Waar ben je naar opzoek?

Schokkende berichten in WhatsAppgroepen van scholieren

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Schokkende berichten in WhatsAppgroepen van scholieren

WhatsAppgroepen van scholieren zijn een beerput. Er worden vreselijke beelden gedeeld waaronder naaktfoto’s van jonge kinderen en video’s waarin mensen worden onthoofd. Dit blijkt uit recentelijk onderzoek van RTL Nieuws. Ze hadden maandenlang toegang tot tientallen WhatsAppgroepen van scholieren tussen de 12 en 16 jaar oud. 

Undercover in appgroepen

Techjournalist Daniël Verlaan ging undercover in de appgroepen. De groepen, die vaak meer dan honderden leden hebben, sturen elkaar dagelijks dit soort berichten. Een deel van dit soort berichten bevat zeer schokkend materiaal. Kinder- en wraakporno en video’s waarin mensen vermoord worden. Ze proberen elkaar vaak te overtreffen in wat er wordt gedeeld in deze groepen. Het wordt steeds erger.

Digitale wereld

Volgens techjournalist Daniël Verlaan is het het grootste probleem dat ouders niet weten wat er gebeurd op de telefoon van hun kind. Deze telefoon is namelijk een compleet nieuwe (digitale) wereld waar ze geen grip op hebben. Ouders zouden meer op de hoogte moet zijn van het online leven van hun kind en daarover een open gesprek moeten voeren.

Erbij horen

Het bestaan van deze WhatsAppgroepen is een groot probleem. Kinderen willen erbij horen en laten zich daarom toevoegen of gaan in op de uitnodigingen van zo’n groep. Ze willen elkaar overtreffen en gaan daardoor steeds meer over hun grenzen heen. De meeste van dit soort WhatsAppgroepen worden door een groep vrienden of vriendinnen opgericht. Zo’n groep wordt steeds groter en daar willen kinderen bij horen. Als je niet in zo’n groep zit hoor je er niet bij.

Lees ook: Hebben pubers hun ouders nodig?

Meer informatie

Op RTL Nieuws is er een uitgebreid artikel te vinden over het gevaar van deze groepen wat eraan te doen is. Videoland heeft ook een documentaire uitgebracht: Wat scholieren delen in appgroepen. Hierin kun je zien wat de schokkende beelden met pubers doen en waarom ze het überhaupt delen en wat moeten ouders hiermee?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 4 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 9 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

  • 10 uur geleden
  • 3 minuten lezen