Waar ben je naar opzoek?

Slechtere leerprestaties bij kinderen van minima gezinnen

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Slechtere leerprestaties bij kinderen van minima gezinnen

Je kan het je soms niet voorstellen maar ook in Nederland komt armoede (steeds vaker) voor. Er zijn steeds meer minima gezinnen. Op basisscholen zitten per klas twee op de drie kinderen die in armoede leven. Deze kinderen kunnen ook in de klas bij jouw kind zitten. Het leven in armoede heeft als gevolg slechtere leerprestaties en ook op hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Eindjes aan elkaar knopen

Uit onderzoek is gebleken dat de kinderen van arme ouders ook slechter presteren op school. Deze ouders leven met een inkomen dat net boven bijstandsnorm ligt en ze moeten alle eindjes aan elkaar knopen.

Dit onderzoek  van DUO Onderwijsonderzoek is uitgevoerd onder zevenhonderd leerkrachten. Op basisscholen wordt er al rekening mee gehouden. Een op de vijf leerkrachten is al gestopt met het dagelijkse kringgesprek omdat dit voor veel kinderen ‘te pijnlijk’ is. Als je niks hebt meegemaakt en er wordt wel keer op keer naar gevraagd dan is dit voor deze kinderen erg moeilijk.

Lees ook: Inge en haar gehandicapte zoontje leven van de bijstand

School biedt hulp

De helft van de leerkrachten zoekt soms voor deze kinderen hulp. Ze schakelen hulpinstanties in om deze gezinnen te helpen. Er zijn ook scholen die potjes hebben om deze groep extra te ondersteunen en ze zo wel mee kunnen doen met schoolactiviteiten.

De armoede heeft niet alleen invloed op hun slechtere leerprestaties maar ook op hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Bron: Nu.nl | Photo by Min An from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 34 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 10, 9 en 7 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Goed bedoeld advies of negatief commentaar?

  • 17 uur geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een andere school zoeken voor je kind

  • 17 uur geleden
  • 5 minuten lezen
Mama

Leven na het krijgen van kinderen: wie ben IK eigenlijk?

  • 3 dagen geleden
  • 2 minuten lezen