Waar ben je naar opzoek?

Bevallen met een totaal ruptuur

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Bevallen met een totaal ruptuur

Elke bevalling is anders en je weet nooit van tevoren hoe een bevalling zal verlopen. Je kunt het niet vergelijken met de bevalling van andere moeders en het blijft een unieke ervaring die alleen jij in alle facetten meemaakt. Sommige vrouwen komen vrijwel ongehavend uit de strijd, terwijl andere moeders nog jarenlang problemen ondervinden van een heftige bevalling.

Een totaal wattes?

Het kan elke vrouw gebeuren: bevallen met een totaal ruptuur. Een totaal ruptuur betekent dat je vanaf de vagina tot aan de anus inscheurt tijdens de bevalling. De huid, het slijmvlies van de vagina, het onderliggende bindweefsel en spierweefsel en de kringspier en/of de bekleding van de endeldarm zijn bij een totaal ruptuur ingescheurd.

Ehh en nu?

Door het inscheuren van spieren en bindweefsel is er mogelijk blijvende schade aan de bekkenbodemfunctie. Een goede bekkenbodemfunctie zorgt ervoor dat je geen last hebt van incontinentie en voorkomt een verzakking van de baarmoeder, blaas of darmwand. Wanneer je goed gehecht wordt, betekent dit niet dat je geen last meer zult hebben van de gevolgen van een totaal ruptuur. In de jaren die volgen kun je last hebben van incontinentie, verzakkingen en pijn. Ook het plezier en genot dat komt kijken bij seks, kan minder worden of zelfs verdwijnen. Je leest maar weinig ervaringen op dit gebied, omdat vrouwen zich er vaak voor schamen. De jaren vol ongemak vliegen voorbij, zonder dat je er iemand over hoort. Wanneer je wel aan de bel trekt, is er ook nog eens de kans dat je niet serieus genomen wordt door de medische wereld. Het lijkt alsof er in Nederland weinig aandacht voor dit probleem is, terwijl er in de ons omringende landen zoals België en Duitsland meer begrip voor is.

Zet je schaamte opzij

Mocht je klachten hebben, laat dit je er niet van weerhouden om het probleem aan te pakken en in gesprek te gaan met medische specialisten. Zorg ervoor dat je jouw klachten zo duidelijk mogelijk formuleert en probeer je schaamte opzij te zetten. Alleen wanneer je dat doet, kan een specialist samen met jou zoeken naar een oplossing. Na een totaal ruptuur zijn bekkenbodemoefeningen vaak niet genoeg en wordt er gezocht naar een oplossing in de vorm van een operatie. Ook wanneer je na een bevalling met totaal ruptuur weer zwanger wordt, kan je onzeker worden en minder genieten van de zwangerschap. Kaart ook deze gevoelens en twijfels aan bij je gynaecoloog, verloskundige of huisarts.

Klagen mag!

Vrouwen denken vaak: ik heb een gezond kind, dus wat zeur ik nou? Toch heeft een bevalling met totaal ruptuur fysiek en mentaal een enorme impact. Wanneer je op zoek gaat naar hulp moet je je vooral niet schuldig voelen naar je kinderen toe. Dit is een medisch probleem en zo moet je het zelf ook vooral zien. Sla met de vuist op tafel bij jouw medisch specialist en zorg ervoor dat je samen of met behulp van een doorverwijzing tot een oplossing komt.

Heb jij zelf een bevalling met totaal ruptuur meegemaakt en wil je je ervaringen delen? Laat dan een reactie hieronder achter.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Liesbeth zei

  Hoi
  Ik ben ruim een jaar geleden thuis bevallen van mijn tweede zoon. De bevalling ging goed totdat het hoofdje eruit moest en zijn schouders vast zaten. Op handen en knieen hebben ze hem ter wereld gebracht waardoor ik volledig scheurde. Daarbij verloor ik 2100ml bloed waardoor ik met de ambulance naar het ziekenhuis moet.
  Na een paar maanden kreeg ik bekkenbodem therapie. Het advies was ontspannen van de spieren en 200tm500 dgn niet sporten!!!
  In het begin kon ik mijn ontlasting en plas niet goed ophouden. Later kreeg ik pijn in de bekkenbodem en later bleek dat mijn stuitje heel erg los zat. Hier kwamen ze achter door een anaal onderzoek…. maar ik leek wel minder klachten te krijgen door het oprekken van de spieren rindim mijn stuitje.
  Toch merk ik achteruit gang in de hoeveelheid klachten en merk dat ik vertrouwen in mijn lijf verlies.
  Ik ben erg emotioneel en begin hoop te verliezen op verbetering.
  Ik hoop al heel lang op kunnen sporten maar inmiddels ben ik al blij als ik zonder nadenken gewone dagelijkse dingen zou kunnen doen als:
  – wandelen
  – fietsen
  – langer staan
  – naar een feestje
  – vrijen
  – zitten
  – mijn kinderen tillen
  Etc etc

  Ik hoop graag meer reacties van anderen te lezen. En tips te ontvangen

  Liefs
  Liesbeth

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Buitenspelen

Speelbos Drenthe: De leukste speelbossen

 • 5 dagen geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Hoe Duplo schoonmaken? Dit is zo gepiept!

 • 5 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

1e schooldag kleuters: dit kun je verwachten

 • 6 dagen geleden
 • 2 minuten lezen