Waar ben je naar opzoek?

Timemanagement voor moeders: alle ballen in de lucht houden!

Timemanagement voor moeders: alle ballen in de lucht houden!

Na wat gedoe met de ballen is het mij uiteindelijk gelukt om weer te gaan jongleren en als moeder alle ballen weer in de lucht te krijgen. Maar hoe heb ik dat voor elkaar gekregen? En hoe kan jij er ook voor zorgen dat jij dat timemanagement voor moeders onder de knie krijgt?

Hoe ik steeds meer moest gaan managen

Toen ik nog jong was, was mijn leven nog best te overzien. Ik ging naar school, ik ging uit met vrienden, ik had een bijbaantje en dansen was mijn grote passie en hobby. Na mijn studie kreeg ik al snel mijn eerste baan (dat was hard werken!). Ik kwam mijn droomman tegen en we kochten ons eerste huis. Ondertussen ging ik ook vrijwilligerswerk doen en werd mijn werk complexer en zwaarder. Maar met een klein beetje timemanagement was het nog steeds te overzien allemaal.

Timemanagement als moeder

Toen ik een kind kreeg werd het ingewikkelder. Er kwamen ineens een heleboel zorgtaken bij en bovendien wil je het allemaal perfect doen voor je kleintje (ik tenminste wel). Een hele verantwoordelijkheid. Tijd voor familie, vrienden en mijn grote passie zijn er steeds meer bij ingeschoten want mijn agenda leek steeds voller te raken met allerlei verplichtingen.

Ik had steeds meer het gevoel dat ik er niet nog meer taken bij kon hebben. Niet nog meer ballen om in de lucht te houden. Het voelde alsof ik na het moeder worden in een fase terecht was gekomen waar ik absoluut geen bal mocht laten vallen anders zou alles in elkaar storten. Een klein griepje zou al zorgen voor een verstoring van het evenwicht. Bij ons gebeurde er echter iets waardoor de ballen alle kanten opvlogen en ongecontroleerd rond begonnen te stuiteren. We werden mantelzorger, waardoor we er een taak bij kregen die eigenlijk te veel was.

Tips voor timemanagement als moeder

Hieronder enkele tips, die ook jou als mama en jongleur verder kunnen helpen:

1. De eerste tip die ik jonge moeders wil meegeven is: probeer niet altijd alles zelf te doen. Voor mij was het enorm moeilijk om zaken uit handen te geven. Alleen ik kan het in mijn ogen op de juiste manier doen en ik kon alles maar moeilijk loslaten. Laat het dus wel los en vraag om hulp. En ja, je man is de eerste die je om hulp moet vragen!

Lees ook: Moeders hebben 26 (!!!) ochtendtaken. Goedemorgen!

2. Stel je grenzen! Stel grenzen als het gaat om sociale of jezelf opgelegde verplichtingen. Maak een lijstje van alle mensen en activiteiten die tijd of energie vragen en vraag jezelf af wat er nu echt belangrijk is. Moet je nu echt naar alle borrels en verjaardagen die voorbij komen? Moet je nu echt altijd op school meehelpen? Als je aan alles mee wilt doen, ren je jezelf voorbij.

3. Ik ben een perfectionist en stel enorm hoge eisen. Aan alles, maar vooral aan mezelf. Ik heb gemerkt dat in geval van tijdnood en een super drukke agenda, relativeren echt van essentieel belang is. Laat het los (al is dat ook makkelijker gezegd dan gedaan). Er gebeuren echt geen rampen als jij er een keer niet bent.

Lees ook: Wat zegt je mamakapsel over jou? Lees het hier!

4. Doe af en toe een beetje dom. Als goede jongleur en moeder ben je altijd in beweging. Als er ergens een probleem is, ben jij degene die het oplost. Iedereen weet je te vinden voor hulp, want jij bent snel en doortastend. Voor je het weet schiet je weer in de actiemodus. Anderen weten dat ook van je en maken daar vast wel eens gebruik van. Wees dus af en toe een beetje dom en laat een ander zijn of haar eigen probleem oplossen door te doen alsof je het ook niet weet.

5. Maak tijd voor jezelf. We weten allemaal dat het goed voor ons is, maar het is altijd het eerste wat sneuvelt; dat ene momentje voor jezelf. Want juist van dit soort zaken krijg je energie. Plan dus wekelijks iets voor jezelf in. Maak heel bewust een afspraak met jezelf en ga sporten (krijg je energie van), ga koffie drinken met een vriendin, lees een goed boek of ga mediteren.

6. Probeer slimme keuzes te maken. Zoals ik net al schreef, wij jongleurs vinden het moeilijk om dingen los te laten. Daarom nemen we soms veel te veel taken op ons en bezorgen we onszelf veel te veel werk. Waarom zou je niet eens een werkster bellen om je huis te stofzuigen? Of gebruik maken van een strijkservice? Vraag bij alles wat je moet doen of het je stress oplevert. Is dat zo? Vraag je dan of het een slimme keuze is.

Lees meer: Hoe houd je je huis schoon en opgeruimd? (met kids, een baan, een sociaal leven en huisdieren).

En zo niet, maak dan een andere slimmere keuze. Biedt bijvoorbeeld niet zelf aan om te helpen, maar wacht tot je gevraagd wordt; schakel eens anderen in voor een klus; hou maaltijden simpel, zodat je er niet te veel tijd mee kwijt bent. En zo zijn er nog tientallen dingen te verzinnen die jouw leven gemakkelijker maken.

Bron afbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen