Waar ben je naar opzoek?

3x wat slecht is voor je vruchtbaarheid

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
3x wat slecht is voor je vruchtbaarheid

Wat slecht is voor je vruchtbaarheid

Het is 31 december 2010, we vieren oud en nieuw bij vrienden. Normaal betekend het nieuwe jaar niet veel voor me, maar dit keer wel. Terugkijkend op 2010 was dit jaar een emotionele roller coaster voor me geweest. Mijn planning was dat ik in 2010 moeder zou worden. Of dat ik rond deze tijd in op zijn minst hoogzwanger zou zijn. Maar dat bleek niet zo makkelijk te gaan als ik dacht.

Ik had nooit gedacht dat ik die vrouw zou zijn die moeite zou hebben om zwanger te worden. Ik ging er vanuit dat het wel gelijk zou lukken. Ik bedoel waarom niet. Ik mankeer niets en bij mijn moeder en bij mijn twee oudere zussen was het gelijk raak.

We begonnen met proberen in januari 2010. In de supermarkt kocht ik een zwangerschapstest, en eerlijk gezegd was ik wel enigszins teleurgesteld toen ik de eerste keer niet gelijk blauwe streepjes te zien kreeg. Maar het deed me nog niet heel veel, ik had wel eens ergens gelezen dat snel zwanger worden wel een paar maanden kan duren. Dus ik hield de moed erin.

De maanden gingen voorbij, januari, februari, maart, april. En toen in mei, toen ik menstrueerde, begon voor mij een donkere periode. Het besef dat dit wel eens langer kon gaan duren dan ik wilde, en dat zwanger worden niet zo makkelijk was als ik dacht, zonk keihard in. Er was verdriet, ik huilde veel, en ik begon aan mezelf te twijfelen en was boos. Mijn partner bleef rustig; mwhah, maak je niet druk, dat komt vanzelf wel joh.

De twijfel begon steeds harder aan me te knagen, ik was toch wel vruchtbaar? Is mijn partner wel vruchtbaar? Het zal toch niet? Allerlei doemscenario’s spookte door mijn hoofd. Ik ging er slecht van slapen. Ik lag uren lang te draaien en te woelen en had moeite om in slaap te vallen. En al lang voordat de wekker ging zat ik met een vol hoofd alweer rechtop in bed. Op het werk ging ik steekjes laten vallen, kon weinig hebben en reageerde snel geïrriteerd tegenover collega’s en mensen in mijn omgeving. Ik was behoorlijk gestrest en prikkelbaar. Waar was de altijd vrolijke Robin gebleven?

Er moest iets gebeuren, dit kon zo niet langer. Mijn relatie, vriendschappen en baan komen op de tocht te staan als ik zo door zou gaan.

Ik begon research te doen. Tot nu toe had ik daar het nut niet van ingezien. Ik vond het niet nodig, ik wist dat roken en drank slecht zijn voor je vruchtbaarheid en dat deed ik toch al niet. Ik wist al dat gezond eten goed voor je vruchtbaarheid is en dat deed ik al. Ik ben vegetarisch en eet daarom veel groente en fruit. Maar al snel stuitte ik op dingen waarvan ik dacht ‘Oh My God’ had ik dat maar eerder geweten! Ik wil je hier enkele van mijn bevindingen met jullie delen.

1. Cafeïne

Ik ben altijd een koffieleut geweest. Ik dronk altijd zo 4 tot 6 mokken per dag van dit zwarte goedje. En in de periode dat ik er aardig doorheen zat en gestrest was dronk ik op kantoor met gemak een mok of 8 per dag weg.

Ik stuitte op een onderzoek dat uitwees dat het drinken van 4 kopjes koffie per dag je vruchtbaarheid al met 26% verminderd. Oh wow, wat moeten 8 mokken dan wel niet doen met je vruchtbaarheid?

Behalve dat cafeïne slecht is voor je vruchtbaarheid is het ook nog eens slecht voor de foetus, in het geval je toch zwanger mocht raken. Voor mij was dit reden om direct te stoppen met het drinken van koffie. De eerste 4 dagen had ik serieus ontwenningsverschijnselen, ik had hevige hoofdpijn, voelde me duf en kon me nauwelijks meer concentreren. Iedere dag werd de hoofdpijn minder en na 2 weken had ik nergens meer last van, ik voelde ik me beter dan ik in jaren had gevoeld zelfs.

2. Sojaproducten

Nog zo’n ontdekkeing: sojaproducten verminderen je vruchtbaarheid. Wow, laat ik als vegetariër nou veel vleesvervangers, zoals tempé en tahoe, op basis van soja eten. Daarnaast drink ik altijd sojamelk, omdat ik melk niet zo goed verteer. Weer een Oh My God momentje.

In sojaproducten zitten plantaardige fyto-oestrogenen. Een stof die erg lijkt op het oestrogeenhormoon. Deze fyto-oestrogenen kunnen je premenstruele klachten verlichten en zorgen voor verlichting van je klachten als je in de overgang bent. Maar omdat deze fyto-oestrogenen in sojaproducten je menstruatiecyclus verstoren is het niet aan te raden om sojaproducten te nemen als je zwanger wilt worden.

Voor mij was dit een reden om over te stappen op Quorn en seitan als vleesvervangers. En amandelmelk in plaats van sojamelk. Dit aangevuld met andere eiwitrijke producten in mijn dieet, zoals kaas, eieren, peulvruchten, noten en pinda’s. Wil je zwanger worden dan zal je namelijk voldoende eiwitten in je dieet moeten hebben. Als richtlijn wordt 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht aangehouden. En daar kom je als vegetariër niet altijd even makkelijk aan.

3. Stress

In mijn research stuitte ik op een onderzoek onder 401 Amerikaanse stelletjes. In dit onderzoek werden de stresshormonen in het bloed van de proefpersonen gemeten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de groep met de hoogste stresshormonen waardes maar liefs 29% minder vruchtbaar waren dan de groep met de laagste waardes van stresshormonen. Stresshormonen gooien je hele hormoonhuishouding in de war, ook je oestrogeenhuishouding, welke o zo belangrijk is voor een gezonde en regelmatige menstruatiecyclus.

Nou heb ik geen idee hoe hoog mijn stresshormoonwaardes waren toen het me niet lukte om zwanger te worden. Maar als ik een schatting moet maken dan denk ik dat die stresshormoonwaardes door het dak gingen. Dit was wel een eye opener voor me. Al mijn gestres werkte alleen maar averechts. Het roer moest om. Ik moest me niet meer druk maken. Hmm, en mijn partner had toch wel een punt met zijn opmerkingen dat ik me niet zo druk moest maken.

We besloten om 4 weken op vakantie te gaan. Even helemaal tot rust komen, ontspannen. Lekker naar het strand, zwemmen, boeken lezen en ons laten verwennen met heerlijke massages. En wat denk je? Yes! Ik werd zwanger! Op die oudejaarsavond maakte we het grote nieuws bekend aan onze vrienden. Wat een mooie afsluiting van het jaar en wat een droom start voor het nieuwe jaar was dat. Onze prachtige dochter is onlangs 4 jaar geworden.

Over de auteur

Robin is blogger op de site snelzwangerworden.nl. Ze schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met zwanger worden en vruchtbaarheid.

– Dit is een advertorial –

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen