Waar ben je naar opzoek?

Onderzoek: Rolverdeling ouders nu en ouders vroeger

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Onderzoek: Rolverdeling ouders nu en ouders vroeger

‘Vroeger was alles beter’ en ‘Die ouders van tegenwoordig…’. Dit krijg je als ouder vaak te horen. Maar was het vroeger allemaal zoveel beter? En doen ouders het van nu nou écht allemaal zo anders? Little Steps, het nieuwe merk flesvoeding van Nestlé, heeft onderzoek gedaan naar wat ouders van nu allemaal beweegt en in hoeverre zij in hun opvattingen verschillen van hún ouders. Welke onderwerpen leiden tot discussie en wanneer kunnen we de opa’s en oma’s wel achter het behang plakken? De belangrijkste uitkomsten delen wij met jou in deze blog.

Ouders van nu vs. grootouders

Little Steps heeft onderzoek gedaan naar de verstandhouding tussen ouders van nu en hun ouders. Wat motiveert ouders van nu in het maken van keuzes en in hoeverre en hebben hun ouders daar invloed op? Het onderzoek werd uitgevoerd onder 517 grootouders in de leeftijd van 55 t/m 77 jaar en 596 ouders tussen de 20 en 39 jaar met een kind jonger dan 3 jaar.

Ongevraagd advies

‘Als ik later zelf kinderen heb, ga ik het totaal anders doen’, of de grootouders op hun beurt: ‘Ik kan niet wachten tot je later zelf kinderen hebt’, blijkt uit het onderzoek van Little Steps dat deze verstandhouding verandert door het krijgen van kinderen. We vinden de opa’s en oma’s van nu wel van deze tijd; 43% van de jonge ouders vindt de opvattingen van hun ouders dan ook niet ouderwets. Echter geven de ouders van nu wel aan dat zij geregeld ‘ongevraagd’ advies ontvangen van hun ouders, maar hier evenveel wel naar handelen als niet.

Eten wat de pot schaft

De ouders van nu zijn er niet vies van om voor elk kind een aparte maaltijd te bereiden. De ouders van vroeger vonden dat hun kinderen gewoon met de pot mee moesten eten. De ouders van nu vinden dat opa’s en oma’s hun opvattingen over voeding niet serieus nemen. Ook vindt 31,9% van de ouders dat opa en oma teveel snoep geven aan hun kinderen.

Opa’s en oma’s hebben een puntje van irritatie en dat is ‘schermtijd’. 31,9% vindt dat hun kleinkinderen teveel achter een scherm doorbrengen.

Samen opvoeden

Wist je dat het merendeel van de vaders (59%) van mening is dat zij een even groot aandeel in de opvoeding van de kinderen hebben als hun partner, terwijl slechts 35% van de de moeders deze mening deelt? 44% van de ouders geeft aan dat de opvoeding gelijk verdeeld is. Vroeger was dat eigenlijk net zo. Vaders dachten groot aandeel te hebben in de opvoeding maar minder moeders deelde die mening. 84% van de oma’s geeft aan dat zij het overgrote deel van de opvoeding op zich nam. Tegenwoordig doen we het wel meer samen!

Wie verschoont de luier?

Ook is er gekeken naar wie het vaakst de luier verschoond. Uit het onderzoek blijkt er wel een verschil is met vroeger en nu. Vroeger was het slechts in 24% van de gevallen gelijk verdeeld, tegenwoordig doet 42% van de ouders het allebei even vaak.

Het ouderschap veranderd in sommige opzichten. De ouder van nu leeft veel bewuster en kiest bewuster. Denkt meer om kwaliteit, het milieu en is prijsbewust.


Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Deze blog bevat affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen