Waar ben je naar opzoek?

Pijnbestrijding: een makkelijke bevalling?

2 minuten lezen Shirley

l2bm ruggenprik bevalling epiduraal

Net als er soms beweerd wordt dat een keizersnede geen “echte” bevalling is, zijn er ook mensen die hun oordeel klaar hebben over pijnbestrijding tijdens de bevalling en dan met name over de ruggenprik. In ogen van sommigen faal je zelfs als je hier gebruik van maakt. Daarom vertel ik mijn verhaal, omdat ik wil laten zien wat een ruggenprik kan betekenen. 

Met het hoofd in de wolken

Negen jaar geleden, zwanger van onze eerste. Dolgelukkig, met soms wat turbulentie op mijn roze wolk in de vorm van misselijkheid, maar dat was het allemaal waard. Niemand die me van die roze wolk afkreeg. Vol vertrouwen en met gezonde spanning en nieuwsgierigheid naar het kindje in mijn buik leefden we naar de uitgerekende datum toe.

De pufclub die ik bezocht gaf me extra informatie over allerlei manieren van bevallen. Pijnbestrijding was een topic, maar ik heb daar niet veel van opgeslagen. Over een ruggenprik dacht ik al helemaal niet na. Ik zag het allemaal wel als het zover was. Miljoenen vrouwen waren mij al voorgegaan en als zij het konden… dan ik ook.

Overtijd

Dé datum kwam en ging voorbij. Het wachten duurde voort en uiteindelijk moest ik me met 41+5 melden in het ziekenhuis. Even een check up qua vruchtwater, gezondheid kind én gezondheid mama. Allemaal goed en als er niets zou “gebeuren” was ik met 42 weken weer van harte welkom.

Thuis begon het echter wat te rommelen ‘s middags. Zou het dan zover zijn? Het rommelen ging over in weeën die uiteindelijk pas zaterdag aan het eind van de middag van dusdanige kwaliteit waren dat de de verloskundige konden bellen. Bij een tweede huisbezoek werden mijn vliezen gebroken. Het bleek dat de kleine in het vruchtwater gepoept had. Het ziekenhuis werd geïnformeerd en ik mocht komen. Daar werd ik overgedragen aan de gynaecoloog. Het wachten begon…

Het schiet niet op!

Na een behoorlijk aantal uur kwam de gynaecoloog naast me zitten. Het onverwachte gebeurde. Of ik een ruggenprik wilde?

Huh? Wat? Ruggenprik? Nee! Doodeng, daar hoor je van die nare verhalen over! Maar het alternatief, te moe om nog te kunnen persen, was niet heel rooskleurig. Na wat extra uitleg ging ik akkoord en al snel zat de beruchte prik erin. En ik kan niet anders zeggen, dat werkt prima. Ik kon eindelijk genoeg ontspannen om volledige ontsluiting te krijgen en ik heb de bevalling “zelf” kunnen doen. Zonder hulpmiddelen.

Makkelijke bevalling door ruggenprik?

Ontzettend trots ben ik op hoe ik dat gedaan heb, dankzij de ruggenprik. Nijdig kan ik worden van verhalen waarbij gesuggereerd wordt dat je het, als “ruggenprik-vrouw”, maar makkelijk hebt gehad. Of dat je minder band met je kind zou hebben. Van dat laatste gaan overigens helemaal mijn nekharen van overeind staan. Er is niets makkelijks aan een bevalling of deze nu puur natuur, met sedatie of een middels een keizersnede is. De band met je kind wordt niet gesmeed door de hoeveelheid geleden pijn.

Respect

Wat ik wil zeggen? Zullen we elkaar als moeder gewoon waarderen en het vooroordeel aangaande type bevalling of sedatie achterwege laten? Dan hoeft niemand zich minder of meer te voelen dan een ander. Lijkt me een goed uitgangspunt.

Reacties
 • Tessa zei

  Eens! Ik vroeg (nouja, smeekte) zelf om een ruggeprik en denk nog steeds dat dat een goede keus is geweest. Toch is er altijd nog dat stemmetje dat zegt ‘maar het is wel valsspelen hè’. Ondanks de reactie van de gynaecoloog toen ik dat zei nadat hij me vertelde dat ik het goed gedaan had. Hij vond het onzin dat ik er ‘makkelijk vanaf kwam’. Maar blijkbaar heerst de opvatting dat je een bevalling zonder medische hulp moet doorstaan toch nog…

 • Priscilla zei

  Zou sedatie even omzetten naar analgesie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 1 maand geleden
 • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 6 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 6 maanden geleden
 • 3 minuten lezen