Waar ben je naar opzoek?

Slijm, zweet en urine gevonden in tientallen te vieze zwembaden

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Slijm, zweet en urine gevonden in tientallen te vieze zwembaden

Ik krijg al jaren ‘jeuk’ van zwembaden en ik ben allergisch voor alle viezigheid waar ik met blote voeten over heen moet lopen en na het lezen van dit bericht zal ik niet zo snel meer vrijwillig gaan zwemmen. Wanneer je denkt lekker te gaan zwemmen, bedenk jij je ook wel na het lezen van dit bericht. Tientallen zwembaden zijn namelijk te vies en volwassenen en kinderen worden er zelfs ziek van! Dat laatste hebben wij in verschillende buitenlandse zwembaden al meegemaakt: overgeven, oorontsteking en blaasontsteking na het zwemmen in een vies zwembad. Maar dat het in Nederland ook zo slecht zou zijn had ik niet gedacht.

Te vieze zwembaden

De afgelopen drie jaar zijn er 129 (!) zwembaden en sauna’s op de vingers getikt omdat het ze ontbrak aan veiligheid en hygiëne. Keer op keer gingen ze de fout in en daarom hebben ze nu een dwangsom opgelegd gekregen. Je zou denken dat met de strenge regels in Nederland de zwembaden op niveau zijn maar bij de meeste zwembaden was de waterkwaliteit niet op orde. Het gevolg daarvan is dat je behoorlijk ziek kunt worden.

RTL Nieuws heeft een onderzoek ingesteld en vond honderden inspectierapporten van in totaal 129 zwembaden, vakantieparken, sauna’s en zorginstellingen die tussen 2016 en 2018 zo’n dwangsom kregen. Provincies moeten toezicht houden op zwembaden maar dat gebeurd te vaak niet goed genoeg. Wanneer baden herhaaldelijk de regels overtreden moeten ze sluiten.

Lees ook: 10x Zwemmen met je kind

Diaree en overgeven

Het gevolg van een te vies zwembad is dat dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Afgelopen zomer was dit nog het geval op vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel waar twintig kinderen onwel raakten. Ze kregen klachten als diarree, overgeven, irritatie aan de ogen en huiduitslag. Dit was het gevolg van een slechte hygiëne, lucht- en waterkwaliteit.

Ook blijkt uit de rapporten dat veel chloor, zweet en urine werd te vaak in het zwembadwater werd gevonden. Niet bevordelijk voor je gezondheid en je krijgt last van eczeem, irritatie van ogen en slijmvliezen, ademhalingsproblemen en diarree en buikkrampen. Dat is een kleine greep uit de mogelijke gevolgen…

5 tips om veilig en hygiënisch te kunnen zwemmen

Volgens zwembadexpert Marcel Pel zou er meer kennisoverdracht moeten komen omdat het vaak een gebrek is aan kennis. Meer scholing zou kunnen helpen het aantal zware overtredingen terug te dringen.

Twijfel je over de kwaliteit van een zwembad? Zwembadexperts van Xigna geven vijf tips waar je op kunt letten.

Bron: RTL Nieuws  | Photo by Juan Salamanca from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 6 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen