Waar ben je naar opzoek?

Momshaming is not done: kraak moeders niet af!

2 minuten lezen athena Athena Hordijk
Momshaming is not done: kraak moeders niet af!

Moeder zijn is een veelomvattende rol, dat weten we allemaal. We zijn verpleegsters, leraressen, chef koks, speelmaatjes en schoonmaaksters. Wat ik, voordat ik moeder werd, nog niet wist was sommigen van ons blijkbaar ook rechter zijn. Momshaming is not done. Nu niet, nooit niet.

Momshaming, not done

Knap eigenlijk, dat sommige moeders zo goed weten wat het best is voor andermans kind. De anti-flesvoeding moeders, anti-openbaar-borstvoeding moeders, anti-potjes moeders, veel moeders zijn wel anti iets heb ik gemerkt. En dat is helemaal prima, iedereen mag z’n mening hebben en elke moeder doet het op haar eigen manier. Waar ik wel een probleem mee heb is de negatieve manier waarop zij hun mening opdringen. In de trant van: jij bent een luie moeder, mijn kind zou nooit een potje krijgen!

Nu heb ik pas geleden zelf voor het eerst zo’n ervaring gehad. Een vreemde vrouw wist mij wel even te vertellen hoe ik met mijn peuter, die een driftbui had midden in de stad, moest omgaan. Ik was dus echt stomverbaasd, wat maakte ik nou mee! Nou ben ik een Rotterdamse en heb ik haar in niet mis te verstane woorden uitgelegd dat ik hier niet van gediend was, maar leuk was het niet. Ik kan me voorstellen dat je met je mond vol tanden staat als je kritiek krijgt van een andere, blijkbaar perfecte moeder. 

Lees ook: Ik ben ‘die moeder’ die de iPad als oppas gebruikt

Mijn tip: niks van aantrekken. Gewoon niet. Jij doet het op jouw manier, want dat vind jij blijkbaar de beste manier, of soms simpelweg de makkelijkste manier. 

Ieder z’n ding 

Mijn kind heeft de eerste 6 maanden borstvoeding gehad voor ik overging op flesvoeding, zijn hapjes maakte ik zelf, en nu hij bang is voor monsters en niet in zijn eigen bed wil slapen mag hij bij mij.

Geeft dit mij het recht om moeders die vanaf dag 1 de fles geven te bekritiseren? Of is het oke als ik een moeder op een terras haar kind een potje zie geven haar eens haarfijn uit te leggen dat een wortel zo gepureerd is? Nee dus. Dat het niet mijn manier is, wil niet zeggen dat het een slechte manier is, maar gewoon een andere manier. En aangezien elk kind en elke moeder anders is, is dat niet gek.

Lees ook: 10 irritante types die je vindt in online mama communities

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje

Het is al zwaar om mama te zijn, laten we het elkaar niet nog lastiger maken. Geef de ‘verslonsde’ moeder in de supermarkt een begrijpend glimlachje omdat je weet hoe slopend de nachten kunnen zijn en best snapt dat ze misschien even niet de energie had om iets aan zichzelf te doen, in plaats van een afkeurende blik te werpen op de joggingbroek vol melkvlekken.

Geef de moeder die haar woedende peuter in het fietszitje probeert te krijgen een knipoog omdat je zelf ook weleens met een schreeuwend maniakje in de winkel hebt gestaan, in plaats van de pedagoog uit te hangen.

Laten we elkaar lekker opbouwen mama’s, in plaats van elkaar continu af te kraken. Stay positive!

Hebben jullie ook wel eens een gevalletje momshaming meegemaakt?

Athena Hordijk

Ik ben Athena, getrouwd en thuisblijfmama van een jongeman.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen