Waar ben je naar opzoek?

Uitgekakt

2 minuten lezen Shirley
Uitgekakt

uit de luiers

Bijna negen jaar geleden werd ik voor het eerst moeder. Als je zwanger bent krijg je dan allerlei vragen. Over de locatie van bevallen, pijnbestrijding, borstvoeding of fles, wiegje of ledikant en ga zo maar even door. De vraag die ik eigenlijk niet kreeg was het luieren. Papier of wasbaar. En zonder er veel over na te denken kozen we voor het gemak van papier.

Lees ook: 50 tinten geel: wat je moet weten over babypoep.

Negen jaar in de poep

Nu, bijna negen jaar na de eerste luier, is onze derde met haar ruim 3,5 jaar eindelijk zover dat ze zindelijk wil worden. Gelukkig is ze nu ook op een leeftijd dat ze oorzaak en gevolg goed snapt en duidelijk kan aangeven wat er moet gebeuren.

Niet alle kinderen zijn er gevoelig voor, maar onze jongste is omkoopbaar. Met stickers en cadeautjes. Dus snel heb ik een mooi WC-Plas-diploma voor thuis gefabriceerd. Dan kon er voor elke plas een sticker in een vakje geplakt worden. Voor de grote boodschap de regel dat er zelfs twee stickers in één vakje mochten. Was dan eenmaal het blad vol geplakt, dan zou dochterlief een cadeautje uit mogen zoeken.

Koop hier een Potette Plus: het handige 3-in-1 potje voor (bijna) zindelijke kinderen.

Slimme peuter

In eerste instantie was er wat weerstand, maar na de eerste plas liep het storm. En om maar zoveel mogelijk stickers te verzamelen werd er rustig drie keer in één uur geplast. Natuurlijk hebben we wel ongelukjes gehad, maar door deze uiterst slimme methodiek van onze peuter zelf bleef dit beperkt.

Het poepen was wel wat spannender. Je hoort wel eens dat kinderen het idee hebben dat ze dan echt een lichaamsdeel kwijtraken en dat beangstigt ze. Zo ook ons Aapje. Het poepen was maar een eng iets. Een noodzakelijk kwaad wat prima in een luier gedaan kon worden. Ook hier ga je als ouder creatief te werk. Papier in de pot en laten zien wat er gebeurd als je doortrekt of een boekje mee. Het bleef lastig. Tot die ene uitspraak van papa.

“Worstpoep”

Hilarisch genoeg om een lach op haar gezicht te toveren. En hoe leuk klinkt het als je kan zeggen dat je een ‘Hele grote!’ hebt gedaan? Het kinderdagverblijf hielp ook goed mee door een zindelijkheidsoffensief in te zetten. Daar was het, door de peutertoiletjes, waarschijnlijk een stuk makkelijker. En dat heeft echt geholpen! Trots kwam ze aangerend als er weer een dag succesvol toiletbezoek was afgerond bij het kinderdagverblijf.

En nu? Ze vindt het zelf nog niet genoeg. Ons meisje wil helemaal zonder luier. Al een aantal nachten is ze droog. Zou het einde van ons luiertijdperk dan echt in zicht zijn? Een periode waar wasbaar waarschijnlijk echt goedkoper was geweest dan al die papieren luiers die wij gebruikt hebben.

Nu nog bedenken waar we al het geld dat we overhouden aan zullen besteden…

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Kerst met kinderen

Adventskalender zelf vullen: leuke ideetjes!

  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Kerst met kinderen

De 8 leukste adventskalenders

  • 4 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas bingokaarten: leukste bingospellen voor pakjesavond

  • 4 dagen geleden
  • 2 minuten lezen