Waar ben je naar opzoek?

Niemand kan dit alleen, maar ik wel!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Niemand kan dit alleen, maar ik wel!

mama heeft een depressie

Soms verandert je leven ingrijpend en sta je er ineens alleen voor… Ooit was ik een vrolijke moeder, had tonnen energie en altijd alles onder controle. Mensen vroegen mij vaak: ‘Hoe doe je dat toch allemaal?’ Ik maakte schijnbaar nogal wat indruk op mijn medemens met alles wat ik deed, want er is rondom mijn persoontje een hardnekkig imago ontstaan. Ik ben namelijk de sterke moeder van 4 kinderen die altijd alles onder controle heeft. En sterke moeders geven niet op en vragen of accepteren zeker geen hulp!

Niemand weet, niemand weet…

De laatste tijd bestaat mijn leven niet uit rozengeur en maneschijn. Hoe slecht het werkelijk met mij gaat weet eigenlijk helemaal niemand. Dat wil ik ook liever niet, stel je voor… Gelukkig heb ik een aantal goede mechanismen ontwikkeld die mij helpen om mijn imago in stand te houden. Een daarvan is het ‘het gaat goed mechanisme.’ Als mensen mij vragen hoe het gaat geeft mijn mond makkelijk het antwoordt dat ze  graag willen horen: goed hoor! Ik tover er ook gewoon nog even een glimlach bij. Ja, het verbergen van de werkelijke situatie gaat me verbazingwekkend goed af. Zelfs tegenover mensen die dichtbij mij staan. Iedereen vindt mij sterk! Een aantal mensen hebben mij wel aangegeven dat mijn situatie eigenlijk onmogelijk is. Nee, niemand kan dit alleen, maar ik wel hoor. Mensen zijn ook snel overtuigd. Gewoon de realiteit negeren. Alles wegwuiven en relativeren. ‘Ik doe niet aan burn-out’ is mijn lijfspreuk. Helaas doet mijn mechanisme het de laatste tijd alleen niet zo goed meer. Ik bedoel, als ze zelfs bij de benzinepomp al aan je vragen of het wel goed met je gaat…

Showtime

Ik kijk naar mezelf in de spiegel. Er is helemaal niets meer over van die vrolijke energieke dame die alles onder controle heeft. Hier staat een depressieve vrouw die nergens meer van geniet. De uitputting is op haar gezicht af te lezen. Zelfs ademhalen kost haar moeite. Maar. Alles voor de kinderen. Opgeven is geen optie. Voor hen gaat ze door. Hulp vragen voelt voor haar als opgeven en opgeven betekent falen. Dus, ik negeer haar. Zo lang als het kan! Ik slaak een diepe zucht. Kom op meid het is showtime. Masker op en doorgaan, je kunt het! Met zijn allen zingen we Happy Birthday terwijl mijn dochter de kaarsjes uitblaast. Al lachend (als een boer met kiespijn) vertel ik mijn vriendin over de dramatische voorbereiding van deze verjaardag. Opgelucht als ook deze dag weer voorbij is. Het is me weer gelukt!

The show is over

Een week later ontvang ik van diezelfde vriendin totaal onverwacht een smsje. Deze bevat indringende woorden die mij diep raken omdat ik weet dat ze gelijk heeft. Het gaat niet goed. Ik breek en bel haar huilend op. Gesnapt, the show is over… Samen gaan we naar de huisarts. Ik vertel hem mijn verhaal. Ik voel me kwetsbaar tegenover mijn vriendin en baal ervan dat ik de schijn niet nu niet meer kan ophouden. Ik vertel details over mijn gesteldheid die er zeker niet om liegen. De arts drukt mij op het hart: ‘Niemand kan dit alleen, dus jij ook niet!’ Om tot mij door te dringen slaat hij daarbij zelfs een aantal keer op tafel. Ik staar voor me uit. In mijn hoofd weet ik dat hij gelijk heeft maar mijn mechanisme is zo vreselijk sterk dat het me evengoed nog moeite kost om mijn situatie te erkennen. Hoogste tijd  voor mij om mijn definitie van een sterke moeder maar eens aan te passen want, datgene waarvan ik vond dat het mij zo sterk maakte maakt mij letterlijk gezien alleen maar zwakker.

Een sterke moeder laat dus ook haar zwaktes zien. Hulp vragen is juist sterk, vreemd dat velen van ons er toch zoveel moeite mee hebben… Ben of ken jij iemand die hulp nodig heeft? Het is nooit te laat om hulp te vragen of aan te bieden….

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over opvoeding en ontwikkeling

ADHD kind: medicatie of natuurlijke oplossing?

  • 3 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Origineel kraamcadeau geven? Check deze leuke ideetjes!

  • 3 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Koken & Bakken

Barbecue thuis verzorgen: tips om de leukste thuisbarbecue te organiseren

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen