Waar ben je naar opzoek?

Relatie zonder seks: Wat zijn de gevolgen?

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Relatie zonder seks: Wat zijn de gevolgen?

Seks op zich is nauwelijks een taboe meer te noemen. We praten redelijk open over wat we doen in de slaapkamer, maar als er weinig tot geen actie is op het gebied van seks binnen de relatie. Dan praten we er eigenlijk nauwelijks over. Dat terwijl het toch bij veel stellen een probleem is: een seksloze relatie. Maar een relatie zonder seks, wat voor een gevolgen heeft dat precies?

Relatie zonder seks; heeft dat gevolgen?

Een relatie zonder seks klinkt niet bepaald aantrekkelijk. Het imago is vaak stoffig er wordt onterecht gedacht dat een van de twee partners dan wel frigide of impotent moet zijn of als een van de gevolgen op zijn minst een ‘scharrel’ moet hebben om de partner stelselmatig af te wijzen. Het komt echter vaker voor dan je denkt en het heeft echt niet altijd met bovengenoemde vooroordelen te maken heeft.

5 tips voor in de slaapkamer voor ouders

Het is eigenlijk allemaal heel erg cliché. Jongen wordt verliefd op meisje, ze gaan samenwonen, trouwen en met een beetje geluk komen er binnen een bepaalde tijd ook kinderen bij kijken. Buiten dat het een cliché is, is het voor menig…

  • Denise Meijer

Relatie zonder seks gevolgen

Een relatie zonder seks en de gevolgen hiervan sluipen er dikwijls in. Soms komt dit omdat stellen allebei bezig is met werk, het sociale leven en alles eromheen. Soms speelt de hectiek van het (nieuwe) ouderschap een rol. Echter kan een plotseling libidoverlies ook de oorzaak zijn. Er is gewoon geen zin en behoefte aan seks. Hoe graag iemand dat zou willen. Dit is iets waar veel vrouwen mee te maken krijgen in de overgang. Meestal is het van voorbijgaande aard, maar dat maakt het niet minder lastig.

Redenen geen zin in seks

Een van de voornaamste problemen in een relatie zonder seks is dat het bijna altijd van een kant komt. Een partner heeft wel zin in seks en de ander dus totaal niet. Dit veroorzaakt wrijving in de relatie. De partner die wel zin heeft in seks voelt zichzelf afgewezen, daar waar degene die minder zin heeft vaak niet snapt waarom er geen libido is. Ook dit veroorzaakt een zekere mate van onzekerheid.

10x vanavond geen seks!

Zijn er redenen waarom vanavond geen seks? Seks is belangrijk in een relatie. Ook als je kinderen hebt. Maar zodra je ouders wordt veranderd er wel het een en ander. Bij de een is het kaarsje volledig uit, bij de…

  • Love2BeMama

Oxytocine

Er zijn genoeg redenen waarom je geen zin kunt hebben in seks. Maar er zijn ook genoeg redenen waarom seks juist wél goed voor je is. Seks zorgt daarnaast voor de aanmaak van het knuffelhormoon, oxytocine. In een relatie zonder seks zien wetenschappers een forse afname van dit hormoon. Wat ervoor zorgt dat je een sterkere verbinding voelt met je partner bij lichamelijk contact. Gelukkig maak je ook oxytocine aan door elkaar aan te raken en te knuffelen.

Achterdocht

In een seksloze relatie is het vaak zo dat er bij een van de twee partners de angst bestaat dat ‘het ergens anders wordt gezocht’. Hierdoor ontstaat er een vorm van achterdocht. Meestal voortkomend uit onzekerheid over waarom de partner geen seks meer wil of omdat de persoon in kwestie bang is dat het libidoverlies ervoor zorgt dat de ander misschien vreemdgaat. Hoewel seks in een relatie natuurlijk niet de enige vorm van intimiteit is die je als partners kan hebben. Zien we het wel als een belangrijk signaal dat alles goed gaat. Als seksueel contact ontbreekt zien we dit dus als een teken dat er iets niet klopt. Wat voor achterdocht, onzekerheid en wrijvingen kan zorgen.

Een relatie zonder seks en de gevolgen Wat kan ik doen?

Je zit in een relatie zonder seks, merkt de gevolgen hiervan en je wil hier dolgraag wat aan doen. Het probleem is alleen: wat kan je doen? Zin in seks kan je in sommige gevallen ‘maken’, maar jammer genoeg is het niet altijd een kwestie van ‘gewoon doen’ en ligt de oorzaak iets gecompliceerder dan dat. Het belangrijkste wat je kan doen is praten. In de eerste instantie met je partner om dan wel je onzekerheid als probleem uit te leggen. Dit kan van twee kanten al een hoop onzekerheid wegnemen. Al is het maar omdat je elkaar ervan bewust maakt dat het probleem niets met de ander te maken heeft. Hier kan een relatietherapeut bij helpen.

In het geval van een (te) druk leven en een gebrek aan seks door deze drukte, kan een stapje terug doen al helpen. Heb je echter het idee dat het libidoverlies een lichamelijk of hormonaal probleem is. Dan is het de moeite waard om contact op te nemen met de huisarts. Ook om andere problemen uit te sluiten.

Boekentips relatie zonder seks

Neem je tijd en werk eraan, als je dat de moeite waard vindt. Er zijn ook leuke boeken die je kunnen helpen wanneer je een relatie zonder seks hebt en wat je daaraan zou kunnen doen:

Zin in seks

Heb jij één keer per maand seks, alleen omdat je vindt dat ‘het moet’? Is seks meer een last dan een lust? Je bent niet de enige: zo’n 30 procent van de vrouwen zegt weinig of geen zin in seks te ervaren, zelfs niet in een warme relatie, terwijl daar geen lichamelijke verklaring voor is. Dat kan leiden tot spanningen en twijfels, in je relatie en bij jezelf. In ‘Zin in seks!’ legt seksuoloog Ingeborg Timmerman een verband tussen zin in seks en onze persoonlijkheid. Verminderd lustgevoel ligt namelijk vaker aan een psychische disbalans dan bijvoorbeeld aan hormonen of een gebrek aan fantasie.

Kom je ook?

Auteur Laura Hiddinga van Kom je ook? schrijft voor online magazine LotteLust over vrouwen en seks. In dit boek staat alles wat iedere vrouw – en man – moet weten over het vrouwelijk orgasme. Oefening baart kunst, is het motto van dit informatieve en praktische boek, vol met tips om alleen of met partner toe te werken naar meer en betere orgasmes. Classy en sassy!

Seksleven

In Seksleven vertelt YouTuber, spreker en taboedoorbreker Linda de Munck openhartig over haar seksuele leven en alles wat daarbij komt kijken. In haar seksuele verleden heeft ze veel verschillende dingen geprobeerd en geëxperimenteerd. Inmiddels heeft Linda al een tijdje een vaste relatie. Op basis van haar ervaringen én informatie van experts, geeft ze tips over uiteenlopende onderwerpen als trio’s, pornokijken, condoomgebruik en seksspeeltjes.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Waarom ik kwaad werd van deze reactie op een geplande keizersnede…

  • 7 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over mamma’s en lifestyle

HG schoonmaakmiddel: Stay at Home cleaning set

  • 7 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Kids & Media

Waarom een tablet in huis onmisbaar is

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen