Waar ben je naar opzoek?

10x hoe verlies ik mijn zwangerschapskilo’s?

6 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
10x hoe verlies ik mijn zwangerschapskilo’s?

Ben jij die zwangerschapskilo’s ook zo zat? Fara geeft je 10 tips en maakte deze video voor jou. Haal eruit waar jij het fijnste gevoel bij hebt en pas het toe in je eigen gezonde leefstijl. 

Tip 1: Maak iedere week simpele weekmenu’s.

Misschien houd je jezelf niet helemaal aan de planning in de loop van de week. Maar doordat je een planning maakt eet je vaak wel gezonder dan wanneer je jezelf laat leiden door “wat zal ik vandaag eens maken”. Door van te voren al over je weekmenu na te denken val je dus minder snel in de verleiding om een snelle hap te maken. Ook kan je de boodschappen heel makkelijk hierop aanpassen.

Tip 2: Doe 1x per week je gezonde boodschappen.

Hoe vaker we in de supermarkt komen, hoe meer kans er is om meer mee naar huis te nemen dan dat we eigenlijk nodig hebben.

Tip 3: Ontbijt met havermoutpap.

Uit vele onderzoeken is gebleken dat havermout een erg positief effect heeft op je gezondheid. Havermout veroorzaakt een lagere stijging in je bloedsuikerspiegel dan gewoon brood. Daarom is havermout een perfecte vervanging voor brood, en helemaal als ontbijt. Ook zijn vezels erg belangrijk bij je ontbijt en ik havermout zitten gezonde vezels. Er wordt ook wel gezegd dat als je elke dag een kom havermout eet even gezond is als 4x per week hardlopen.

Tip 4: Drink kruidenthee en (citroen) water (vermijd vooral frisdrank en sappen).

Water drinken zou echt de basis van je drinken moeten zijn. Niet alleen omdat hij verder geen kcal of suiker bevat maar ook omdat je lichaam vanuit binnen goed schoon gespoeld kan worden.

Ook binnen in ons lichaam worden we vuil. Denk aan de lucht die we in ademen, de vrije radicalen die in ons lichaam komen, maar ook de ongezonde ingrediënten die toch in veel producten verworven zitten komen in ons lichaam te zitten.

Door goed water te drinken reinigen we ons lichaam ook en hierdoor is het weer in staat beter voedingsstoffen op te nemen waar wij dan weer profijt van hebben.

Tip 5: Lunch met fruit (smoothies) of groente salades in plaats van brood.

Probeer in plaats van brood ook eens meer groente te eten tijdens je lunch. Denk aan een lekker verse tomatensoep bijvoorbeeld, een groente salade of een goed gevulde omelet met groente. Ook kan je groene smoothies of fruit smoothies maken. Zorg er dan wel dat ze voedzaam zijn.

Tip 6: Plan vaste eetmomenten in: ontbijt, tussendoor, lunch, tussendoor, avond eten.

Door een structuur aan je eigen voedingspatroon te geven zorg je er voor dat je lichaam op een gegeven moment deze vaste eetmomenten gaat onthouden. Je lichaam weet dat hij rond 10 uur een gezond tussendoortje krijgt en zal dus minder vaak een “verkeerde snaaitrek” afgeven. Door regelmatig iets kleins tussendoor te eten verlang je ook minder snel naar andere slechte dingen.

Mijn vaste eet momenten zijn rond 7.30 het ontbijt, rond 11.00 uur een tussendoortje, rond 13.00 lunch, rond 16.00 een tussendoortje en we eten s ‘avonds rond 19.00 uur

Tip 7: Plan voor jezelf maximaal 2 vrijstellingen in waarin je iets lekkers mag snoepen.

Dit is een van mijn persoonlijke “Slank En Fit Spelregels”, zo noem ik ze. Een vrijstelling mag je max 2x per week inplannen. Met een vrijstelling heb je “vrij van al het gezonde”. Dit geld niet voor een hele dag maar voor een moment. Stel je hebt een verjaardag in de avond en je wilt een lekker stukje taart. Plan je een vrijstelling in. Of je wilt met je man of beste vriendin lekker een avondje naar de bioscoop en je hebt zin in popcorn. Dan plan je een vrijstelling in.

Maar pas op. Je mag er dus per week 2 gebruiken. Daarom adviseer ik je om aan het begin an de week al in te plannen wanneer je van plan bent die vrijstellingen te gaan gebruiken.

Als je aan het begin van de week al door je 2 vrijstellingen heen bent, heb je natuurlijk de rest van de week “pech”. Zo houd ik mijn balans tussen gezond en ongezond goed.

Tip 8: Poets na 20.00 uur je tanden zodat je geen eetlust of trek meer krijgt.

Dit helpt bij mij heel erg. Vaak in de avond zijn we geneigd weer de kasten in te duiken. Overdag hebben we het heel netjes gedaan. Maar vaak in de avond gaan we los. Wat mij helpt is om mijn tanden te poetsen na het avond eten. Zo heb ik daarna niet meer zo veel zin om nog een zak chips open te maken. Ik heb die tandpasta smaak al in mijn mond, en ach, ik heb net mijn tanden gepoetst, dus laat maar zitten ….. Voor mij werkt het, probeer het eens uit, zou ik zeggen 😉

Tip 9: Ga 3x per week iets van beweging doen: dit kan ook een flinke wandeling zijn.

Misschien ben je niet zo van het sporten. Maar als ik je nu eens vertel dat wandelen ook een hele goede en gezonde beweging is. Dan is sporten opeens niet meer zo’n opgave. Je kan na het avond eten een wandelingetje maken. Of gewoon in de middag een blokje om gaan. Als je kinderen hebt vinden die het altijd leuk om even lekker een frisse neus te halen. Ga eens naar een leuk bos of park in de buurt. Neem een rugtasje met ( gezonde) lekkere dingetjes mee en beweeg!

Tip 10: Schrijf iedere dag 5 dingen op waar je dankbaar voor bent.

Dankbaarheid is heel belangrijk. Eigenlijk vinden we alles maar van zelf spreken en staan we er eigenlijk helemaal niet bij stil waarvoor we allemaal dankbaar kunnen zijn.

We zijn eerder geneigd om onze aandacht te richten op wat allemaal juist niet goed gaat en klagen makkelijker dan dat we onze dankbaarheid uitspreken.

Toch is het belangrijk dat we ons zelf ervan bewust maken dat er ook dingen zijn waarvoor we dankbaar kunnen zijn. Al zijn het maar hele kleine dingetjes. Dat bijvoorbeeld de zon schijnt, of dat je een knuffel van je kind kreeg.

Ook dit helpt bij mij. Ik schrijf dagelijks in mijn “dankbaarheidsboekje” 5 dingen op waar ik dankbaar voor ben. Je kan dit aan het begin van de dag doen tijdens je ontbijt. Maar aangezien de meeste van ons dan druk zijn met de bedrijfsvoering van ons gezin bij het ontbijt, kan je dit ook in de avond doen.

Zelf heb ik in mijn nachtkastje een boekje en een pen liggen. Als we dan naar bed gaan en ik mijn lampje uit wil doen, pak ik nog even het boekje met de pen en schrijf ik 5 dingen op waarvoor ik die dag dankbaar ben geweest.

Om even op het afslanken terug te komen. Je kan dus ook dankbaar zijn voor jou lichaam. Dat jou lichaam zo’n mooi wondertje op de wereld heeft weten te zetten. Je kan dankbaar zijn dat je die dag een heerlijke groente salade op hebt. Of je kan dankbaar zijn voor het compliment dat je kreeg van je buurvrouw die vond dat je er al weer zo goed uit zag. Als je hiermee begint eist het wel een stukje discipline, maar geloof me, het is de moeite waard!

Ik wens je alle succes met mijn persoonlijke tips voor jou. Haal er uit waar jij een fijn gevoel bij hebt. Zet het om in actie en geloof in je eigen kunnen!

Welke van deze 10 tips spreekt jou het meeste aan?

En heb jij ook nog een goede tip om aan dit rijtje toe te voegen? Laat het weten in de comments!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Spina Bifida: het verhaal van Veda (2)

  • 2 weken geleden
  • 9 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Baby met open ruggetje: het verhaal van Veda (1)

  • 2 weken geleden
  • 8 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Vtech Action Cam review: geweldige kindercamera!

  • 3 weken geleden
  • 2 minuten lezen