Waar ben je naar opzoek?

Wat is het verhaal achter de producten die je koopt?

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Wat is het verhaal achter de producten die je koopt?

Vanaf vandaag kunnen consumenten meer te weten komen over de producten die zij kopen. Questionmark lanceert een nieuwe gratis app en website, die inzicht geven in de wijze waarop producten worden gemaakt en wat de invloed is op mens, dier en milieu. 

22.000 producten onderzocht in 19 supermarktketens
De eerste 22.000 producten die Questionmark heeft onderzocht zijn vlees, vleesvervangers, eieren, melk, yoghurt, kaas, boter, kwark en toetjes. Nu zijn hier ook pindakaas en meer dan 1000 chocoladeproducten aan toegevoegd, zoals repen, candybars, hagelslag en chocolademelk. Questionmark heeft deze producten in 19 supermarktketens onderzocht. Door de producten te scannen met de app of ze op te zoeken op de website, zie je in één oogopslag hoe deze scoren op het gebied van volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Zo kunnen consumenten bijvoorbeeld bij het kopen van een stukje biefstuk achterhalen of er regenwoud voor is gekapt. Of kunnen zij direct zien of de hazelnoten die in een chocoladereep zitten, door kinderhanden zijn geplukt. Een score per product en een lijst met alternatieven maakt het hen gemakkelijk een bewustere keuze te maken.

Primeur
Een primeur is de score op mensenrechten. Daaronder vallen onder andere discriminatie, kinderarbeid en een leefbaar loon. Questionmark heeft dit al toegepast op producten waar cacao, suiker, palmolie en/of noten in voorkomen, zoals chocolade. Vanaf nu zullen alle producten waarvoor dit relevant is een mensenrechtenscore krijgen.

Bewuster kiezen door transparantie
Questionmark werpt een ander licht op de dagelijkse boodschappen. “Iets waar je als consument nauwelijks bij stilstaat, is dat er bij de productie van hazelnoten veelvuldig kinderarbeid plaatsvindt. En dat niet alleen de bekende palmolie, maar ook cacao verantwoordelijk blijkt voor grootschalige ontbossing. Gelukkig zijn er veel producenten die maatregelen nemen om betere omstandigheden te creëren. Questionmark laat zien voor welke producten dit geldt en zorgt ervoor dat je gemakkelijk een beter alternatief kunt vinden. Uiteindelijk wordt zo de vraag naar duurzame producten gestimuleerd”, aldus Charlotte Linnebank.

Questionmark

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Relatie & Seks

Relatie zonder seks: ja zeggen tegen seks!

  • 10 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Gezondheid

EHBO bij kinderen masterclass

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Zelfstandig kind: Hoe kan je dit het beste stimuleren?

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen