Waar ben je naar opzoek?

Bij test Downsyndroom overtreden gynaecologen de wet

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Bij test Downsyndroom overtreden gynaecologen de wet

De test om de kans op een kindje met het Downsyndroom te meten mag alleen afgenomen worden bij vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down. Tientallen Nederlandse gynaecologen en verloskundigen overtreden de wet doordat zij zwangere vrouwen helpen bij een test voor het syndroom van Down. Dit meldt de Volkskrant

In Nederland mag de test, de NIPT test, niet worden afgenomen bij ‘gezonde vrouwen’. De test valt onder de wet op het bevolkingsonderzoek en mag niet zomaar aan alle vrouwen worden aangeboden. Het valt dan onder screening bij gezonde vrouwen. Doordat de nieuwe test zo betrouwbaar is willen verloskundigen en gynaecologen de test zwangere vrouwen niet onthouden.

>> Lees ook: Het einde van het Downsyndroom?

In België mag het wel

Doordat de test in België wel afgenomen mag worden nemen ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken bloed af en sturen ze het naar het Antwerpse laboratorium Gendia. Daar komt wekelijks bloed binnen van zeker zestig Nederlandse vrouwen. De test moeten ze zelf betalen en kost 600 euro.

Zekerheid test Downsyndroom

Nederlandse vrouwen die toch zekerheid willen over deze afwijking moeten dan een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest laten doen maar dat brengt de risico’s van een miskraam met zich mee.

>> Lees ook: Een kijkje in het leven van een moeder met een kindje met het Downsyndroom.

Reageer!
Wat vind jij? Moet de test beschikbaar zijn voor iedere vrouw? Ook als ze geen verhoogde kans hebben op een kindje met het Downsyndroom?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Postnatale depressie

Postnatale depressie herkennen en hulp zoeken

  • 1 dag geleden
  • 3 minuten lezen
Kids & Media

Educatieve spelletjes iPad tip: De Osmo Genius kit

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

ADHD kind: medicatie of natuurlijke oplossing?

  • 1 week geleden
  • 4 minuten lezen