Waar ben je naar opzoek?

Van acteur naar CliniClown: dit is het verhaal van Toon

3 minuten lezen CliniClown Toni CliniClown Toni
Van acteur naar CliniClown: dit is het verhaal van Toon

Voor mij zit een oudere mevrouw in een rolstoel. Ze heeft dementie, net als haar medebewoners. Ik maakte een balletbeweging, waarop zij enthousiast reageerde: “Ik kan ook dansen” Eén van de begeleidsters zei: “Ja, mevrouw zat vroeger bij het Scapino Ballet!” “Oooh”, riep ik, en ik zette op mijn meegebrachte speaker Het Zwanenmeer op. De vrouw stond op en maakte balletbewegingen, terwijl mijn clownspartner en ik onze versie van het lied dansten. Ze genoot intens van de aandacht en de herbeleving van het dansen. Ik ben Toon en ik schoolde mij om van acteur naar CliniClown. Ga je met mij mee op reis?

Ik ben Toon en ik ben CliniClown. In een serie blogs voor Love2BeMama ga ik jullie meer vertellen over mijn werk, hoe mijn dagen eruit zien en het belang van mijn werk. Van acteur naar CliniClown: wie ben ik en waarom ben ik CliniClown geworden?

Toon de CliniClown: wie ben ik?

Het was een ontroerend moment en de eerste keer dat ik als CliniClown speelde voor mensen met dementie. Ik ben Toon Kuijpers, 37 jaar en sinds 1 maart 2019 in dienst bij Stichting CliniClowns. Ik ben geboren in Groningen, waar ik vanaf de middelbare school al intensief bezig was met acteren. Toen ik klaar was met de middelbare school heb ik auditie gedaan op de Mimeschool in Amsterdam. Na een 4-jarige hbo-opleiding studeerde ik in 2006 af. 

Van 2006 t/m 2020 ben ik freelance acteur geweest. De eerste vijf jaar heb ik voorstellingen gemaakt en gespeeld voor volwassenen, de laatste tien jaar voornamelijk voor kinderen. De afgelopen twee jaar reisde ik met een solovoorstelling de wereld rond. Omdat mijn voorstellingen bijna zonder tekst zijn, kan dat makkelijk. Ik speelde in landen als China, de Verenigde Staten, Egypte, Ierland, Engeland, België en Luxemburg.

Boaz kreeg acute leukemie: “We hadden geen tijd om dit te verwerken…”

De CliniClowns, ze toveren een lach op het gezicht van ieder ziek kind. Een bezoek van de CliniClowns kan zo belangrijk zijn voor een ziek kind maar ook voor de ouders. Wanneer je kind ernstig ziek wordt dan breekt het…

  • Linda Bosscher

Van acteur naar CliniClown

De laatste jaren herhaalde ik voorstellingen steeds vaker. Ik speelde jarenlang dezelfde voorstelling omdat er vaak geen budget was om een nieuwe voorstelling te maken. Het is natuurlijk mijn vak om elke voorstelling opnieuw te beleven, maar als je te vaak hetzelfde doet is het niet meer leuk. Ik wilde graag weer nieuwe dingen maken en improviseren en besloot mij aan te melden voor de CliniClowns-opleiding (als er iets is wat een CliniClown veel doet, dan is het improviseren ☺). 

Ook begon ik steeds meer te twijfelen aan het bereik van mijn acteerwerk. Slechts 5 procent van Nederland gaat nog naar het theater, dus de doelgroep is heel beperkt. Alle kinderen hebben recht op kunst, fantasie en humor. Het maatschappelijk belang van Cliniclowns voelt voor mij een stuk groter. Daarnaast heb ik een gezin met twee jonge kinderen, wat maakt dat een freelance beroep best wel heel lastig kan zijn. Je bent namelijk de hele tijd aan het plannen. Zo ging ik van acteur naar CliniClown.

CliniClown zijn

Ik heb de CliniClowns-opleiding inmiddels afgerond en ben nog maar net begonnen, maar ik had nog zoveel theaterwerk gepland dat ik pas op 1 juni 2020 écht ben begonnen. Het is bijzonder om te mogen improviseren met én voor een kind. Het is spannend werk, je moet heel sensitief zijn om een situatie of iemand goed aan te voelen en elke dag is anders.

Wat voor CliniClown ben ik eigenlijk?

Ik ben een zeer fysieke CliniClown. Dat houdt in dat ik met mijn lijf werk. Waar andere clowns beginnen met spelen vanuit tekst en psyché, begin ik vanuit mijn lichaam. Ik ‘transformeer’ mijn lichaam en dat is de inspiratie voor m’n spel. Zo buig ik bijvoorbeeld mijn rug en speel ik dat ik een oud lichaam heb. Ik kijk naar de grond, hoe de steentjes van de stoep zijn gelegd. Zo creëer ik een personage dat weer iets kan beleven.

De volgende keer

In mijn volgende blog neem ik jullie mee in mijn werk als CliniClown en laat ik jullie zien hoe zo’n werkdag eruit ziet!

Mag ik jullie voorstellen aan… CliniClown Toni 🤡 Kijk zijn filmpje om te zien en horen wat hij gaat doen voor Love2BeMama 🥳

Posted by Love2BeMama on Thursday, 17 September 2020
Zo word je een ClniClown

CliniClown Toni

Ik ben CliniClown Toni. Ik was acteur en nu CliniClown. In mijn blogs vertel ik je over mijn belevenissen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen