Waar ben je naar opzoek?

Openheid over vaccinaties bij crèches

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Openheid over vaccinaties bij crèches

Het vaccineren van kinderen staat al een tijdje in de belangstelling. Om verschillende redenen zien sommige ouders ervan af om hun kinderen in te enten. Daar is iedereen vrij in. Maar zo’n beslissing brengt wel consequenties met zich mee. Wat bijvoorbeeld als je kind naar de crèche gaat? Moeten ouders van andere kinderen dan weten dat jouw kind niet is ingeënt?

Lees meer: 10x waar je op moet letten als je twijfelt over vaccineren

Informeren

Daarover wordt nu gepraat in de Tweede Kamer. De PvdA, PVV, CDA, D66 en GroenLinks vinden dat ouders en crèches deze informatie moeten delen met elkaar. Zo kunnen ouders zien of hun kinderen, voornamelijk baby’s, mogelijk gevaar lopen. Als een kind dat niet is ingeënt mazelen krijgt, zijn kinderen tot veertien maanden niet beschermd. Die zijn dan namelijk nog niet ingeënt.

Op dit moment weten veel crèches wel of kinderen zijn ingeënt of niet, maar delen dit niet met ouders. Als ze deze informatie wel krijgen, kunnen ouders de keuze maken of ze hun kind op de crèche willen houden. Er hoeft alleen gemeld te worden hoeveel kinderen niet ingeënt zijn, niet welke kinderen.

Lees ook: Kinderen vaccineren; veilig of vergif

Weigeren

Sommigen willen zelfs verder dan dit plan. Ze willen onderzoeken of crèches kinderen die niet ingeënt zijn geweigerd kunnen worden. Dit omdat steeds meer ouders ervoor kiezen om hun kinderen niet in te enten. Volgens minister Schippers van Volksgezondheid is er voor die kinderen dan nog steeds genoeg mogelijkheid tot kinderopvang, omdat deze kinderen naar een antroposofische crèches kunnen.

Maar volgens het RIVM is er nog geen reden tot paniek, omdat 95% van de kinderen is ingeënt. Hierdoor is de kans op besmetting klein. Ook de VVD, de partij van de minister, ziet nog geen reden om tot deze maatregel over te gaan. Die partij wil eerst ouders beter gaan informeren. Begin november maakte het RIVM bekend 2 miljoen euro uit te trekken om meer uitleg te geven aan ouders over het belang van vaccinaties.

Bron: NOS, Nu.nl

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Een realistische dagplanning voor thuisonderwijs en thuiswerken

  • 1 dag geleden
  • 5 minuten lezen
Mama

Lieve moeders. Hou nog even vol!

  • 1 dag geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Door de lockdown kan mijn kind weer even kind zijn

  • 1 dag geleden
  • 2 minuten lezen