Een staande ovatie voor… juf Ank!

“De juf from hell”, “heks” en “Als mijn kind zo’n juf zou hebben…!”
Dit zijn slechts enkele manieren waarop juf Ank uit de nieuwe hitserie, de Luizenmoeder, wordt omschreven op het internet en daarbuiten.
Ik denk daar echter iets anders over. Ik denk dat iedere klas wel een beetje ‘Ank’ kan gebruiken. Sterker nog: Ank is mijn nieuwe heldin.
Want, laten we eerlijk wezen: Wij als ouders zijn namelijk vooral een hondsbrutaal stukje volk.

Te laat binnenkomen, het schoolbeleid negeren omdat we het er niet mee eens zijn en natuurlijk het welbekende uitzwaaien. Ik ken veel ouders die zich hier (wel eens) schuldig aan hebben gemaakt. En daarnaast ook menig leerkracht wat zich, regelmatig, aan bovenstaande punten irriteert. Ze kunnen de ouders wel de klas uitkijken…

Lees ook: Voor alle ouders die moeite hebben met de lerarenstaking

Logisch! Want tenslotte staat deze leerkracht er om les te geven. Aan kinderen welteverstaan en dan ook nog eens een stuk of 30 (in sommige regio’s), waarvan er in iedere klas één of meerdere kinderen zitten met een zogenaamd ‘rugzakje’.
Kortom: Het werk van een leerkracht is dus al zwaar genoeg en één lijn trekken is niet alleen handig, maar noodzakelijk. Want al die ‘zwabberende ouders’ kunnen op een gemiddelde dag, zorgen voor een flinke lading stront aan de knikker.

Er zijn aan de andere kant maar weinig leerkrachten die echt een lijn durven te trekken. Uit angst dat deze zwabberende ouders, evolueren in ‘ik-ga-verhaal-halen-ouders’. Je weet wel: van die types die bij de ontstane chaos door al dat gezwabber. Niet weten hoe snel ze bij de leerkracht aan moeten kloppen om hun beklag te doen. Zeker als ‘Youandi’, of ‘Malledief’ hier uiteindelijk zélf last van blijkt te hebben.

En dit bedoel ik dus met dat stukje hondsbrutaal. Want als wij, als eerste en voornaamste voorbeeld van onze kinderen, een stel simpele regels met het grootste gemak in de wind slaan… Waarom zouden de kinderen zich dan wel aan de regels houden?

Zelfs al is het alleen om te voorkomen dat Phillepien en Rianne elkaar anders de harses slaan. Of simpelweg omdat je, voordat je het weet, een hele klas hebt die besluit om muiterij te plegen met grote, rondvliegende, proppen papier.

Dus voordat we juf Ank bestempelen als de leerkracht from hell is het misschien leuk om te bedenken dat wij, als ouders, juf Ank hebben gemaakt. Ze is slechts het resultaat van onverbeterbare, zwabberende ouders met een mild autoriteitsprobleempje.

Juf Ank is dus geen heks, of kreng. Maar een heldin! Inclusief een eigen tune als handelsmerk! Net als Batman, dus.

Het is wat mij betreft dus eerder tijd voor een lintje, of maak er maar gewoon een standbeeld van. Of op zijn minst een welverdiende ode aan alle jufjes Ank op de wereld die iedere dag voor de klas staan en er het beste van proberen te maken.

Ondanks al die zwabberende ouders, want die hebben ze er ook maar gewoon bij te nemen.

Bron beeld: still fragment ‘De Luizenmoeder’

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Denise Meijer

Freelance tekstschrijfster, blogger bij Love2bemama, auteur van haar eigen 'dirty novel', moeder van een engeltje, een bengeltje & een prinses. Zelfstandig huismanager & eigenaresse van Tekstbureau het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Met een paar vunzige trekjes en een 'no- nonsense' mentaliteit. Schrijft graag over het echte moederschap (ongecensureerd & zonder filter).

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.