Waar ben je naar opzoek?

Opvoeden 2.0

2 minuten lezen Shirley

opvoeden - social media

Nooit geweten hoeveel verschillende variaties er op het opvoedingsvlak zijn. En in het kwadraat ervan de experts. De laatste jaren zijn daar ook nog eens een enorme veelvoud van uitdragers van de diverse methodes bijgekomen. Met uitdragers bedoel ik de ouders.

Social Media

Ouders die door social media steeds vaker kenbaar willen maken welke methode het best is. En vaak is daar geen eenduidigheid over. Stel één vraag en je krijgt veel reacties. Heel veel. En elke reactie lokt weer een nieuwe reactie met argumentering uit waarom je vooral niet A moet doen maar B.

Om onduidelijke redenen is het voor sommige mensen moeilijk om de nuances te zien als het om opvoeden gaat. En dan vooral hun eigen wijze van opvoeden. 50 tinten grijs verdwijnt en er komt zwart-wit voor terug.

Waar is die handleiding gebleven?

Juist dat maakt het lastig. Want welke methode je ook kiest, je kind komt niet met een handleiding uit de buik. Sterker nog: elk kind in een gezin reageert weer anders op situaties, prikkels en op jou als ouder. Wat voor je eerstgeborene prima lijkt te werken gaat compleet mis bij nummer twee. Als dan ook nog eens nummer drie de hoek om komt die, verrassend genoeg, ook weer een geheel eigen, unieke, denkwijze erop na houdt als mens, dan kan je je opvoedmethode gedag kussen.

Blijkbaar gaat het er dan ook niet om wat de ouders belangrijk vinden, maar wat voor het kind werkt. En soms bekruipt me toch het gevoel dat dat vergeten wordt.

Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat ouders de eigen normen en waarden los moet laten. Maar wat flexibiliteit in denk- en zienswijze aangaande opvoeding zou het soms wat gezelliger maken.  Door open te zijn en open te staan voor anderen is de kans misschien wel groter dat iemand elementen uit de door jou geliefde methode probeert. Of een variatie erop heeft die misschien niet compleet volgens het boekje is, maar mogelijk prima werkt voor de kinderen (en de ouders) in kwestie.

Liefde

En willen we dat nu eigenlijk niet allemaal? Dat onze kinderen opgroeien tot gezonde, evenwichtige mensen. Mensen die een goede band met hun ouders hebben en met warme gevoelens aan hun jeugd terugdenken. Mensen die dat, op hun beurt, ook weer door zullen geven op hun eigen unieke manier aan hun kinderen.

Het lijkt me dat je opvoedt vanuit pure liefde. Er is geen beschreven methode die daaraan kan tippen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Buitenspelen

Speelbos Drenthe: De leukste speelbossen

  • 5 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Hoe Duplo schoonmaken? Dit is zo gepiept!

  • 5 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

1e schooldag kleuters: dit kun je verwachten

  • 6 dagen geleden
  • 2 minuten lezen