Waar ben je naar opzoek?

Onderzoek: ouders met jonge kinderen slapen weinig

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Onderzoek: ouders met jonge kinderen slapen weinig

Dat je een baby niet kan dwingen om door te slapen weten alle ouders wel. En beter maak je je niet druk wanneer je baby niet doorslaapt want je baby moet zich niet aanpassen, wij als ouders moeten ons aanpassen. Neemt niet weg dat het slopend is als je (jaren) te weinig slaapt. Sinds de jongste naar de basisschool is hebben wij geen gebroken nachten meer maar dan komt het volgende probleem: moet ik er niet uit voor mijn kinderen dan wel om een paar keer te plassen en ik word van elk geluid wakker. Slapen doe ik dus nog steeds te weinig.

Slapen als een… baby

Vroeger kon ik slapen als een baby; coma slapen! Ik ging naar bed en sliep zo diep dat ik de volgende ochtend in verwarde toestand wakker werd. Dat lukt mij al jaren niet meer. En door al die gebroken nachten is mijn hele slaapritme weg. Zal zich dat ooit weer herstellen? Uit onderzoek is dat ook gebleken: ouders met jonge kinderen slapen weinig.

Jonge vermoeide ouders

Als jij denkt dat je het zwaar hebt met kinderen en slapeloze nachten dan kunnen veel ouders je de hand schudden. Er is onderzoek gedaan naar slaapgedrag onder kinderen en de vermoeidheid bij ouders. Uit een analyse van de slaapgedragdata van American Time Use Survey, uitgevoerd door matrassenbedrijf Amerisleep, blijkt dat er een interessante link is tussen het aantal uren nachtrust van ouders en de leeftijd van hun kind.

Moeders van een dochter van 2 jaar en jonger en moeders van een zoon onder de 1 jaar slapen het minst. Voor vaders is dat ze het minst slapen met een dochter tussen de 3 en 5 jaar. Een verassende uitkomst is dat vaders met een tienerzoon tussen de 13 en 17 jaar ook slecht slapen. Het meeste impact op je nachtrust heeft een baby. Hier hebben beide ouders last van.

Huilbaby stil krijgen: lifehack voor ouders

Ik heb geen huilbaby gehad maar mijn kinderen waren wel extreem aanhankelijk, wat ervoor zorgde dat ik ze geen minuut weg kon leggen. De hele dag rondlopen met je baby (in een draagdoek) is ontzettend uitputtend. Ik kan mij niet…

  • Love2BeMama

Vaders komen er beter vanaf

De Britse Universiteit van Warwick heeft ook een onderzoek uitgevoerd wat bovenstaande bevindingen ondersteunt. De wetenschappers hebben ook ontdekt dat ouders met kinderen onder de 6 jaar het slechtst slapen. Het slaaptekort houdt al die 6 jaren aan. De eerste drie maanden na de geboorte zijn het ergst en moeders hebben daar het meeste last van. Moeders slapen gemiddeld een uur minder per nacht dan voordat ze kinderen kregen. Voor vaders is dat gemiddeld maar 13 minuten minder.

Het hebben van jonge kinderen is topsport. Ze noemen het niet voor niets ‘de Tropenjaren’. En de vraag is of je daarna weer het slaapritme van vóór de kinderen terug kunt vinden. Bij mij is dat tot op heden niet gelukt. Je moet je er misschien maar aan overgeven: ouders met jonge kinderen slapen weinig.

Bron: readsimple.com | Photo by Jake Ryan from Pexels

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen