Jaarlijks eten kinderen hun lichaamsgewicht aan suiker

De meeste Nederlandse kinderen eten jaarlijks hun eigen lichaamsgewicht aan suiker. Dit wordt gemeld door het televisieprogramma Radar. Dit komt onder andere doordat producten voor kinderen vaak meer suiker bevatten dan producten voor volwassenen.

Onze kinderen worden ziek gemaakt

Wist je dat er zelfs zoveel suiker inzit dat kinderen met 1 of 2 producten al aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zitten? Als je daarover nadenkt is het gewoon belachelijk toch? Onze kinderen worden gewoon ‘ziek’ gemaakt. Waar we bij staan!

Vrije suikers

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert daarom om maximaal 10 procent van je dagelijkse energiebehoefte uit vrije suikers te halen. En wat zijn dan ‘vrije suikers’? Suikers die zijn toegevoegd aan producten en de suikers in vruchtensappen, siropen en honing.

Het zou helemaal ideaal zijn als het maximaal 5 procent zou zijn. Dit zijn ongeveer 4 of 5 theelepels per dag.

Pakje drinken = 17 gram suiker

Eén pakje multivitaminesap bevat meer dan 17 gram suiker. Dus met één drankje zit je al op je dagelijkse hoeveelheid suiker. Misschien kun je vanaf nu kiezen voor de alternatieven: 8x drinken om mee te geven naar school (zonder veel suiker).

Je kunt het misschien overdreven vinden, maar ik vind dat je je er wel bewust van moet zijn. Hoeveel kinderen zijn er wel niet met overgewicht? Daar kun je toch niet omheen?!

Tip van Hoogleraar Jaap Seidell

Hoogleraar Jaap Seidell van Voeding en Gezondheid van de Vrije Universiteit adviseert om geen producten te kopen die speciaal voor kinderen bedoeld zijn. Koop gewoon normale producten voor hun. Die je als volwassenen ook eet. Laat je dus niet verleiden door kinderhelden of cartoons op verpakkingen. Ze zijn ook nog eens veel duurder…

Bron: Radar, Ouders van Nu – Bron hoofdbeeld: Pixabay

Linda Bosscher

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van 3 kids. Founder & content creator van Love2BeMama. Deze blog run ik inmiddels 8 jaar en ik schrijf met veel plezier voor jullie herkenbare artikelen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.