Waar ben je naar opzoek?

Vechtscheiden doet kinderen lijden

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Vechtscheiden doet kinderen lijden

Je gaat scheiden en je zegt dat de kinderen er niet onder zullen lijden. In veel gevallen is dit helaas niet waar. Vechtscheidingen komen nog te vaak voor en de kinderen zijn daar de dupe van. De problemen kunnen tot op latere leeftijd een grote rol in hun leven spelen. Als ouders heb je een grote rol om te voorkomen dat je kinderen psychische problemen krijgen na jullie scheiding.

Ieder jaar worden zo’n 70.000 kinderen in Nederland geconfronteerd met de scheiding van hun ouders. Het aantal echtscheidingen is al een paar jaar redelijk stabiel, maar het aantal ‘vechtscheidingen’ zou sinds de invoering van het ouderschapsplan met 15% zijn toegenomen[1]. Hoewel het perspectief van het kind centraler is komen te staan[2], ondervinden kinderen grote nadelen van hun ‘vechtende’ ouders. De hulpverleners van Korrelatie hebben regelmatig ouders aan de lijn over hun scheidingsperikelen. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Korrelatie, benadrukt dat ouders hun kinderen altijd centraal moeten stellen, om psychische problemen te voorkómen.

Voorkom blijvende psychische schade
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Korrelatie: “De laatste tijd komt er meer aandacht voor de impact van een (vecht)scheiding op kinderen. Dit is echter nog lang niet genoeg. Ouders zijn vaak bezig met hun eigen sores en irritaties en hebben op dat moment minder oog voor hoe hun kinderen deze – soms bittere – strijd ervaren. Wat er ook aan de hand is, hoofdzaak is dat de scheiding voor kinderen zo vreedzaam mogelijk verloopt. Zo voorkom je dat zij (blijvende) psychische schade oplopen. Dit geldt niet alleen bij vechtscheidingen, maar ook bij scheidingen die gemoedelijker verlopen”.

Twee keer zoveel kans op psychische problemen
Vooral jonge kinderen hebben de neiging zichzelf de schuld te geven. Oudere kinderen relativeren meer, maar ook zij kunnen veel last ondervinden van een scheiding. Conflicten tussen ouders en het feit dat ouders hun kinderen soms inzetten bij ruzies hebben een grote impact op kinderen van iedere leeftijd. Van de Ven (Korrelatie): “Allereerst is het belangrijk dat ouders hun kinderen duidelijk maken dat zij niet hoeven te kiezen tussen hun ouders. Op deze manier raken zij niet in conflict met zichzelf. Daarnaast moeten ouders nooit negatieve uitspraken doen over de (ex)partner tegenover de kinderen. Een kind met gescheiden ouders heeft twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van psychische problemen dan andere kinderen[3]. Dit wil je als ouder koste wat kost voorkómen.”

(Ge)scheiden? Bel Korrelatie!
Ga je scheiden of ben je net gescheiden en wil je de negatieve gevolgen voor je kinderen zoveel mogelijk beperken? Bel de hulplijn van Korrelatie op 0900-1450 (ma-vr van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min). Mailen of chatten kan via www.korrelatie.nl. De psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleners en websites.

Voor meer informatie: www.kinderenineenscheiding.nl.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over weekendjes weg met het gezin

Weekendje weg aanbiedingen: tips ga er goedkoop op uit!

  • 15 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over weekendjes weg met het gezin

Weekend weg Nederland: Kindvriendelijke hotels

  • 16 uur geleden
  • 3 minuten lezen
1 week zwanger

Wat moet je regelen als je zwanger bent?

  • 17 uur geleden
  • 2 minuten lezen