Waar ben je naar opzoek?

Week tegen pesten: #Durfjijhetaan?

1 minuut lezen Shirley

l2bm week tegen pesten durfjijhetaan

De week tegen het pesten. Mijn tijdlijn loopt langzaam vol met berichten van anderen. Er wordt veel gedeeld en de diverse bedrijven en merken laten weten dat ‘we’ tegen pesten zijn. Ik vraag mij voornamelijk af, is het uit commercieel belang of uit sociaal belang dat er zo’n ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Mijn vrees is eigenlijk dat het commercieel belang bij veel organisaties prevaleert. “Kijk eens hoe sociaal betrokken wij zijn?! Koop ons product nu toch.”

Realisme of idealisme?

Ik zoek op internet naar wat extra informatie. Hierdoor kom ik op Week tegen Pesten terecht. Hier lees ik een aantal ervaringsverhalen. Ze vermelden het met een positieve draai. De week is bedoeld om bewustwording te creëren over hoe het zou moeten gaan. Is het realistisch?

In mijn beleving eerder idealistisch. Hoe geweldig zou het zijn als in de echte wereld kinderen en volwassenen zich dusdanig bewust zijn van hun woorden, acties en gevolgen van hun handelen. Dat de wetenschap van wat het met een ander doet eenieder doet besluiten om maar ‘gewoon’ te doen. Om maar niet te pesten.

Kanjertraining

Als gepeste weet ik wat de impact kan zijn. Weet ik hoe je ook jaren later nog steeds dat gevoel van gepest worden bij je kan dragen op onzekere momenten. Ik realiseer me ook dat ik enigszins cynisch ben tegenover dit soort bewustwordingsacties. Maar ook bijvoorbeeld de ‘Kanjertraining’ op school bekijk ik met een sceptische blik. Mensen, vooral kinderen, kunnen extreem hard en gemeen zijn in hun oordeel. Een simpel “Stop hou op, ik vind dat niet leuk!” maakt weinig tot geen indruk.  Een oplossing is dan ook lang niet altijd te vinden.

Je verantwoordelijk voelen

Toch hoop ik dat scholen het wel proberen. Dat ze wel de #durfjijhetaan?-les gaan geven op school. Laat die gastsprekers maar komen. Maak samen een omgangsprotocol in plaats van deze kant-en-klaar te hebben. Kinderen willen, net als volwassenen, graag zelf mee denken. Zelf een oplossing bedenken. Bij volwassenen zie je dat ze zich pas verantwoordelijk gedragen als ze zich verantwoordelijk voelen. Voor kinderen geldt dit net zo. En het verantwoordelijk voelen komt als je zelf hard moet werken aan en nadenken over een oplossing. Een oplossing die niet alleen standhoudt in een week dat iedereen op Facebook, mogelijk zelfs gedachteloos, een bericht deelt.

Reacties
  • Els zei

    Ik bedenk me na het lezen van deze blog dat ik inderdaad iets heb gelezen over de week tegen het pesten op school. Ik heb mijn zoon nergens over gehoord, dus veel indruk heeft het niet gemaakt denk ik, hij is ook nog maar 4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen