Waar ben je naar opzoek?

Vakantie zakgeld: geld moet rollen

2 minuten lezen Shirley

l2bm vakantie zakgeld kinderen

Vakantie. Een mooi moment om je kind te belonen voor het mooie rapport na een jaar hard werken. Ook grootouders doen een duit in het zakje. Want wat heeft hij/zij zijn best gedaan. Nog wat extra’s erbij als zakcentje voor de vakantie. Het is nu eenmaal ook wel leuk als (klein)kind ook echt wat voor zichzelf kan kopen gedurende de weken van vrijheid en blijheid.

Op naar een nieuw schooljaar

Zo ook in ons huishouden. Dochter van acht gaat van start in groep 5. Zoonlief van zes stroomt door naar groep 3. Ze hebben allebei op hun eigen manier hard gewerkt het afgelopen schooljaar. Zijn gegroeid in hun doen en laten, hebben hun kennis verbreed. De bewondering voor de resultaten is oprecht en de beloning ook.

Nu heeft onze jongste nog geen rapport, maar met haar drie jaar weet ze als geen ander hoe leuk het is om te shoppen. Al is het maar voor een felbegeerd “Ruimteijsje” (lees: Raketje). En natuurlijk wordt er niemand overgeslagen in ons huishouden. Dus ook zij krijgt vakantiegeld.

Minnie Mouse

Om het geld niet los te laten slingeren hebben we voor alledrie een portemonnee. Voor ons kleine Aapje zelfs één van Minnie Mouse. De kleine sprong een gat in de lucht bij het aanschouwen ervan. Ik vermoed dan ook dat ze zuiniger is op de portemonnee dan dat ze op de inhoud is. Wat moet je als driejarige ook met die muntjes?

We begeleiden haar in het aankopen van bepaalde zaken. Zodra ze Minnie ziet verschijnt er een grote lach op haar gezicht en is ze gewillig genoeg om enigszins te luisteren naar haar ouders.

Kijk eens naar al dat moois!

Onze zoon daarentegen bleek opeens een kras op zijn tong te hebben. Na drie uur gevraag en gezeur om zijn portemonnee zijn we overstag gegaan. Nogmaals uitleg gegeven over rustig aan doen en het niet in één keer opmaken, maar net als eerdere keren lijkt dit vluchtige informatie te zijn. Onder het mom van “ik zeg maar “ja”” maakt hij zich ervan af. En we laten hem gaan. Soort van.

Binnen een kwartier komt hij zich melden met een ballon van Nemo. En ijsvlekken op zijn shirt. Als hij weer een kwartier later nogal schuldbewust terugkomt met een tasje met daarin twee waterpistolen stuur ik hem terug. Meneer zou al zijn vakantiegeld er doorheen jagen in nog geen uur tijd. Er is ook (te) veel moois in de winkel hier op het park te krijgen.

Binnen een dag bankroet

Manlief en ik waren het erover eens. Even de rem erop. Onze Boef vindt dat niet leuk en dat snap ik ook nog. Het is zijn geld. Maar toch, het is gewoon zonde om hem zijn geld te zien verbrassen.

Aan de andere kant vraag ik me af of het leerproces niet vele malen groter zal zijn als wij hem zijn gang laten gaan. Dan kunnen we hem weliswaar binnen een dag failliet verklaren, maar misschien zijn die ijsjes die hij straks niet meer kan kopen wel een veel duidelijkere boodschap dan alles wat papa en mama erover kunnen zeggen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen