Waar ben je naar opzoek?

Onder de 16 géén Social Media gebruik zonder toestemming van ouders

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Onder de 16 géén Social Media gebruik zonder toestemming van ouders
Bron beeld: Pixababy
Bron beeld: Pixababy

Kinderen zitten al op jonge leeftijd op Facebook, Twitter of Instagram. Ze lopen al vanaf groep 6 of 7 met een mobieltje dus het is niet heel raar dat ze ook van deze dingen gebruik maken. Maar het Europees Parlament heeft besloten dat dit gaat veranderen. Zij hebben besloten dat jongeren onder de 16 jaar geen gebruik meer mogen maken van Social Media zonder toestemming van de ouders.

Wetgeving

Deze wet gaat vanaf 2018 in. In Nederland mag afgeweken worden van de regels en ze gaan hier de norm van 13 jaar hanteren. In Nederland bestaat er al een privacywetgeving die bepaalt dat jongeren onder de 16 jaar toestemming nodig hebben van hun ouders voor het gebruik van Social Media. Momenteel wordt deze niet gehandhaafd.

Verantwoordelijkheid ligt bij ouders

In hoeverre er toezicht zal komen op de nieuwe Europese wetgeving is nog de vraag. De verantwoordelijkheid zal vooral bij de ouders liggen maar de vraag is of ouders daar bovenop zitten? En het omzeilen van regels is zo gepiept: je omzeilt heel makkelijk de leeftijdscontrole van bepaalde websites. Je hoeft daar geen ID bewijs te laten zien. Europa wil wel dat internetbedrijven extra inspanningen leveren om te checken of gebruikers over hun leeftijd liegen. Misschien moeten jongeren dan toch eerst een kopie van hun ID bewijs aanleveren voordat ze worden toegelaten. Een controle met een elektronische identiteitskaart is wel sluitend maar onrealistisch.

Wat vind jij als ouder: een goede maatregel of overdreven? Discussieer mee op Facebook!

Bron: AD.nl

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Dit worden de babynamen van 2022!

  • 7 uur geleden
  • 1 minuut lezen
Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

  • 2 weken geleden
  • 7 minuten lezen