Waar ben je naar opzoek?

Vitamine D tekort tijdens zwangerschap? Meer kans op autisme!

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Vitamine D tekort tijdens zwangerschap? Meer kans op autisme!

Dit bericht kwam gisteren naar buiten. Zwangere vrouwen die te weinig vitamine D aanmaken hebben twee keer zoveel kans dat hun ongeboren kindje autisme ontwikkeld. Dit blijkt uit een Rotterdams onderzoek.

Onderzoek

Het Erasmus MC heeft ruim 4000 6-jarigen en hun moeders onderzocht en hebben de resultaten verwerkt in een onderzoek. Bij de 80 kinderen met een autistische stoornis hadden de moeders tijdens zwangerschap – bloedtest bij 20 weken en in de navelstreng na de geboorte – het grootste tekort aan vitamine D. Maar ook bij mildere vormen van autisme bleken moeders vaker een tekort aan vitamine D te hebben. Hoogleraar Henning Tiemeier publiceert zijn bevindingen in tijdschrift Molecular Psychiatry. Hij heeft het over problemen als gedrag eindeloos herhalen en het onvermogen van kinderen om samen te spelen.

De zon in!

Tiemeier maakte gebruik van Generation R. Dit is een grootschalige studie waarin de groei en ontwikkeling van Rotterdamse kinderen wordt gevolgd. We weten allemaal dat zonlicht meewerkt aan de natuurlijke aanmaak van vitamine D. Maar omdat we minder vaak buiten komen is dit wellicht niet genoeg volgens Tiemeier.

Tiemeier raadt vrouwen nu aan om al voor de conceptie te beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D. En een glas volle melk te drinken omdat dat de opname vergroot. Het blijkt dat nog lang niet alle vrouwen vitamine D slikken tijdens de zwangerschap. Zes jaar geleden was dat nog maar 15% van de onderzochte moeders.

Hulpmiddel

Als er een tekort aan vitamine D is dan is er kans op een hersenontwikkelingsstoornis. 1,5% van de kinderen krijgt autisme en dat is een heel klein percentage. Volgens Tiemeier zijn er ook andere factoren die autisme veroorzaken. Vitamine D slikken blijft een hulpmiddel om autisme te voorkomen.

Zwangere vrouwen krijgen te maken met allerlei vitamines die ze moeten slikken. Maar… Tiemeier zegt: “Slik ook niet multivitamines én vitamine D want anders krijg je teveel binnen en dat is ook niet gezond.”

Mijn vraag hierbij is: suggereert hij nu dat het de schuld is van de moeder als een kind autisme heeft? Of als wij niet slikken wat moet dat het dan onze eigen schuld is dat een kind wat heeft? Hoe denk jij over dit onderzoek?

Bron beeld: Pixabay – Bron: BN de stem

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen