Waar ben je naar opzoek?

Aan alle ouders: bescherm je kinderen beter tegen de zon!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Aan alle ouders: bescherm je kinderen beter tegen de zon!

In mei schreven wij een belangrijke blog over hoe belangrijk het is om jezelf op huidkanker te controleren. Je kon een gratis check doen om huidkanker voor te zijn of op te sporen. Vervolgens maakte blogger Leonie gebruik van deze app en kreeg ze minder goed nieuws te verwerken. Naar omstandigheden gaat het nu goed met haar!

Voorkomen is beter dan genezen

Dat jezelf én je kinderen goed insmeren belangrijk is weten we allemaal wel. Helaas werd er in mijn jongere jaren nog niet zo op gehamerd. Ondanks dat mijn moeder altijd heel voorzichtig was en mij insmeerde met mijn lichte huid en rode haren, ben ik tot twee keer toe gruwelijk verbrand. Brandwonden, etterende open wonden en vocht. Doodziek was ik er van. Op latere leeftijd, toen ik zwanger was van de tweede, overkwam het mij nogmaals. Ik ben met mijn kinderen ontzettend voorzichtig en smeer ze altijd in. Zelfs als ze naar school gaan op een zonnige dag!

Bewustwordingscampagne voor ouders

Stichting Melanoom is een bewustwordingscampagne gestart voor ouders van jonge kinderen. De boodschap van de campagne is dat ouders, ondanks het ‘gedoe’, hun kinderen goed moeten beschermen tegen de zon. Uit een onderzoek, wat de stichting eerder deed, bleek dat ruim 40% van de Nederlanders tussen de 20 en 50 jaar hun kinderen (t/m 16 jaar) niet altijd goed insmeren met zonnebrandcrème wanneer ze de zon ingaan.

Astrid Nollen-De Heer, lid van de Raad van Advies: “Iedereen moet zich goed beseffen hoe gevaarlijk zonverbranding kan zijn. Vooral bij kinderen zijn de risico’s extra groot. De celdeling bij kinderen en ook jongeren die nog in de groei zijn, gaat veel sneller dan bij ouderen. Zo snel, dat bij zonverbranding de beschadigde huidcellen niet kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd. Goede zonbescherming kan letterlijk van levensbelang zijn.”

Geen discussie maar noodzaak!

Herken jij jezelf (en je kids) in deze video? Het filmpje laat duidelijk zien dat het vaak een strijd is tussen ouders en kids. Die van mij hebben er echt een hekel aan om ingesmeerd te worden. Het prikt en het plakt. Hoe dan ook: ik smeer ze in! Ik heb veel huidschade opgelopen door mijn ernstige verbranding en dat wil ik mijn kinderen besparen. Ik kan ze ook niet vaak genoeg vertellen hoe ik dat heb ervaren. En ze weten nu wel dat het belangrijk is.

Bij ons hoort insmeren op zonnige en warme dagen bij het ochtenritueel: aankleden, brood eten, tanden poetsen, insmeren, schoen en jas aan en naar school of spelen. Of ze het nu willen of niet: het gebeurd gewoon!

Feiten:

  • Jaarlijks stijgt het aantal nieuwe melanoompatiënten. Vorig jaar kregen 6800 mensen te horen dat zij een melanoom – de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker – hebben.
  • Melanoomkanker staat in de top 3 van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren.

Dus ouders: doen jullie mee? Smeer je kinderen én jezelf in. Ik ben een ‘goed’ voorbeeld als het gaat om hoe het niet moet. Smeren, smeren, smeren. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Eigenlijk pleit ik er ook voor dat scholen, zeker de lagere groepen die veel buiten spelen, ook standaard kinderen in gaan smeren. Laten we gaan voor een 100% percentage dat zichzelf en de kinderen ALTIJD insmeert.

#fuinthesun


 

Over Stichting Melanoom
Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. In 2016 kregen bijna 6.800 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. Dit aantal stijgt al jaren en treft steeds meer jongeren.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 5 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 5 maanden geleden
  • 12 minuten lezen