Waar ben je naar opzoek?

Hiep Hiep Hoera, 10 jaar mama!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Hiep Hiep Hoera, 10 jaar mama!

Tien jaar geleden had ik het geluk moeder te worden. En acht jaar geleden nog een keer. Kun je eigenlijk wel tweemaal moeder worden? Ach ja, bij deze. Deze week werd ik 40 jaar en het voelt als een mijlpaal. Nee, ik moet het anders zeggen: ik vind 40 oud!

10 jaar mama

Alles op een rijtje

Ik wil graag op een rijtje zetten wat ik als moeder tot nu toe beleefd heb. Gewoon om te beseffen wat je als moeder allemaal doormaakt. Dat ik dat wil komt mede door alle blogs die ik op deze site lees over (nieuwe) moeders en hun belevenissen. Maar ook gewoon omdat ik nu al tien jaar ervaring heb. Zelf verloor ik mijn moeder toen ik net twaalf was, misschien speelt dat ook mee. Ik maak gewoon eens een lijstje.

 • Mijn eerste zwagerschap eindigde met 8 weken in een miskraam. Ik was vooral blij dat ik zwanger KON worden.
 • Tijdens mijn tweede zwangerschap voelde ik me geweldig. De buik werd niet immens dik, ik voelde me goed en energiek en keek verlangend uit naar mijn eerste kind.
 • De bevalling verliep vlot. Ik wilde graag in het ziekenhuis bevallen. Onbewust hield ik alles tegen omdat we nog huis waren. Eenmaal in het ziekenhuis was onze dochter snel geboren.
 • Anderhalf jaar genoten we van het hebben van één kind, toen we graag wilden proberen een tweede te ‘maken’.
 • Na weer een voorbeeldige zwangerschap (mijn beeld zal na 8 jaar vast een beetje vertroebeld zijn) werd thuis onze zoon geboren. Ik had nog zó gezegd: in het ziekenhuis! De verloskundige durfde niet te zeggen dat we dát niet meer gingen halen.
 • Ik was na het krijgen van mijn eerste kind parttime gaan werken op de basisschool. Mijn man werkte onregelmatig en fulltime. De kinderen gingen twee dagen naar het kinderdagverblijf. Ik heb dat altijd moeilijk gevonden. Ik wilde zélf voor ze zorgen.
 • Met mijn dochter waren er geen problemen, mijn zoontje daarentegen leek vaak krampen te hebben, at en sliep niet goed en huilde best veel. We hebben minstens twee jaar op onze tenen gelopen. In het ziekenhuis konden ze niks vinden dat verklaarde waarom hij (ook nu op zijn achtste) de kleinste en lichtste van de klas is.
 • Toen mijn dochter in groep 4 en zoontje in groep 1 zaten, kreeg ik een burn-out en stopte ik met mijn werk als juf. Ik wilde alleen nog maar moeder zijn! Ik heb het altijd zo gevoeld. Die ‘taak’ kostte me al mijn energie en die kon ik niet ook nog ‘verspelen’ aan een baan buitenshuis.
 • Waarom ik werk en thuis niet kon combineren, bleek later toen mijn gezondheid een dieptepunt had bereikt: ik bleek ADHD, migraine en de ziekte van Crohn te hebben. Zó, daar was ik mooi klaar mee.
 • Mijn kinderen zitten nu in groep 7 en 4. Ze gaan graag naar school en lijken erg gelukkig te zijn. We kijken al voorzichtig naar middelbare scholen en naar (andere) sporten die ze willen beoefenen. Daar ligt het ‘zwaartepunt’ op dit moment. De thuissituatie is redelijk stabiel en overzichtelijk. Daar heb ik wel voor gevochten. Ik wil graag dat iedereen doet wat hij leuk vindt en daar gelukkig mee is.
 • Na tien jaar ervaring met moeder-zijn kan ik concluderen dat mijn leerpunt is om de kinderen wat meer los te laten. Ik WIL het niet, maar zie wel dat vooral de oudste dat wel nodig heeft. Omdat ik bijna altijd thuis ben en me overal mee bemoei (control freak) en ik toch graag een vlotte moeder wil blijven, zal ik er aan moeten geloven.

Tien jaar verder

Ik ben 40 maar zeker geen ‘oud wijf’. Haha, ik wil deze zin gewoon even zwart-wit zien staan. Ik ben denk ik een ruimdenkende, hippe moeder die haar kinderen iets meer moet laten gaan. Zou ik deze tien jaar opnieuw mogen beleven, dan zou ik hetzelfde doen. Ik zou wel gestopt zijn met werken toen de eerste geboren werd. Maar wijsheid komt met de jaren en ik ben een hoop ervaringen rijker. Op naar de volgende 40 jaar.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 3 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 3 maanden geleden
 • 12 minuten lezen