Waar ben je naar opzoek?

De vakantie voorbij, de routine komt terug

1 minuut lezen Shirley

l2bm back to school gezin routine

Nog even, dan is het zover. Het werkende leven gaat weer van start. Het begin van een nieuw schooljaar. De routine zal terug moeten komen. Dat wordt nog een grote uitdaging.

Meer, meer, meer

In de vakanties mag altijd meer. Langer opblijven. Wat vaker een ijsje. Een bezoekje aan strand, zwembad of attractiepark. Meer aandacht van papa en mama.

Het is duidelijk. Een aantal elementen zal teruggeschroefd moeten worden. En nu we in de vijfde week van de zomervakantie zitten komt het besef dat routine helemaal zo gek nog niet is. Want dat er meer mag wordt inmiddels buiten proportie getrokken.

En ja, ik hoor het jullie denken: “Daar doen jullie zelf aan mee.”. Dat klopt! Want wat is er leuker om de tijd met elkaar ook echt mét elkaar door te brengen. Om af en toe wat extra’s te doen of soms iets door de vingers te zien. Na die zes weken keert het echte leven terug en hebben we opeens allemaal onze verplichtingen weer. Werk, school en opvang.

Plan van aanpak

Het besef dat er wat moet gebeuren om alles weer op de rails te krijgen is geland. Aangezien we opvoeden samen doen hebben manlief en ik gesproken over het hoe, wat en waarom. Wij weten wat we graag zouden willen qua huishouden en regels.

Geen volgzame kinderen, maar luisterende kinderen zijn welkom. Het hoeft thuis geen showroom te worden, maar leefbaar zou fijn zijn. Dus opruimen na het spelen wordt ook besproken. We runnen geen restaurant, echter het avondeten moet toch gewoon enigszins gezellig en beschaafd kunnen verlopen? Het ophangen van jas en tas bij thuiskomst moet een gewoonte kunnen worden.

En zo komen we steeds verder in beschrijven van ons ideaalbeeld.

Tweerichtingsverkeer

Natuurlijk werkt het twee kanten op. Niet alleen de kinderen zullen zich eraan moeten houden. Wij ook. Gelimiteerd tablet gebruik voor de kinderen betekent dus ook gelimiteerd telefoongebruik voor papa en mama.

We gaan ook vragen aan de kinderen wat zij graag zouden willen. Zo betrekken we ze erbij en kunnen ze een eigen inbreng geven. Waar mogelijk zal een en ander zeker opgenomen worden in de hernieuwde en nieuwe routines. Misschien komen er wensen en regels uit waar wij, als ouders, zelfs nog nooit aan gedacht hebben.

Nog maar een paar dagen en dan is de vakantie voorbij. Laten we er een mooi en vooral gezellig jaar van maken!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen