Waar ben je naar opzoek?

Zeven zonden van het ouderschap

1 minuut lezen Shirley

zeven zonden van het ouderschap

Na 7 zegeningen van het ouderschap bedacht ik me dat het ook tijd wordt om de ‘Seven Sins” te beschrijven.

1.Stiekem snoepen

Suiker en snoep is niet goed. Het moet geminimaliseerd worden in het leven van je kind. Maar… niet alleen kan je zelf tegenwoordig vrijwel geruisloos de snoeppot openen en wat weg eten, ook ga je je eigen secret stash creëren. Laten we realistisch zijn, kinderen die Koetjesrepen als chocolade-hemel bestempelen zijn het echte werk gewoon niet waard. De Tony’s, Leonidas en de Australian worden dan ook op een, voor de kinderen, onvindbare locatie bewaard.

2. Beperken tablet- en tv-tijd

De kinderen moeten gewoon lekker frisse lucht happen. Actief bezig zijn, hup naar buiten! Desondanks zitten we als ouders regelmatig en veel online. Er zijn te veel leuke blogs en facebookgroepen. Je zal maar wat missen.

3. Middagdutjes

Heeft jouw kind het echt nog nodig? Of geeft het je anderhalf uur, of langer, de mogelijkheid om ongegeneerd punt twee te kunnen doen?

4. Kleding

Het is belangrijk om naar je kind te luisteren. Het is een mens(je) met eigen mening. Maar hoeveel moeders luisteren nog naar hun kind die besluit om een fluorescerende korte broek in de winter aan te trekken. Sokken over de kuit, overhemd erop met lange mouwen in een mooie ruit. Oh en als ze even de kans krijgen moeten die crocs laarsjes ook nog aan. In zo’n geval is mama het ‘fashion victim’. Met de nadruk op victim.

5. Huisdieren

We leren onze kinderen dat onze huisdieren soms ook gewoon met rust gelaten willen worden. Toch hebben onze nieuwe huisgenootjes ook een aantrekkingskracht op ons volwassenen. Misschien moeten we ook eens naar onszelf luisteren…

6. Vloeken en schelden

Behoeft geen extra uitleg. Niemand wil het horen van zijn kinderen, maar er zijn maar weinig ouders die het daadwerkelijk zelf kunnen laten.

7. Zelf doen

En daar is ie, het zelf doen. Je kind moet zelfstandig worden. Dingen zelf gaan doen. Zelf aankleden, zelf broodje smeren, tandenpoetsen en ga zo maar even door. En trots dat we zijn. Maar als mama haast heeft, dan geldt dat zelf doen even niet. Nu doet mama het en daar mag niets tegen ingebracht worden.

Er zullen vast wel ‘Zonden’ zijn die niet in dit lijstje staan. Ik ben benieuwd naar die van jullie!

Credits foto: Rgbstock/Mei Teng

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Kerst met kinderen

Adventskalender zelf vullen: leuke ideetjes!

  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Kerst met kinderen

De 8 leukste adventskalenders

  • 4 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas bingokaarten: leukste bingospellen voor pakjesavond

  • 4 dagen geleden
  • 2 minuten lezen