Waar ben je naar opzoek?

8 Tips om af te vallen zonder honger te lijden

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
8 Tips om af te vallen zonder honger te lijden

Ben jij al vaak aan een dieet begonnen maar heb je het telkens opgegeven door de vervelende hongergevoelens? Met de juiste aanpak hoeft afvallen helemaal niet gepaard te gaan met honger. In dit artikel geven we je 8 tips die je helpen om op een prettige manier van overtollige kilo’s af te komen.

1: Eet

Een heel simpele oplossing tegen honger: gewoon eten. Natuurlijk geen chips en koekjes, maar gezonde en verzadigende voeding (zie de volgende tips). Zo min mogelijk eten lijkt misschien een goede strategie om snel af te vallen, maar door de honger is dit vaak lastig vol te houden. Bovendien is het niet gezond. Focus jezelf daarom niet op zo min mogelijk eten.

2: Eiwitrijk eten

Eiwitten helpen om honger te voorkomen doordat ze de aanmaak van ghreline, het hongerhormoon, afremmen. Ook zorgen ze er meteen voor dat je meer verzadigingshormonen aanmaakt. Ideaal dus als je wilt afvallen. Enkele voorbeelden van gezond eiwitrijk eten zijn vis, kip, eieren, quinoa, kwark, Hüttenkäse en peulvruchten.

Lees ook: Help! Die extra kilo’s moeten eraf. Maar hoe?

3: Verzadigende vezels

Ook vezels verzadigen goed. Vooral volkoren producten staan bekend als goede vezelbronnen, maar om meer vezels binnen te krijgen, is extra groentes eten een (nog) beter idee. Groentes bevatten namelijk ook veel vezels en voorzien je lichaam meteen van belangrijke vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ook quinoa, noten, zaden, pitten en peulvruchten goede vezelbronnen.

4: Vermijd suiker

Suiker zorgt ervoor dat je sneller vet opslaat en dat je snel opnieuw trek krijgt. Bovendien kan een suikerrijk dieet de aanmaak van je verzadigingshormonen verstoren. Laat zoetigheid daarom staan. Let ook op producten met ‘verborgen suikers’, zoals ontbijtgranen, hartig broodbeleg, sauzen en dressings en hartige snacks.

5: Voorzichtig met koolhydraten

Naast suiker, zorgen ook andere simpele koolhydraten ervoor dat je meer honger krijgt. Wees hier daarom voorzichtig mee. Simpele koolhydraten vind je bijvoorbeeld in witte rijst, pasta en wit brood.

Ook fruit kan veel koolhydraten bevatten door de fruitsuiker die erin zit. Houd het daarom bij twee porties fruit per dag als je wilt afvallen. Fruit helemaal schrappen raden we niet aan, omdat het veel waardevolle voedingsstoffen bevat.

6: Gezonde tussendoortjes

Krijg je trek tussen twee maaltijden? Neem dan een gezond tussendoortje. Als je echt honger hebt, kan je deze honger beter stillen dan proberen het zo lang mogelijk vol te houden. De kans is anders groot dat je uiteindelijk juist meer eet.

Enkele richtlijnen voor een gezond tussendoortje:

 • Vezelrijk
 • Eiwitrijk
 • Geen of weinig suiker
 • Voegt daadwerkelijk iets toe (vitamines, mineralen, antioxidanten)

Lees ook: Zo gezond zijn tomaten

7: Drink voldoende water

Soms zien we dorst aan voor honger. In plaats van een glaasje water, nemen we dan een tussendoortje. Probeer als je honger hebt eerst wat te drinken en kijk daarna of je nog steeds trek hebt. Ook een of twee glazen water voor je maaltijd drinken, helpt je om jezelf sneller vol te voelen en zo wat minder te eten.

8: Heb je wel echt honger?

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: vraag jezelf af of je wel echt honger hebt. Soms denken we dat we honger hebben, terwijl we eigenlijk gewoon zin hebben om te eten. Of omdat we even afleiding zoeken. Stel jezelf daarom altijd de vraag of je echt honger hebt.

Een makkelijke manier is om jezelf af te vragen of je zin hebt in wat groentes. Heb je alleen zin in suiker- of koolhydraatrijke snacks? Dan heb je waarschijnlijk geen echte honger. Je ‘hongergevoel’ verdwijnt dan vanzelf weer als je wat afleiding zoekt.

Val af zonder honger

Door de tips uit dit artikel te gebruiken, hoeft afvallen niet moeilijk te zijn. Door honger te voorkomen houd je je afslankdieet gemakkelijker vol en voorkom je het gevreesde jojo-effect.

Belangrijke punten om te onthouden zijn:

 • Eet eiwitten
 • Eet vezels
 • Vermijd suiker
 • Beperk koolhydraten
 • Neem gezonde tussendoortjes
 • Drink voldoende water

Deze gastblog is van Bernard Favier. Fitnesstrainer, afslankcoach bij Puur Figuur en auteur Simpel en Slank. Hij ontdekte dat niet sporten, maar het in balans brengen van je hormonen de sleutel zijn tot een slank en gezond lichaam. Bij Love2BeMama schrijft hij over voeding, afvallen en de werking van de lichaamseigen hormonen. 

Bronnen: Halton TL, Hu FB, J Am Coll Nutr, 2004. Lucy Chambers, Keri McCricker, Martin R Yeomansa, Elsevier, 2015. Corney RA, Sunderland C, James LJ, Eur J Nutr, 2016.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 4 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 4 maanden geleden
 • 12 minuten lezen