Waar ben je naar opzoek?

Zomervakantie uitzoeken: hebben je kinderen ook iets in te brengen?

3 minuten lezen Judith Verhoeff
Zomervakantie uitzoeken: hebben je kinderen ook iets in te brengen?

In januari begint het bij mij steevast te kriebelen. Tijd om ons te oriënteren op de zomervakantie! Voorheen was het vrij eenvoudig. Mijn vriend en ik zochten iets uit, lieten het aan onze dochters zien en boekten het. Nu onze meiden wat groter zijn gaat dat ‘iets’ anders in zijn werk. Onze kinderen denken mee. Niet altijd even makkelijk, maar eigenlijk stiekem ook best wel leuk én leerzaam!

Vorige jaar zijn we ermee begonnen. Onze dochters betrekken bij de keuze van onze bestemming voor de zomervakantie. De wensen van mijn vriend en mij komen sinds zo’n anderhalf jaar namelijk niet meer zo overeen met de wensen van onze meiden. Voorheen was dat wel zo. Wij gingen graag naar het prachtige, mystieke Schotland en onze meiden hadden het daar fantastisch naar hun zin.

Totdat oma en opa ons meenamen naar Kreta. In een luxe hotel aan het strand, met zwembad, ontbijt en diner. Tja, dat was wel even iets anders. Het was ook echt geweldig, laten we dat vooropstellen. Speciaal en onvergetelijk met de hele familie. Maar niet de zomervakantie die ik voor mijn gezin voor ogen heb. Mijn dochters dachten daar echter héél anders over!

Vakantiewensen

Omdat ik absoluut geen autoritaire moeder ben die alles voor haar kinderen beslist, bedacht ik het volgende. Mijn dochters mogen meedenken. Om dat enigszins in goede banen te leiden mogen ze een lijstje maken met hun vakantiewensen. Nadrukkelijk heb ik uitgelegd dat het wensen zijn, geen voldongen feiten. Voor de meiden niet moeilijk. De lijstjes waren zo klaar: zon, zee of zwembad, uit eten, luxe hotel en het liefst niet zo druk.

Lees ook: Op vakantie gaan maakt je kind slimmer

Wij maakten zelf ook een lijstje: natuur, cultuur, mystiek, een schoon onderkomen en niet te druk. Zoals verwacht lagen de wensen inderdaad nogal uit elkaar. Vol goede moed gingen we op zoek naar een bestemming waar voor ieder wat wils is. En toen begon het leuk te worden. In gesprek gaan met elkaar. Onderhandelen. Op de kaart kijken. Oplossingen zoeken waarin iedereen zich kan vinden. Een beetje geven en een beetje nemen.

Onze keuze: een perfecte mix van onze wensen!

Het leek een ware formatie. Gelukkig ging het wel sneller dan de politiek ervoor nodig heeft. Na wat avonden praten en samen op de kaart kijken waren we eruit. In ieder geval, voor het eerste gedeelte van de vakantie. Een fijn appartement met zwembad in een middeleeuws dorpje, vlakbij Rome en in de buurt van de zee. Niet te toeristisch maar wel met een paar schattige Italiaanse restaurantjes in het dorpje. En een middeleeuwse burcht en botanische tuin. Als extraatje kunnen we met gemak naar Pompeï en de Vesuvius waar mijn oudste dochter haar spreekbeurt over heeft gehouden. En naar Rome, waar mijn partner fan van is. Ook kunnen we naar het strand en zwembad. Kortom, voor de eerste helft van de zomervakantie zijn we er samen hartstikke goed uitgekomen!

Voorpret en waardevolle ervaring

Het met z’n allen zoeken naar een leuke vakantiebestemming is eigenlijk al het begin van de voorpret. Je zoekt op de kaart, kijkt waar mooie plaatsjes liggen, waar de zee is, waar leuke steden liggen. Je kinderen hebben op die manier voordat ze op vakantie gaan al een idee van de omgeving. Daarnaast is het hartstikke leuk om te zien hoe je kinderen omgaan met hun eigen wensen en die van een ander. Het doel is om te komen tot een compromis waarmee iedereen blij is. Op een aardige en respectvolle manier. Zo leren ze om met goede argumenten te komen, te luisteren naar die van anderen en samen een oplossing te vinden.

Lees ook: “Ik ging op vakantie, mijn zoontje leerde thuis doorslapen.”

Vorig jaar hebben we dit voor het eerst ingevoerd en hebben we echt een top zomervakantie gehad. Dit jaar zijn we het dus over de eerste helft inmiddels ook al eens. Nu de tweede helft nog. Dat moet een bestemming worden die dichterbij huis is zodat we vanaf daar in één keer naar huis kunnen rijden. Venetië? Lago Maggiore? Gardameer? Ik denk dat ik zelf ook snel nog even aan mijn onderhandelingstechnieken en argumentatie ga werken…

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen