje met het Downsyndroom.