Waar ben je naar opzoek?

5 tips om actieve jongens om te voeden

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
5 tips om actieve jongens om te voeden

Ik heb twee meisjes en één jongen. Van alles wat dus! Hoewel ik de babyfase van mijn zoon veel makkelijker vond dan die van de meiden is het nu omgekeerd. Inmiddels is hij 7 jaar en zit hij VOL energie. En nee… hij heeft géén ADHD. Maar af en toe word ik helemaal gek. Wat een drukte in huis.

Hij heeft dus géén ADHD maar is gewoon een jongen. En in al die jaren heb ik wel geleerd dat je jongens vooral jongens moet laten zijn. Maar hoe ga je daar nu mee om? Op een zaterdag, als de meiden lekker zitten te kleuren of met de barbies aan het spelen zijn, gaat hij als een wervelwind door de woonkamer en kliert en irriteert hij het spel van zijn zusjes.  Hij verveeld zich en heeft geen rust om ‘rustig’ wat te doen. Er moet actie in de tent zijn!

Drie keer in de week gaat hij naar voetbal, één keer in de week naar drumles. Hij moet zijn energie kwijt kunnen. Op maandag doet hij mee met een sportgroepje van de gemeente bij ons op het pleintje (dat moet verplicht van ons!) en na afloop pakt hij een voetbal om te gaan voetballen. Want dat is wat hij het allerliefste doet. En buiten zijn. Maar niet alleen. Wel met vriendjes.

Lees ook: Buiten spelen is gezond: acht heerlijke buitenspeeltips

Als hij buiten is en niet aan het voetballen is komt de hele verzameling NERFS om de hoek kijken, gaat hij ‘belletje lelletje’ doen, fietsen met de Walky Talky of meisjes pakken. En ik vind het allemaal prima! Doe maar, zolang iedereen het leuk vindt en je niemand tot last bent. Leef je uit, word vies, val in sloten, klim in bomen, val gaten in je broek en kom thuis met schrammen. Dan heb je gespeeld!

En stiekem ben ik dol op kattenkwaad. Hij is bezig met herinneringen maken…

Maar er zijn ook dagen dat het regent, te koud is of er niemand wil spelen. Dan moet er toch echt wat anders bedacht worden. Wat te doen en ondernemen met actieve jongens?

Dit zijn mijn tips!

1. Hou ze bezig!

Zorg ervoor dat ze zich niet gaan vervelen. Want dan gaan ze klieren. Die van mij is dol op het doen van klusjes. En hij wordt nu oud genoeg dat hij wel wat meer verantwoordelijkheid kan krijgen. Die van mij weet binnen nooit goed wat hij moet doen dus moet ik het voor hem verzinnen. Nu hij in groep 3 zit vindt hij het geweldig om te lezen, woordjes te schrijven, een spelletje te doen of op mama’s computer te typen. En hij mag ook echt wel Mario Kart op de WiiU spelen.

2. Houd ze ‘actief’

Sporten, naar buiten, voetballen, rennen, fietsen. Wat voor weer het ook is; hij gaat elke dag naar buiten. Even ‘luchten’. Desnoods even de vuilnis naar de container brengen of het glas naar de glasbak. En HOERA voor WhatsApp; ik doe een rondje moeders appen om te vragen welke zoon nog meer ‘uitgelaten’ moet worden 😉

3. Koop geen waardevolle spullen

Want… met jongens in huis kan het breken. Er wordt op banken en bedden gesprongen, NERFS blijven niet alleen buiten maar komen ook binnen, er worden hutten gebouwd, door het huis gerend en verstopt. En dan gaan ze echt niet nadenken over mama’s dure vaas…

Bij ons mag redelijk veel en eigenlijk is er nog nooit wat gebroken. Ze weten wat van mama is en waar ze voor op moeten passen. Maar ik laat ze ook op banken springen en het bed verbouwen. En het gaat altijd goed. Hoe meer ‘ruimte’ je ze geeft, hoe minder ze de grenzen opzoeken, hoe relaxter het gaat.

4. Altijd blijven lachen

De meeste jongens houden van ravotten, boeren en scheten laten, piemelpraat, pis-poep-en-plas-grappen. In ieder geval van alles wat ongepast is en wat jij ze geleerd hebt niet in het bijzijn van anderen te doen. Maar het wordt gedaan. Geloof mij. Maak jezelf de coolste mama en lach er gewoon om… het hoort erbij en het gaat over. Nouja… eigenlijk wordt het niet beter naarmate ze ouder worden 🙂

Ps. Vergeet je tampons niet op te bergen. Voor je het weet lopen ze ermee in hun neus rond of worden ze gebruikt als bommen.

Lees ook: DIY Pijlstjesschieter

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 5 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 5 maanden geleden
  • 12 minuten lezen