Waar ben je naar opzoek?

Snelcursus wijnen voor beginners: deze wijn is altijd een goed idee!

3 minuten lezen Marleen Bakker
Snelcursus wijnen voor beginners: deze wijn is altijd een goed idee!

Dit weekend is mijn man “de hort” op met een vriend. Wijn drinken in de buurt van Bordeaux. Ik bewaak het fort dat bestaat uit twee jongens (11 en 9), een hond en twee katten (tel de rat en vissen voor het gemak niet mee). Het gaat me deze keer verbazingwekkend goed af, maar ach, manlief is nog niet thuis dus ik heb nog alle tijd om het huishouden in de soep te laten lopen.

Alleen is niet alleen

Even voor de duidelijkheid: ik hou enorm van mijn man en kan hem erg missen als hij er niet is, maar MAN… wat is het heerlijk om eens een zaterdagavond alleen op de bank te genieten van een foute Netflix film met bijbehorende zak chips. 

Mijzelf feministisch opstellen

Ondertussen stuurt mijn lief mij foto’s met vrolijk proostende gezichten en mooie vergezichten van de meest prachtige wijngaarden. Dit zet mij aan het denken. Lief heeft veel verstand van wijn (werk en hobby) en ik maak daar dankbaar misbruik van. Maar als ik met collega’s of vrienden uit eten ben, wil ik ook wel eens een goed glas wijn van de indrukwekkende en vooral intimiderende wijnkaarten kiezen. Hierin sta ik vast niet alleen en daarom heb ik eindelijk besloten mij meer te verdiepen in het glaasje en dan niet alleen het drinken maar nu eindelijk zelf ook eens kennis van wijn op te doen in plaats van mij altijd achter mijn man verschuilen: “Hij is de connaisseur”.

Lees ook: 10 geweldige docu’s op Netflix die je fantastisch gaat vinden!

Snelcursus wijnen voor beginners

Maar waar te beginnen? Wijn wordt gemaakt van druiven. Ach zover zijn we wel maar met deze fijne nazomer dagen die nog heerlijk op een terrasje worden doorgebracht, moeten we toch wat meer weten over witte wijn. Een glaasje droge witte wijn is wat we altijd wel weten te bestellen bij de ober maar wat nu als we ons iets meer erudiet willen tonen dan dat. Wat te kiezen?

Wijn-ezelsbruggetje

Ik weet ondertussen wel redelijk wat ik lekker vind en wat vooral niet. Ook in de wijnwereld is er een Ajax/Feijenoord verhouding: je houdt van Chardonnay óf je houdt van Sauvignon Blanc. Ik behoor overduidelijk tot de Sauvignon Blanc club. Tot mijn grote schande is de enige manier waarop ik dat kan onthouden, het ezelsbruggetje ‘ChardonNEE’. Maar net als een ezelsbruggetjes zoals TV-TAS (je weet toch wel waar dat bruggetje van is?), vergeet ik zelf dit makkelijke regeltje met enige regelmaat… getver!

Lees ook: 10x gratis me-time

Ajax-wijn of Feyenoord-wijn

Maar gelukkig zijn er nog vele andere lekker witte wijntjes die prima achterover te slaan zijn. Wil je eens wat anders (of ben je het ezelsbruggetje vergeten) dan zijn Pinots eigenlijk altijd goed: de Pinot Gris (Frans) of Pinot Grissio (Italiaans) zijn eigenlijk altijd een goede keuze. Een Gewürztraminer uit Duitsland of Oostenrijk is ook prima te doen. Wel wat lastiger uit te spreken. Maar eigenlijk kun je niet misgaan in de wereld van de witte wijn zolang je maar kan onthouden of je liever Ajax-wijn of Feyenoord-wijn drinkt.

De maak-indruk-met-deze-wijn tip!

Wil je echt indruk maken, vraag dan eens om een PicPoul. Deze heerlijk Zuid-Franse wijn is ook gemakkelijk te onthouden mét leuk weetje erbij. In de wijngaarden waar deze deze frisse wijn vandaan komt, lopen namelijk de kippen (poules) vrij in het rond en eten (pikken) al het onkruid en ongedierte uit de vinoble weg… voilà PicPoul!

Laten we nog even genieten van deze laatste mooie zomerdagen met een heerlijk glaasje witte wijn en deze kiezen wij gewoon van de kaart met bovenstaande tips! De lastigere keuzes van rode wijn schuiven we gewoon nog even voor ons uit tot de volgende blog. Nu maar hopen dat manlief hernieuwde kennis (en flessen) heeft opgedaan.

Santé!

Deze blog bevat affiliate links.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 1 week geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen