Waar ben je naar opzoek?

Bekkeninstabiliteit: ‘Of je onderkant in elkaar stort’

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Bekkeninstabiliteit: ‘Of je onderkant in elkaar stort’

In mijn eerste zwangerschap had ik wel wat last, maar pas tegen het einde. De tweede keer kwam het eerder opzetten, was het heviger en bleef het achteraf langer hangen; bekkeninstabiliteit. Het leek of ik aan de onderkant in elkaar stortte, maar met oefeningen van een bevriende fysiotherapeut herstelde ik gelukkig. Wat is bekkeninstabiliteit precies, wat veroorzaakt het en het belangrijkste: hoe kom je er vanaf?

Balans

Je bekken is de schakel tussen je bovenlichaam en je benen en bestaat uit een aantal botten die door banden met elkaar zijn verbonden. Ook de onderste twee ruggenwervels maken deel uit van je bekken. Op de bekkengewrichten staat normaal een beperkte speling, maar genoeg om soepel te kunnen bewegen in een situatie die in balans is. Als je last hebt van bekkeninstabiliteit zijn de banden tussen de botten beschadigd. De pijn die je daarvan ondervindt, voel je meestal op je schaambeen en aan de achterzijde bij het sacro-iliacale gewricht dat zich bevindt onderaan de rug aan allebei de kanten van de wervelkolom. Pijn aan je heupen en aan de achterkant van je benen is ook gewoonlijk. Zwangeren vrouwen met bekkeninstabiliteit gaan vaak ‘waggelen’ iets wat typisch is voor bekkeninstabiliteit. De meeste pijn voel je vaak bij omdraaien in bed, lopen, staan, traplopen en vaak moet je ook ‘opstarten’ als je even niet hebt bewogen.

Vormen

Vaak komt bekkeninstabiliteit voor tijdens de zwangerschap. We spreken dan van hormonale bekkeninstabiliteit. Onder invloed van het zwangerschapshormoon Relaxine verweken de banden in je lijf en zo worden gewrichten (en ook je bekken) beweeglijker. Voor de bevalling is dat nodig, maar overmatige verweking veroorzaakt instabiliteit en pijn. Mechanische bekkeninstabiliteit kun je oplopen als de bekkenbanden en het kraakbeen tijdens de bevalling ernstig uitrekken of zelfs scheuren. Dit kan onder andere door te snelle bevallingen, een groot kind of een kind in stuitligging. Een combinatie kan ook; soms zijn je banden al zo ver verweekt door de zwangerschap dat ze tijdens de bevalling verder beschadigen. Een mechanische oorzaak kan ook komen door een ongeval of blessure. Op die manier kunnen mannen bekkeninstabiliteit oplopen.

Oplossen

Aan de verweking van je banden door zwangerschapshormonen kun je niets doen. Door het trainen van de spieren in en rondom het bekken kan het bekken weer worden gestabiliseerd. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kun je oefeningen leren die de pijn verlichten. Ook massage van het bekkengebied kan ontspanning en verlichting bieden. Belangrijk is om altijd naar de dokter te gaan met bekkenklachten en ze met je verloskundige te bespreken. Het is belangrijk te weten van de klachten voordat je bevalt.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Whitney zei

  Ik heb het na mijn zwangerschap gehad en merk nu al dat het niet al te best gaat nu tijdens mijn tweede zwangerschap. Is voor mij ook echt een teken dat ik te druk ben, goed voornemen is dus ook om rust te nemen.

 • Hier hetzelfde verhaal. Tijdens mijn eerste zwangerschap was er niet zo veel aan de hand, maar bij de tweede liep ik rond week 10 al stuk. Een bekkenband helpt een eind, maar ik kan op slechte dagen niet meer lopen. Halve dagen rust (plat dus, want zitten is ook een belasting) helpt ook een eindje, maar ik moet zeggen dat ik het een beetje zat begin te worden. Voel me net een oud vrouwtje af en toe.

 • Oh dat is zo pijnlijk! Achteraf kwam de arts achter toen ik was ingeleid dat mijn bekken scheef staan pfff. Ik zei toen ik zwanger was altijd: Nog even en ik ga door mijn fundering hihi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Postnatale depressie

Postnatale depressie herkennen en hulp zoeken

 • 5 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Kids & Media

Educatieve spelletjes iPad tip: De Osmo Genius kit

 • 6 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

ADHD kind: medicatie of natuurlijke oplossing?

 • 2 weken geleden
 • 4 minuten lezen