Waar ben je naar opzoek?

4 tips waarmee jij jouw kind helpt minderen te piekeren

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
4 tips waarmee jij jouw kind helpt minderen te piekeren

Is jouw kind ook zo goed in piekeren? Kan hij zich nu al zorgen maken over van alles en nog wat? Is het zo erg dat hij maar moeilijk in slaap kan komen en nieuwe dingen spannend vindt? Ik geef je 4 tips waarmee jij jouw kind kan helpen.

Wat is piekeren?

Piekeren is een bezigheid die veel energie kost. Wanneer je piekert ben je constant bezig met vragen als: wat als… en als dat dan… maar als dat en dat…. Je ziet al problemen voordat ze bestaan. Kinderen kunnen hier ook last van hebben. Ze kunnen nachtenlang piekeren over wat er komen gaat. Ze maken zich zorgen over alles wat ze nog niet kunnen maar wel al moeten.

Piekerkinderen zijn te herkennen aan:

♥ Het heel goed kunnen nadenken. Soms te goed….
♥ Alles heel spannend kunnen vinden. Want wat nou als dit of dat gaat 
gebeuren?
♥ Vrienden maken best eng en moeilijk vinden
♥ Verlegen zijn
♥ Niet in slaap kunnen komen. Hun hoofd gaat maar door en door
♥ Zich snel kunnen aanpassen aan anderen
♥ Weinig zelfvertrouwen hebben
♥ Heel wijs kunnen zijn
♥ Heel gevoelig zijn (Hoogsensitief)
♥ Bang om fouten te maken (faalangst)
♥ Perfectionistisch

Kortom: Prachtige kinderen!

Tips waarmee jij jouw piekerkind helpt minder te piekeren:

  1. Sluit samen de dag af. Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar toch mag dit niet vergeten worden. Het is belangrijk voor kinderen die goed kunnen piekeren om vlak voor het slapen gaan even hun hoofd te legen. Zo krijgen zij even de tijd om hun zorgen voor die dag en de volgende dag te uiten zodat ze dat in bed niet meer hoeven te doen.
  2. Stel de vier supervragen. Deze vragen helpen jouw kind zijn negatieve gedachten om te zetten in positieve. Een boek wat hierbij kan helpen is het boek: “Tijger Tijger is het waar?” van Byron Katie (prentenboek). De vier vragen zijn: Is het waar wat jij denkt?, Weet jij heel zeker dat het waar is wat jij denkt?, Hoe voel jij je met deze gedachte? Hoe voel jij je zonder deze gedachte?
  3. Maak een gedachtenboekje. In dit boekje mag jouw kind al zijn piekergedachten opschrijven wanneer zijn hoofd helemaal vol zit. Leer jouw kind aan elke piekergedachte ook meteen om te draaien door de supervragen te gebruiken. Zo eindigt elke piekergedachte positief. Het uitschrijven van gedachten helpt het hoofd minder vol te zitten.
  4. Stel een piekerkwartier in. Plan elke dag met jouw kind een kwartier in waar hij al zijn zorgen kan uiten. Wanneer piekergedachten gedeeld worden en wanneer er iemand is om mee te denken worden de piekergedachten vaak minder erg. Het helpt jouw kind te relativeren en het geeft wat rust.

Meer hulp nodig?

Piekert jouw kind zoveel dat hij er niet lekker van in zijn vel zit? Dan is misschien een kindercoach iets voor jullie! Kindercoaching is een laagdrempelige, kortdurende, oplossingsgerichte begeleiding waardoor jouw kind weer lekker in zijn vel komt. Ikzelf ben kindercoach bij Hart voor kindercoaching in Uden. Ik ben gespecialiseerd in kinderen die veel piekeren, faalangstig, onzeker, verlegen of perfectionistisch zijn.

Meer informatie kun je vinden op: www.hartvoorkindercoaching.nl.

Dit is een gastblog van Annika Kuijt.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Leesontwikkeling stimuleren door buiten te spelen

  • 6 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Relatie & Seks

Is het schadelijk om seks te hebben, terwijl de baby in dezelfde kamer slaapt?

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over mamma’s en lifestyle

Krijg weer grip op je werk: 5x Timemanagement tips voor moeders

  • 3 weken geleden
  • 3 minuten lezen