Waar ben je naar opzoek?

Schotland geeft vrouwen gratis menstruatieproducten

1 minuut lezen Love2BeMama Love2BeMama
Schotland geeft vrouwen gratis menstruatieproducten

Eind dit jaar kwam naar buiten dat er over de hele wereld vrouwen zijn die geen geld hebben voor maandverband: er heerst menstruatiearmoede. In Nederland zijn er toen ook verschillende inzamelingsacties gehouden voor onder andere de voedselbank. Het is schrijnend dat er vrouwen zijn die het maandelijks moeten doen met een wc-papier omdat ze zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven. Schotland is het eerste land wat gratis menstruatieproducten beschikbaar stelt.

Luiers als maandverband

Eén op de tien meisjes in het Verenigd Koninkrijk heeft wel eens gebruik moeten maken van wc-papier, luiers of lappen stof omdat ze menstruatieproducten niet konden betalen. Bijna de helft van de Engelse meisjes heeft minstens één schooldag moeten missen omdat ze geen menstruatieproducten in huis had. In Schotland lagen deze aantallen nog veel hoger. Schotland heeft er toen 6 miljoen euro voor uitgetrokken om sanitaire producten voor scholieren en studenten gratis te maken.

Hergebruik tampons

In Nederland komt menstruatiearmoede ook voor. Uit een onderzoek van Plan International, een ontwikkelingsorganisatie, hebben één op de tien meisjes wel eens problemen gehad om aan menstruatieproducten te komen. Ook zei twee procent wel eens een tampon of maandverband te hebben hergebruikt vanwege de kosten.

Feministisch platform De Bovengrondse deed eerder onderzoek naar dit onderwerp. Vrouwen die heel erg last hebben van hun menstruatie zijn soms wel 25 euro per menstruatie kwijt.

Gratis menstruatieproducten

Vandaag komt het nieuws naar buiten dat Schotland een wetsvoorstel heeft aangenomen dat het mogelijk maakt voor alle vrouwen om gratis menstruatieproducten te krijgen. Schotland is het eerste land die deze maatregel doorvoert in de strijd tegen menstruatiearmoede.

Met dit wetsvoorstel moet het mogelijk gemaakt worden dat vrouwen op alle openbare plekken, zoals buurthuizen, jeugdclubs en apotheken, menstruatieproducten op kunnen halen. Het plan gaat naar schatting 25 miljoen euro per jaar kosten.

Bron: Nu.nl, NOS | Photo by Anna Shvets from Pexels

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 4 maanden geleden
  • 1 minuut lezen