Waar ben je naar opzoek?

Schokkende berichten in WhatsAppgroepen van scholieren

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Schokkende berichten in WhatsAppgroepen van scholieren

WhatsAppgroepen van scholieren zijn een beerput. Er worden vreselijke beelden gedeeld waaronder naaktfoto’s van jonge kinderen en video’s waarin mensen worden onthoofd. Dit blijkt uit recentelijk onderzoek van RTL Nieuws. Ze hadden maandenlang toegang tot tientallen WhatsAppgroepen van scholieren tussen de 12 en 16 jaar oud. 

Undercover in appgroepen

Techjournalist Daniël Verlaan ging undercover in de appgroepen. De groepen, die vaak meer dan honderden leden hebben, sturen elkaar dagelijks dit soort berichten. Een deel van dit soort berichten bevat zeer schokkend materiaal. Kinder- en wraakporno en video’s waarin mensen vermoord worden. Ze proberen elkaar vaak te overtreffen in wat er wordt gedeeld in deze groepen. Het wordt steeds erger.

Digitale wereld

Volgens techjournalist Daniël Verlaan is het het grootste probleem dat ouders niet weten wat er gebeurd op de telefoon van hun kind. Deze telefoon is namelijk een compleet nieuwe (digitale) wereld waar ze geen grip op hebben. Ouders zouden meer op de hoogte moet zijn van het online leven van hun kind en daarover een open gesprek moeten voeren.

Erbij horen

Het bestaan van deze WhatsAppgroepen is een groot probleem. Kinderen willen erbij horen en laten zich daarom toevoegen of gaan in op de uitnodigingen van zo’n groep. Ze willen elkaar overtreffen en gaan daardoor steeds meer over hun grenzen heen. De meeste van dit soort WhatsAppgroepen worden door een groep vrienden of vriendinnen opgericht. Zo’n groep wordt steeds groter en daar willen kinderen bij horen. Als je niet in zo’n groep zit hoor je er niet bij.

Lees ook: Hebben pubers hun ouders nodig?

Meer informatie

Op RTL Nieuws is er een uitgebreid artikel te vinden over het gevaar van deze groepen wat eraan te doen is. Videoland heeft ook een documentaire uitgebracht: Wat scholieren delen in appgroepen. Hierin kun je zien wat de schokkende beelden met pubers doen en waarom ze het überhaupt delen en wat moeten ouders hiermee?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen