Waar ben je naar opzoek?

De OK man: Bjorn is ongewild kinderloos

5 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
De OK man: Bjorn is ongewild kinderloos

Ongewenst kinderloos

Halina van Reijn mag dan een OK vrouw zijn, Bjorn Utens is een OK man. Ooit zou hij papa worden, maar zijn ex-vriendin onderging een abortus. Nu – drie jaar later – wordt Bjorn Utens nog met regelmaat ’s nachts badend van het zweet wakker. Met zijn kussen nat van de tranen: “Ik heb gefaald mijn kind te beschermen”, zegt hij.

Bjorn wil graag zijn verhaal vertellen, want hij gelooft dat er veel meer mannen zijn, zoals hem. Ongewild kinderloos, maar ook ‘slachtoffers’ van abortus. “Ik droom vaak over het kindje. Meestal dat het een meisje zou zijn geworden. Daarom praat ik over het kindje als ze. Ze had zelfs al een naam: Nena. Ik droom over hoe ze zou klinken en hoe zou ze eruit gezien zou hebben, over de feestdagen met haar, zondagochtenden en verjaardagen. Alles draait om haar. ik heb gewoon het gevoel dat er een stuk uit mijn lichaam is gesneden. Zonder haar ben ik niet meer compleet. Ze was de sleutel naar het ultieme geluk, maar wat ik ook doe, ze komt niet meer terug en dat is heel pijnlijk. Op sommige momenten zelfs ondraaglijk.”

Lees ook: Een OK-vrouw; een ongewild kinderloze vrouw

Kinderwens altijd aanwezig

Nadat de abortus was gepleegd, leek de mogelijkheid om de kinderwens in vervulling te laten gaan, vervlogen. Bjorn licht toe: “Ik heb in mijn leven niet veel relaties gehad waar het kinderen krijgen echt een thema was. Maar de kinderwens is bij mij altijd aanwezig geweest. Natuurlijk heb ik relaties gehad waar kinderen al aanwezig waren, maar mijn wens is het gewoon om zelf een eigen kindje in mijn armen te mogen houden. Daarvoor te mogen zorgen en een leven lang van te mogen houden… Dus, toen mijn nu ex-vriendin en ik een zwangerschapstest zijn gaan halen, en het bleek dat ze zwanger was, was dat een van de mooiste momenten in mijn leven. Ook de eerste echo’s. Dat was echt heel bijzonder. Ik was zo trots als een pauw! De beslissing van mijn ex om het weg te halen heeft mijn leven dan ook compleet verwoest.”

Drukmiddel

Ten tijde van de abortus, waren hij en zijn ex nog samen. “Het was een periode van houden of niet houden. Op een gegeven moment was het kindje een drukmiddel om alles van mij gedaan te krijgen. Mensen die een abortus hebben gehad, weten dat ze eerst een gesprek krijgen. Dat eerste gesprek is buiten mij om gebeurd. Hierbij heeft mijn vriendin haar ex-man meegenomen die ook al tegen het kindje was, omdat hij haar terug probeerde te krijgen. Ik heb daar lucht van gekregen en wist dat ik de strijd al had verloren. Omdat het kindje als drukmiddel werd gebruikt en ik 100% zeker wilde zijn dat het kindje ook echt weg gehaald zou worden, heb ik besloten om geen discussie meer aan te gaan. In plaats daarvan heb ik mijn ex vanaf dat moment gesteund hierin. Ik ben met haar naar Maastricht gegaan en in de auto zei ze nog dat ze wilde wachten, want in België schijn je na 20 weken het kindje nog weg te kunnen laten halen. Op dat moment heb ik gezegd dat dit niet ging gebeuren, waarbij ik haar voor het blok zette. Of hier weg halen of houden. Ze heeft ervoor gekozen om het toch die dag te laten gebeuren. Dus ben ik met haar naar binnen gegaan. Ik heb toen ook klein gesprekje gehad over het baas-in-eigen-buik gebeuren. Verder werd gezegd dat ruzie niet op prijs werd gesteld. Dus, ik zat in de wachtkamer en zij werd meegenomen.”

“Ze was echt weg”

Na vijf minuten kwam zijn ex terug, omdat ze het niet alleen aankon. “Ze vroeg me of ik mee wilde om haar hand vast te houden. Dit heb ik gedaan. Ik heb toen de complete abortus gezien. Van de echo waar mijn kindje nog was te zien, de tangen, en de scharen, het knippen en zuigen. Ook heb ik gezien hoe het kindje in een soort zeef in de gootsteen werd gegooid om te zien of alles erin zat. De echo na de abortus was heel lastig voor mij, want daar was niks meer te zien. Ze was echt weg. In de auto ben ik gebroken en barstte ik in huilen uit. Mijn vriendin zei toen meteen: “Ach, over 3 jaar doen we het gewoon opnieuw.” Eenmaal thuis was het duidelijk dat mijn vriendin heel veel pijn had. Dus, dat was voor mij genoeg om goed voor haar te zorgen. Koken, wassen, schoonmaken en natuurlijk zorgen voor het zoontje wat ze had uit een andere relatie. De tweede dag was de pijn ook nog erg aanwezig, maar de derde dag was de pijn voorbij en moest ik weer aan het werk. Dat was de laatste keer dat ik haar gezien heb. Later dat weekend heb ik een inzinking gekregen en heb ik de relatie beëindigd.”

Lees ook: “Mam, ben ik geaborteerd?”

Invloed

Het hele gebeuren heeft zo’n invloed dat het ook Bjorns ambities in de war schopte. “Op moment van de zwangerschap was ik in opleiding. Ik was hard op weg om een MMZ niveau 4 opleiding af te ronden in de gehandicaptenzorg, maar door de abortus en  de inzinking die ik heb gekregen, heb ik moeten stoppen. Dat was een half jaar voor diplomering. Nu ben ik werkzaam als uitzendkracht. Alle zekerheden zijn weg en dat maakt het verwerken niet echt makkelijker. Wat ik ook probeer, ik krijg mijn leven heel moeilijk weer op de rails en moet elke dag bang zijn om mijn baan te verliezen.”

De OK man

Ook qua liefdesleven is het geen rozengeur en manenschijn… en mede daardoor bestempelt Bjorn zichzelf als Ongewenst Kinderloze man. De OK man dus. “Ik ben in het algemeen niet bepaald een man waar vrouwen op vallen, omdat ik een volslank postuur heb. Zonder een vrouw aan mijn zijde wordt het kinderen krijgen natuurlijk heel moeilijk. De abortus heeft het net iets moeilijker gemaakt, omdat het mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde heeft laten verdwijnen. Tel daarbij op dat het mijn probleem van emotie eten weer heeft aangewakkerd. Dus, het is een combinatie van factoren die het kinderen krijgen voor mij extreem moeilijk maakt. Daardoor ben ik ongewild kinderloos.”

Bron beeld: Pixabay

Reacties
 • Vera zei

  Neem van mij aan dat dit verhaal uit een hele hele dikke duim komt!
  Net als de vele andere leugens die deze meneer verzint…..
  Aandacht geil is het juiste woord…
  hoe echt dit ook lijkt over te komen.. geloof er niets van!!

 • Erik zei

  Al 3 jaar is zijn kussen nat van het huilen. Weet je wel zeker dat het een man is? Of komt dit verhaal uit een heeeeeeele dikke duim? Ik denk het laatste.

  • Sorry, Erik, maar dat is een beetje lomp en vooringenomen, niet? Ik heb Bjorn zelf gesproken, en nee, het is geen dikke duim verhaal. Dus, verkeerd gedacht. De ene man is de andere niet qua uiten van emotie. Ik vind het persoonlijk heel moedig dat Bjorn zo open zijn verhaal heeft durven doen!

 • Helena zei

  Wat een verhaal, ik krijg er pijn van in mijn buik en heb de tranen langs de wangen lopen! Ik vind het zo jammer dat vaders niets te zeggen hebben over hun ongeboren kind. Zowel de gedwongen vaders (al dan niet er in geluisd) als de wensvaders wiens kind er nooit zal komen hebben geen rechten over hun ongeboren nageslacht. Hier in zou de emancipatie nog moeten worden doorgetrokken naar mannen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 1 maand geleden
 • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 6 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 6 maanden geleden
 • 3 minuten lezen