Waar ben je naar opzoek?

Als je kind seksueel misbruikt is

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Als je kind seksueel misbruikt is

Je moet er als ouder niet aan denken dat je kind seksueel misbruikt is. Voor een grote, deels onzichtbare, groep ouders is dit het geval. Het verdriet, de pijn, de schaamte is immens en het feit dat dit gebeurd is, is voor veel mensen niet te verwerken. Woorden schieten tekort wanneer zoiets vreselijks als seksueel misbruik bij een kind in je eigen gezin of omgeving voorkomt.

De zwaarste straf

Naast dat je als ouders beseft wat er gebeurd is, breekt je hart wanneer je naar je kind kijkt. Misschien is je kind zo jong dat het zelf niet beseft wat er gaande is, maar deze gebeurtenis heeft hoe dan ook invloed op de rest van zijn of haar leven en op jullie gezin. In de jaren die volgen is het belangrijk om dankzij professionele hulp het misbruik een plaats te kunnen geven in jullie leven.

Ook krijg je te maken met juridische zaken, wanneer het seksueel misbruik bij kinderen betreft. Je bent betrokken bij een rechtzaak en komt soms de delict pleger onder ogen. Vreselijk confronterend en vaak lijkt geen straf zwaar genoeg.

Zoek snel hulp

Wacht niet te lang met het verwerkingsproces van seksueel misbruik bij kinderen, maar zorg ervoor dat je direct professionele hulp krijgt. Zowel voor jezelf, als voor het kind en het gezin, is het belangrijk dat deze gebeurtenis op een zo delicaat mogelijke wijze wordt behandeld door de juiste mensen.

Erover leren praten en ermee omgaan is extreem moeilijk, maar niet onmogelijk. Een aantal instanties waarbij je terecht kunt na seksueel misbruik bij kinderen zijn: Advies- en meldpunt kindermishandeling, Slachtofferhulp Nederland en de GGD.

Vermoed je seksueel misbruik bij kinderen in je omgeving? Kijk dan op de website van Rijksoverheid en ontdek wat alarmerende signalen zijn.

Voorbeelden signalen seksueel misbruik

Voor buitenstaanders is het moeilijk de signalen van seksueel misbruik te herkennen bij een kind. Wel zijn er signalen waar u op kunt letten. In de volgende situaties kan sprake zijn van seksueel misbruik:

 • slaapproblemen, bang zijn in het donker, nachtmerries, extreme vrees voor monsters;
 • verlies van eetlust, eetproblemen, voortdurend buikpijn hebben zonder verklaarbare reden;
 • plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag;
 • vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid;
 • een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind. Bijvoorbeeld weer bedplassen, duimzuigen of heel eenkennig worden;
 • weigeren om over een geheimpje te praten dat het kind met een andere volwassene heeft;
 • praten over een nieuwe, oudere vriend en daar vaak over de vloer komen;
 • plotseling veel zakgeld hebben;
 • seksueel gedrag vertonen dat niet bij de leeftijd past.

Bron: Rijksoverheid.nl 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Kerst met kinderen

Adventskalender zelf vullen: leuke ideetjes!

 • 3 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Kerst met kinderen

De 8 leukste adventskalenders

 • 4 dagen geleden
 • 4 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas bingokaarten: leukste bingospellen voor pakjesavond

 • 4 dagen geleden
 • 2 minuten lezen