Waar ben je naar opzoek?

Slechtere leerprestaties bij kinderen van minima gezinnen

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Slechtere leerprestaties bij kinderen van minima gezinnen

Je kan het je soms niet voorstellen maar ook in Nederland komt armoede (steeds vaker) voor. Er zijn steeds meer minima gezinnen. Op basisscholen zitten per klas twee op de drie kinderen die in armoede leven. Deze kinderen kunnen ook in de klas bij jouw kind zitten. Het leven in armoede heeft als gevolg slechtere leerprestaties en ook op hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Eindjes aan elkaar knopen

Uit onderzoek is gebleken dat de kinderen van arme ouders ook slechter presteren op school. Deze ouders leven met een inkomen dat net boven bijstandsnorm ligt en ze moeten alle eindjes aan elkaar knopen.

Dit onderzoek  van DUO Onderwijsonderzoek is uitgevoerd onder zevenhonderd leerkrachten. Op basisscholen wordt er al rekening mee gehouden. Een op de vijf leerkrachten is al gestopt met het dagelijkse kringgesprek omdat dit voor veel kinderen ‘te pijnlijk’ is. Als je niks hebt meegemaakt en er wordt wel keer op keer naar gevraagd dan is dit voor deze kinderen erg moeilijk.

Lees ook: Inge en haar gehandicapte zoontje leven van de bijstand

School biedt hulp

De helft van de leerkrachten zoekt soms voor deze kinderen hulp. Ze schakelen hulpinstanties in om deze gezinnen te helpen. Er zijn ook scholen die potjes hebben om deze groep extra te ondersteunen en ze zo wel mee kunnen doen met schoolactiviteiten.

De armoede heeft niet alleen invloed op hun slechtere leerprestaties maar ook op hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Bron: Nu.nl | Photo by Min An from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 1 week geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen