Waar ben je naar opzoek?

Planning is everything met een verjaardag in december

2 minuten lezen Shirley

Nog steeds zijn er boeken waarin beschreven staat dat je kunt plannen met betrekking tot kinderen krijgen. Dat je dus niet in april zwanger moet raken als je niet in december wil bevallen. Van mij mogen die boeken uit de handel genomen worden.

Laat ik duidelijk zijn: Zwanger raken is een wonder. Soms spontaan maar soms met jaren verdriet voorafgaand. Een zwangerschap en de bevalling zijn niet te plannen. Je moet het nemen zoals het komt.

Alsjeblieft niet met Kerst

Toch weet ik nog dat ik op Eerste Kerstdag, na het diner, hoogzwanger op de bank lag. Moe, uitgeput en eigenlijk hopend dat de bevalling nog wel even op zich zou laten wachten. Bij onze oudste was ik immers ook twee weken over tijd gegaan. Hoe groot was dan de kans dat ik nu vóór de uitgerekende datum zou bevallen? Nee, die 28ste december zou ik wel redden.

Dat laatste klopt. Maar op de een na laatste dag van het jaar ben ik bevallen. Dus niet twee weken maar twee dagen overtijd. Ik vond het prima. We mochten op Oudejaarsdag het ziekenhuis verlaten en zo werd het wel een heel speciale jaarwisseling.

Planning is everything

Vanaf dat moment is het wel een eeuwig plannen rond Kerst, zoonlief’s verjaardag en Oud en Nieuw. Want wees nu eerlijk. Het weekend voor zijn verjaardag zit je aan de kersttafel en het weekend daarna staan de oliebollen op tafel. Om nog maar te zwijgen van alle mogelijke feestgangers die in het buitenland de kerstvakantie doorbrengen. Ver weg van alle kerst-familiestress.

Wanneer vieren we zijn grote-mensen-feest? Hoeveel mensen kunnen er dan om het nog enigszins leuk te maken? Hoe doen we dat met de viering op school? Zijn kinderfeestje voor of na de kerstvakantie?

Daar sta je dan

De cadeautjeskwestie. Want Sinterklaas is eerder in de maand al langs geweest en heeft het nodige achtergelaten. Daar sta je dan als ouders. Eigenlijk niet meer wetend hoe je pakjes avond kan overtreffen nog geen maand later. Behalve dan dat het natuurlijk zijn verjaardag is. En hij exclusieve aandacht inclusief taart, cadeautjes, slingers en ballonnen krijgt.

“Komt wel goed, schatje”

In de afgelopen jaren zijn we erachter gekomen. Vaak vindt het zijn weg wel. Weten we in overleg met de kleine man er toch een gedenkwaardig iets van te maken.  De kerstboom en bijbehorende versiering verlaat voortijdig ons huis. De slingers vinden hun plek en het huis wordt in verjaardagsstemming gebracht. In overleg met familie en vrienden vinden we de dag dat de meeste mensen kunnen komen. Het kinderfeestje wordt gepland na de vakantie en de kinderen uitgenodigd voor of tijdens de vakantie.

Soms gaat er ook wel eens iets niet helemaal naar wens van de kleine directeur. Het vieren in de klas wat voor de kerstvakantie had gemoeten. Dat bleek echter onmogelijk door het bezoek aan de kerk, het kerstdiner en ga zo nog maar even door. Het maakt hem boos, verdrietig, maar als het dan eenmaal later gevierd wordt is dat leed alweer vergeten.

Laten we wel zijn. Uiteindelijk heeft hij minimaal een week lang ‘feest’. Welk kind zou daar nu niet gelukkig van worden?

Reacties
 • Anne zei

  Het kan nog erger…
  Ik ben zelf jarig op 28 december. Onze dochter besloot op dezelfde dag geboren te worden. Op 30 december is mijn schoonvader jarig. Ach, ik heb mijn verjaardagsdatum nog nooit als een last ervaren dus ik ga ervan uit dat mijn jongste dochter dat ook niet zo zal ervaren. Mocht dat wel gaan gebeuren dan verzinnen we er vast wel iets op 😉

 • Monique zei

  Heel herkenbaar stukje! Wij dachten dat het wel even zou duren: “het zwanger worden”, dus dat testritje eind maart, ach dat kon toch niet zo zijn….. Of toch wel, 8 april 2013 hou ik een positieve test in handen. BAM eerste keer toch meteen raak, en dan ga je meteen rekenen, want je weet je dat je ergens in december uit komt. 16 december was dé datum. Vanaf het 3e trimester veel last van harde buiken dus de verloskundige hield me voor dat ik wel eens te vroeg kon bevallen, mooi dacht ik , geen kerstkindje. Dat ik uiteindelijk met 41+1 zou bevallen op 24 december daar had ik nooit rekening mee gehouden. Dus vorig jaar had ik 3 dagen volle bak. Dus dit jaar doen we het anders en trekken we haar verjaardag een paar dagen naar voren. Het zal elk jaar gepuzzel blijven!

 • Liesie zei

  Hier hetzelfde “probleem” ons zoontje is geboren op 25 december. 1ste kerstdag dus. We vieren z’n verjaardag op 17 januari, dan is zijn naamdag dus dat was een redelijke oplossing.

 • Marleen zei

  Bij ons een soort gelijk dilemma. Ik was op 15 september dit jaar uitgerekend, in een maand vol verjaardagen. Mijn schoonzus is jarig op 13 september, mijn vader en ik op 18 september (en ik wilde liever geen 3 verjaardagen op 1 dag), mijn neefje op 25 september en mijn man op 27 september.
  Het was dus erg spannend wanneer onze dochter geboren zou worden. Ze heeft zich keurig er tussenin gemeld, ze is op 22 september geboren. Mijn man en ik hebben al besloten om onze verjaardagen in 1 keer te gaan vieren. Want op mijn verjaardag ga ik toch naar mijn ouders, want iedereen gaat bij mij vader op visite. Waarschijnlijk gaan we het op onze dochter haar verjaardag vieren, want mijn man viert zijn eigen verjaardag liever niet (heel herkenbaar voor meer mannen denk ik).
  Maar wij waren ook maar wat blij dat we (eindelijk) zwanger waren, ondanks de ‘onhandige’ uitgerekende datum!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 3 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 3 maanden geleden
 • 12 minuten lezen