Waar ben je naar opzoek?

Overload aan prikkels of lekker veelzijdig?

2 minuten lezen Kesty van Ree Kesty van Ree
Overload aan prikkels of lekker veelzijdig?

Mijn dochter is 8 en zit in groep 5. Een pittig jaar merken we, vooral qua hoeveelheid huiswerk en spreekbeurten. Ze begon het jaar vrolijk met 3 sporten: paardrijden, voetbal en tennis. We vonden het wel veel, maar zouden kijken hoe het ging. Ik kan je vertellen: dat ging dus niet! Ze had een overload aan prikkels…

5 x per week sporten

Het was allemaal veel te veel. Tennis viel af toen het winterseizoen begon. Paardrijden na de eerste val van het paard. Voetbal is een blijvertje. Ook dat betekent al 3 keer sporten per week. Samen met 2 keer schoolgym is dat 5 keer sporten per week. Ik doe het haar niet na. 

Naast de drukte van school en sport, heb je de interessante wereld van vloggers, Tik-Tok en Youtube. En ja, ik weet het, daar heb ik haar zelf mee laten kennis maken. En ik vind het ook echt niet slecht wat ze daar allemaal van leert, maar mijn hemel wat gaat het allemaal snel. En wat zit haar dag en haar wereld overvol prikkels en impulsen. 

En wat een contrast is dat met hoe mijn wereld eruit zag op die leeftijd. Waarin ik pas huiswerk had toen ik jaar of 11 was. Ik 1 x per week naar gym ging en op school ook een keer gymde. Dat ik thuis speelde met de Barbies, tekende of buitenspeelde. Dat ik op woensdagmiddag kindertv mocht kijken met een bakje chips (en mijn jongere zusje het kleinste bakje gaf). Dat ik van het woord Cito nog nooit gehoord had. 

Was het vroeger beter?

Wat een contrast met het leven van mijn dochter nu. Een leven vol prikkels, vol verwachtingen en druk die haar nu al wordt opgelegd. Waar moet dat heen, hoeveel druk kan zo’n klein mensje aan? Is deze ‘nieuwe’ wereld een vooruitgang of juist niet? 

Het is iets wat mij best veel bezig houdt. En natuurlijk is het onze taak als ouders haar te begeleiden en te beschermen maar ook voor te bereiden op deze ‘nieuwe’ wereld. Het is nou eenmaal voor een groot deel hoe het leven is tegenwoordig. 

Hoe begeleiden wij haar als ouders?

Omdat ikzelf door mijn hersenletsel prikkelgevoelig ben, let ik daar erg op. Dus bijvoorbeeld schermtijd beperken, maar ook afwisselen van dingen. Schermpjes en buitenspelen / creatief bezig zijn. Geen druk op schoolprestaties leggen, haar helpen met voorbereiden zodat ze zelfverzekerd aan spreekbeurt begint. Haar zeggen dat ze goed is zoals ze is. Haar compliment geven voor bewuste keuze voor voetbal. Knap van haar om eigen weg te kiezen, ondanks druk van vriendinnen. Haar social media aan banden te leggen, te controleren en te minimaliseren. 

Tip voor ontspannen kinderen

En mijn belangrijkste tip is eigenlijk, door voor het slapen gaan samen een meditatie te luisteren via de app Meditation Moments. Hier wordt ze rustig van, leegt haar hoofd en sluit de prikkels buiten. Een onmisbaar onderdeel van het avondritueel hier inmiddels. 

Herken jij mijn gevoel? Hoe ga jij daar mee om? 

Kesty van Ree

Ik ben Kesty en ben 45 jaar, samenwonend in een dorpje een klein stukje onder Amsterdam. Ik heb een prachtige dochter van 8 jaar en twee bonuskids van 14 en 16. Sinds 2015 leef ik met de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Voor mij betekent dit vooral een energiebeperking en overgevoeligheid voor prikkels. Ik ben dol op schrijven, zoveel mogelijk tripjes maken, sinds dit jaar ook op kamperen, yoga, fotograferen en mediteren. Hoe ik dit alles combineer met het drukke leven als
huismanager, moeder, partner en levensgenieter, deel ik graag met jullie. Altijd met een positieve, nuchtere en humoristische insteek.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

7 tips om je kind te helpen ontspannen

  • 3 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Tieners & Pubers

Is jouw kind klaar voor de brugklas?

  • 3 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Hoe rondkomen als alleenstaande moeder? Tips!

  • 4 dagen geleden
  • 4 minuten lezen