Waar ben je naar opzoek?

Weet jij wat jouw kinderen zien op internet?

2 minuten lezen admin Love2BeMama
Weet jij wat jouw kinderen zien op internet?

Kind YouTube: Ja ja, het internet zit vol gevaren, dat weten we heus wel. Maar het is zo makkelijk om even je kind met een YouTube-filmpje te vermaken als je zelf even met iets anders bezig bent. En als je kind iets ouder is, heb je echt geen tijd om de hele tijd over de schouder mee te kijken als ze het internet ontdekken. Kind YouTube: Maar weet je eigenlijk wel wat ze allemaal zien?

Alle blogs over het thema Social Media opvoeding hebben wij samengevoegd in een dossier.

Kind YouTube

Dat er gevaren zijn op internet, dat weten we inmiddels wel. Maar ook in de meest onschuldige filmpjes op YouTube schuilen er gevaren. Weet jij wat jouw kinderen zien op het internet?

Kind YouTube en Peppa pig

Het onschuldige roze varkentje, ideaal om baby’s en peuters even mee te vermaken. Dat dacht ook Laura June toen ze een YouTube-filmpje voor haar dochter aanzette. Maar ze kwam er al snel achter dat het filmpje minder onschuldig was dan het van tevoren leek. Er kwam een tandarts met een enorme spuit in beeld, die allerlei sadistische handelingen uitvoerde. Peppa huilde en schreeuwde.

Lees ook: Hoax of niet: dit verhaal is gruwelijk en levensgevaarlijk

Dat Laura niet ‘toevallig’ op het verkeerde filmpje had geklikt, ontdekte ze toen ze op onderzoek uitging. Veel meer filmpjes die over Peppa leken te gaan, bleken van die rare en vooral gewelddadige wendingen te hebben. Geen materiaal voor je peuter dus. Kind YouTube en Peppa Pig filimpjes; let dus goed op.

Wat te doen?

Als je zeker wil weten dat je kinderen geen onverwachtse ‘verrassingen’ tegenkomt tijdens het kijken van YouTube-filmpjes, maak dan van tevoren een afspeellijst met filmpjes die je zelf al eens gecheckt hebt. Of laat ze filmpjes kijken via Kindertube, ook te downloaden als app.

Seksueel getinte beelden

Als ze ouder zijn gaan ze zelf op onderzoek uit op internet. Dan komen ze, uiteraard, ook wel eens dingen tegen die eigenlijk niet voor kinderogen bedoeld zijn. Zo kwam nog niet zo lang geleden in het nieuws dat tweederde van de kinderen online regelmatig seksueel getinte beelden tegenkomt. Dat bleek uit onderzoek van het Jeugdjournaal en het kenniscentrum Rutgers.

Negenhonderd kinderen waren ondervraagd voor dit onderzoek. 39% van hen kwam online de beelden tegen terwijl ze eigenlijk op zoek zijn naar iets anders. Bij iets minder kinderen, 31%, laten anderen de beelden zien en bij een kwart verschijnt het zomaar in het scherm. De meeste kinderen bekijken de beelden even en klikken ze dan weg.

Praat erover

Misschien een geruststelling: de meeste kinderen praten wel over wat ze hebben gezien. Als ouder kan je met je kinderen in gesprek gaan over de beelden die ze tegen (kunnen) komen en hoe je daarmee om kan gaan. Een kwart van de kinderen praat echter niet over wat ze gezien hebben en blijven met vragen zitten. Hoe ouder ze zijn, hoe minder vaak ze er iets over zullen vertellen.

Lees ook: Wat is sexting en wat kun je er als ouders aan doen?

Op school kunnen ze hier ook veel over leren, volgens het kenniscentrum Rutgers. Zeker in groep acht, omdat ze dan bijna naar de middelbare school gaan waar ze te maken kunnen krijgen met sexting en groomig (digitaal kinderlokken).

Wat doe jij?

Check jij alles eerst voordat je kinderen het zien? Of vertrouw je er wel op dat het goed komt? En praat je met je kinderen over de beelden die ze tegen kunnen komen? Deel je ervaringen en tips in de comments!

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 6 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 7 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen